≫ 

Ljubimci, deca i Božić: Kako se Bela kuća promenila otkako su Bajdenovi njeni stanari?

Najpoznatiji američki dom promenio se otkako su Trampovi predali ključeve novim stanarima

  • 0
Champ (žuti nije više ziv) i Major Bajden (crni) , Nemački ovčar, pas Džo Bajdena

Foto: Everett / Profimedia

Predsednik SAD Džo Bajden je transformisao Belu kuću tokom svoje prve godine vladavine politikom koja je bila neprepoznatljiva u Trampovoj eri - barem što se tiče politike o kućnim ljubimcima.

Ovo su samo nekoliko razloga zašto je atmosfera malo drugačija u najpoznatijoj američkoj kući otkako su Džo i prva dama Džil Bajden dobili ključeve od Donalda i Melanije Tramp.

Ljubimci

 

Tramp je bio prvi moderni američki predsednik koji nije imao ljubimce. Međutim, kako piše AFP, često je koristio "pas" kao uvredu za sve, od osumnjičenih terorista do bivših službenika i političkih protivnika.

Bajdenovi su, sa druge strane, ljubitelji pasa.

U junu je njihov stariji nemački ovčar Čemp uginuo. Tada je Mejdžor, pas iz skloništa, upadao u nevolje ujedajući osoblje obezbeđenja i druge u užurbanom kompleksu. Mejdžor je na kraju morao da ode u manje stresan dom.

džo bajden i pas

Foto: Twitter/dog_rates

Ali baš na vreme za Božić - i fotogeničnu šetnju sa prvim parom na plaži u Delaveru - došao je Komandant, štene nemačkog ovčara.

 

Što se tiče Bajdenove mačke, Bela kuća tek treba da ispuni rana obećanja.

Porodično okruženje

 

Trampova porodica je upravljala zemljom, Bajden svoju "tera" da trči po travnjaku.

Ćerka Ivanka Tramp radila je kao viši savetnik svog oca zbog čega je učestvovala na sastancima Ovalne kancelarije i prisustvovala međunarodnim samitima. Njen suprug, biznismen Džared Kušner, u različitim je trenucima vodio sve, od mirovnih pregovora na Bliskom istoku do odgovora na pandemiju.

Baron Tramp, Donald Tramp

Foto: Tanjug/AP

Sinovi Don i Erik Tramp često su radili zagrevanje za svog oca na njegovim brojnim skupovima. Mnogo ređe viđen je Baron, Trampov i Melanijin sin tinejdžer.

Veća je verovatnoća da ćete Bajdenove videti u društvu bučnih unuka. Predsednik često vodi decu ili njihove prijatelje na lične ture helikopterom ili predsedničkim avionom.

Bajdenov drugi sin Hanter (51) uveliko je otišao sa radara.

Joe, Hunter Biden, Džo i Hanter Bajden

Foto: Profimedia/Newscom

Bivši alkoholičar i narkoman, bio je na meti žestokih optužbi za korupciju. Hanter Bajden sada slika, a prošle godine je objavio autobiografiju "Lepe stvari", u kojoj je detaljno opisan svoj mučan život.

Normalniji Božić

 

Melanija Tramp je jedne godine izazvala šok božićnim ukrasima koji su odavali ledeni beli ton, što je dovelo do komentara o tome da je bivša manekenka "ledena kraljica".

Bela kuća, Božićna dekoracija, White House Christmas

Foto: Tanjug/AP

Drugog decembra ukrasi su prikazivali zapanjujuće količine crvene, uključujući redove potpuno crvenih božićnih jelki, što je izazvalo komentare da liče na čuvene bujice krvi u horor filmu "The Shining".

Melanija Tramp, Bozicna dekoracija, Bela kuca

Foto: Profimedia

Prvi Božić Bajdenovih u Beloj kući bio je, pa, normalan.

Drveće je bilo tradicionalno zeleno, ukrasi su bili prijatni i nekontroverzni. Postojala je čak i fotografija Trampovih na jednom drvetu sa temom porodičnih slika bivših prvih porodica.

Kada je reč o religiji uopšte, podela između ova dva čoveka ne može biti veća, piše AFP.

Tramp je, uprkos tome što je bio saveznik moćnih evangelističkih hrišćanskih političkih lidera, retko išao u crkvu, dok Bajden prisustvuje katoličkoj misi skoro svake nedelje, bilo da je u Vašingtonu, kod kuće u Delaveru ili negde drugde.

Pritisak na medije

 

Tramp je izjavljivao da mrzi novinare, redovno vređajući pojedine izveštače i čitave medijske organizacije, koje je nazvao "narodnim neprijateljem".

Sa druge strane, Tramp je voleo da razgovara sa novinarima i razgovarao je sa na konferencijama za štampu, manjim skupovima ili vičući nad bukom helikoptera Marine One koji ga je čekao.

Jedan od njegovih sekretara za štampu je, u međuvremenu, imao godinu dana bez brifinga, u suštini pretvorivši Trampa u sopstvenog portparola.

Bajden je obrnuo obrazac. Njegova sekretarica za štampu, Džen Psaki, drži dugačke, detaljne dnevne brifinge, primajući na desetine pitanja.

Sam predsednik se pojavljuje relativno retko, a kada prima pitanja, ona su obično ograničena na samo nekoliko.

Prema projektu američkog predsedavanja na Univerzitetu Kalifornija-Santa Barbara, Bajden je održao devet konferencija za novinare u svojoj prvoj godini, u poređenju sa 22 u Trampovih prvih 12 meseci.

Tramp je takođe dao 92 intervjua za to vreme, u poređenju sa 22 koja je dao Bajden - zbog čega se redovno žale dopisnici iz Bele kuće.

Video: Novi predsednik Amerike ušao u Belu kuću: Džo Bajden i prva dama prešli prag novog doma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA