≫ 

"Nemaju zdravstvene logike, stvaraju paniku": Da li Izrael ukida kovid propusnice?

Sa širenjem omikrona broj onih koji su zaraženi, iako su vakcinisani ili već preboleli virus naglo je porastao u Izraelu

  • 11
Izrael, Benjamin Netanjahu, Fajzerova vakcina korona Foto: Tanjug/AP/Pool/Amir Cohen

Izrael je juče zabeležio novi dnevni rekord od 65.259 novozaraženih, a paralelno s time povela se ozbiljna rasprava o ukidanju kovid propusnica.

Protiv kovid potvrda koje se u Izraelu zovu "zelene propusnice" istupio je izraelski ministar financija Avigdor Liberman, prenosi The Jerusalem Post.

Liberman se juče sa premijerom Naftalijem Benetom i ministrom zdravlja Nitzanom Horovicom obratio javnosti rekavši da će više od 25 miliona kućnih brzih antigenskih testova biti distribuirano Izraelcima.

Nakon toga on se oglasio i na Tviteru govoreći o kovid propusnicama.

- Nema medicinske ni epidemiološke logike u zelenim propusnicama, nanose štetu ekonomiji i doprinose stvaranju panike - napisao je on.

On je zatim dodao da sa svojim službenicima radi na tome kako bi što pre ukinuli kovid potvrde i očuvali rutinu.

Kovid propusnice, koje su još uvek na snazi u Izraelu, podrazumevaju da je samo vakcinisanima, onima koji su preležali virus ili imaju negativan test dozvoljeno da ulaze u određene objekte, a u nekim slučajevima ovo se odnosi i na odlazak na radno mesto.

Sa širenjem omikrona broj onih koji su zaraženi, iako su vakcinisani ili već preboleli virus naglo je porastao u Izraelu.

Ukoliko se odluče da ukinu kovid potvrde, to bi bila jedna od najdramatičnijih promena u načinu borbe sa korona virusom.

Zdravstveni radnici i stručnjaci, uključujući i Ministra zdravlja rekli su da vakcinacija i oporavak od virusa i dalje daju odreženi stepen zaštite i da sistem kovid potvrda treba zadržati. Međutim, oni su priznali da bi u nekom trenutku ovo pitanje trebalo ponovo da se preispita.

Video: Škola budućnosti u Tel Avivu: Ovako će posle korona virusa izgledati obrazovne ustanove

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    19. januar 2022 | 12:46

    Imamo propusnice, ogranicenje do 20h, a nikad veci broj obolelih, i cemu su propusnice doprinele, glupost cista, samo su zezali narod i jos vise oslabljivali ekonomiju, sto se same pandemije tice nema smisla nikakvog.

  • Map

    19. januar 2022 | 12:40

    Kovid propusnice su inace bez veze jer se sa njima nista ne postize niti dobija

  • Ma kakvi

    19. januar 2022 | 13:54

    Zatvaraj sve, navikli su oni, još pojačati špricanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA