Radnika držao kao roba 40 godina, spavao u šupi bez svetla i grejanja

Porobljeni radnik rekao je da je dane provodio farbajući i postavljajući ploče na farmama za oca i sina za oko 13,60 dolara dnevno

  • 2

Muškarac iz Velike Britanije priznao je da je porobio radnika i držao ga u maloj šupi bez svetla i grejanja čak 40 godina.

Piter Svejls (56) je u utorak priznao krivicu da je držao muškarca u drvenoj šupi u svom dvorištu četiri decenije.

Prema saopštenju, Svejls je uhapšen u oktobru 2018. godine nakon što je policija pretražila imanje u severozapadnoj Engleskoj. Svejls i njegov otac, takođe Piter (81) bili su optuženi u to vreme za krivična dela prema britanskom zakonu o modernom ropstvu. Međutim, stariji Svejls je umro u septembru 2021. pre početka suđenja, navodi BBC.

Prema pisanju medija, vlasti su spasile porobljenog muškarca iz šupe nakon anonimne dojave.

Vlasti su pronašle muškarca, koji je tad imao 58 godina, u mračnoj šupi bez svetla ili grejanja. Prema njihovim rečima, šupa je bila u "potpunom mraku" kada su otišli da ga spasu.

Porobljeni radnik rekao je policijskim službama Ujedinjenog Kraljevstva da je dane provodio farbajući i postavljajući ploče na farmama za oca i sina za oko 13,60 dolara dnevno.

Nadležni su rekli da je druga šupa, u kojoj je spavao njihov pas, bila u daleko boljem stanju nego prostor u kojem je boravio radnik.

Na saslušanju je rečeno da je radnik spavao na podu sa prljavim jorganom, a na šupi je postojao samo jedan prozor koji nije mogao skroz da se zatvori.

Svejls je u pritvoru i biće osuđen 4. februara.

(Telegraf.rs/Foto: gla.gov.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    20. januar 2022 | 02:14

    Nije živ ni radnik. Verovatno. Strašno! Sudi se sad sinu, ne znam kako bih nazvala oca, koji je umro, i... Ne vidim pravdu, svakako.

  • Dare

    21. januar 2022 | 19:29

    Koje nacionalnosti je ovaj radnik...verovatno nije britanac...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA