Početak kraja Džonsona? Britanski premijer na korak do izglasavanja nepoverenja

Džonsonova popularnost opala je otkako se saznalo da se pojavio na zabavi dok je čitava zemlja bila u lokdaunu. Ovo ne mogu da mu oproste ni stranačke kolege

  • 1
Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Nakon skandaloznog otkrića da je britanski premijer Boris Džonson, u trenutku kada je čitava zemlja bila zaključana zbog žestokog bujanja koronavirusa, pijuckao vino u Dauning stritu, njegova popularnost opala je kako kod britanskih građana, tako i kod njegovih stranačkih kolega Torijevaca.

To će najverovatnije rezultirati krahom karijere, budući da je više od 20 Torijevaca najavilo predaju pisma kojim će tražiti izglasavanje nepoverenja.

Ukoliko ih bude još 34, biće ispunjen uslov za pokretanje glasanja o nepoverenju premijeru. Prema partijskim pravilima, glasanje o nepoverenju se pokreće ako ga formalno traži 15 odsto konzervativnih poslanika, u ovom slučaju njih 54.

Ako dođe do glasanja, organizuje se tajno glasanje poslanika. Ukoliko Boris Džonson dobije podršku najmanje polovine parlamentarne stranke, što bi u ovom slučaju bilo 180 poslanika, on bi ostao na funkciji, a novo glasanje o nepoverenju ne bi moglo da bude pokrenuto u narednih godinu dana.

Tereza Mej preživela glasanje o nepoverenju

Nije prvi put u britanskoj istoriji da se neki visoki zvaničnik nalazi u ovoj situaciji. Džonsonova prethodnica Tereza ​​Mej preživela je glasanje o nepoverenju u decembru 2018. godine i zvanično je bila zaštićena od osporavanja narednih 12 meseci. Na kraju se svojevoljno povukla sa funkcije u junu 2019. godine, prenosi Guardian.

Spekulisalo se je zapravo Mej bila upozorena da će se suočiti sa novim glasanjem o nepoverenju ako ne ode, te da je ona jednostavno popustila pod pritiskom.

Isto bi mogao da uradi i Džonson. On može da preduhitri glasanje i povuče se pre nego što ono počne.

Naravno, postoji još jedna opicija - da Džonson preokrene situaciju u svoju korist. Torijevac bi mogao to da uradi najavom uvođenja novih, relaksiranih mera protiv koronavirusa, kao i molbom da se pre donošenja bilo kakve presude sačeka izveštaj o svim zvaničnicima koji su kršili mere izolacije.

Podsetimo, Džonson je priznao da se sa suprugom Keri pridružio skupu održanom u bašti Dauning strita 20. maja 2020. godine, navodeći da je ostao oko 25 minuta da bi se zahvalio na, kako je mislio, radnom događaju.

U to vreme, Britanci su bili pod lokdaunom, pa je tada bilo dozvoljeno da se jedna osoba susretne sa osobom iz drugog domaćinstva, ali pod uslovom da drže distancu od dva metra, navodi "Skaj njuz", ocenjujući da je u pitanju dokaz "još kršenja pravila u srcu Vlade".

Nešto kasnije je ministar obrazovanja Nadim Zahavu, rekao kako se premijer kaje kaje se zbog prisustva na zabavi "donesi svoje piće" i razume revolt javnosti.

Uz to, poznato je i da su veče pre sahrane princa Filipa u Dauning stritu bile upriličene dve žurke.

Radi se o dve oproštajne žurke, jedna za direktora komunikacija Džejmsa Sleka i druga za vladinog fotografa održane su 16. aprila, uz konzumiranje alkohola do ranih jutarnjih sati.

- Duboko žalimo što se to dogodilo u vreme nacionalne žalosti i Dauning strit se izvinio Palati zbog toga - izjavio je Džonsonov portparol, preneli su britanski mediji.

Video: Premijer Britanije se oglasio povodom slučaja Đoković: Ovo je snažna poruka svima da se vakcinišu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    19. januar 2022 | 12:49

    Ako su Novaja isterali zbog ugrožavanja stanovništva, nije ni Dzonson izuzetak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA