Bivši predsednik Ukrajine optužen za veleizdaju ostaje na slobodi, oduzet mu je pasoš

Porošenko, ukrajinski opozicioni prvak i 56-godišnji milijarder vratio se u ponedeljak u Ukrajinu nakon jednomesečnog boravka u inostranstvu, premda mu je pretilo hapšenje

  • 0
Petro Porošenko Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski sud odlučio je u sredu da ostavi na slobodi bivšeg predsednika i opozicionog čelnika Petra Porošenka, optuženog za veleizdaju, uz zabranu napuštanja zemlje.

Odluku je pročitao sudija Oleksij Sokolov. Reagujući na odluku, Porošenko i članovi njegove porodice zapevali su državnu himnu u sudnici, izvestili su novinari AFP-a s mesta događaja. Tužilaštvo je tražilo njegovo pritvaranje ili kauciju od 30 miliona evra ako ne želi u zatvor.

Predao pasoš, ne može da izađe iz zemlje

Sudija je ipak naredio glavnom protivniku predsednika Volodimira Zelenskog da preda pasoš, bez kog ne može da izađe iz Ukrajine.

- Dragi prijatelji, čestitam vam - rekao je novinarima bivši predsednik i milijarder, u društvu supruge i nekih zastupnika svoje stranke.

- Došli smo ovamo kako bismo pokazali da se ne bojimo, da je istina na našoj strani - dodao je Porošenko, optuživši Zelenskog da je naredio njegov progon kako bi se rešio političkog konkurenta. Više stotina pristalica proslavilo je sudsku odluku ispred zgrade suda, prenosi Hina.

Porošenko se vratio u Ukrajinu nakon mesec dana

Porošenko, ukrajinski opozicioni prvak i 56-godišnji milijarder vratio se u ponedeljak u Ukrajinu nakon jednomesečnog boravka u inostranstvu, premda mu je pretilo hapšenje.

Istražitelji sumnjiče Porošenka da je sarađivao s proruskim tajkunom Viktorom Medvedčukom, bliskim predsedniku Vladimiru Putinu, kako bi kompanijama na istoku Ukrajine, pod kontrolom proruskih separatista koji ratuju s Kijevom, pomogao u nabavci uglja 2014. i 2015.

Državno tužilaštvo navodi da je bivši predjednik tako iskoristio državni novac za finansiranje separatista, što je čin "veleizdaje", za koji može dobiti 15 godina zatvora. Porošenko, koji je tokom svog mandata bio u veoma lošim odnosima s Rusijom, vodio je zemlju u vreme kada je sukob bio na vrhuncu.

Danas je zastupnik u parlamentu i njegovo ime se spominje u više desetina sudskih predmeta. Tokom svog mandata približio je zemlju Zapadu, ali nije iskorenio korupciju i siromaštvo. Zelenski, bivši glumac, nadmoćno ga je pobedio na predsedničkim izborima 2019, ali nema uspeha u borbi s tim pošastima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA