Ko bi mogao da nasledi Borisa Džonsona: Među favoritima i jedna žena

Žurke u Dauning stritu za vreme karantina, finansijske afere i loše rešavanje korona krize, mogle bi Džonosona da koštaju pozicije

  • 2
Boris Džonson, Sadžid Džavid Riši Sunak Liz Tras Foto-kolaž: Tanjug/AP

Potpuni politički sunovrat britanskog premijera Borisa Džonsona sve je izvesniji. Njegova popularnost opada kako među Britanicima, tako i među članovima njegove konzervativne partije, pa se Torijevci sve češće pitaju - ko će u Džonsonovu stolicu?

Trenutno su na stolu tri imena: Liz Tras, ministarka spoljnih poslova, ministar finansija Riši Sunak i Sadžid Džavid, ministar zdravlja. Svo troje važe za za bliske saradnike Borisa Džonsona, međutim, od kada su počeli na svetlost dana da isplivavaju svi skandali kojih je britanski premijer bio akter, njihova lojalnost počela je da opada.

Žurke u Dauning stritu za vreme karantina, finansijske afere i loše rešavanje korona krize, koštaće Džonosona pozicije predsednika stranke.

Liz Tras vodi u anketama

Prema podacima iz najnovijih anketa, najveću podršku među Torijevcima ima Liz Tras. Konzervativci obožavaju njenu oštru retoriku, kao i to što Trasova važi za nekog ko vodi računa o tome kako će biti predstavljena u javnosti.

Liz Tras Elizabeth Truss Foto: Profimedia/PA Images/Aaron Chown

Zalaže se za slobodnu trgovinu, i direktno je zaslužna za niz potpisivanja trgovinskih sporazuma nakon Bregzita. Postoje naznake da je njen politički uzor nekadašnja premijerka Britanije Margaret Tačer, a ona je to na neki način i potvrdila kada se nedavno fotografisala na tenku, baš kao što je to pre mnogo godina učinila i Tačer.

Riši Sunak- sve popularniji Indijac

Ministar finansija Riši Sunak, donedavno je važio za jednog od najbližih Džonsonovih saradnika. Međutim, od kako su afere u kojima je glavni akter britanski premijer, počele da se nižu jedna za drugom, Sunak se naglo distancirao od svog političkog gurua.

Od kada je isplivala fotografija sedeljke u Dauning stritu, Sunak nije viđen u društvu Džonosna, a čak je i izostajao sa stranačkih sastanaka.

Britain Politics Riši Sunak / Foto: Tanjug/AP

I po pitanju ekonomije, koja je i njegov resor, zauzima znatno drugačiji stav od premijera. Sunak favorizuje niske poreze i stroža ograničenja javne potrošnje, a sva tri puta je glasao za predlog sporazuma o Bregzitu koji je bivša premijerka Tereza Mej, u čijoj je vladi i debitovao, postigla sa Briselom. Džonson je bio izričito protiv ovog sporazuma.

Poreklom je Indijac rođen u Africi, u lekarskoj porodici. Kao mali se preselio u Englesku, u kojoj je pohađao najelitnije škole, a pre nego što je ušao u politiku radio je Goldman Haks, piše India Today.

Džavid naklonjen Torijevcima do srži

Poslednji među favoritima je ministar zdravlja Sajid Džavid. On je na poziciju ministra došao nakon što je njegov prethodnik Met Henkog usnimljen kako se ljubi sa svojom ljubavnicom, koja je radila kao njegova pomoćnica, u hodniku ministarstava. Stoga, ako uspe da sedne u premijersku fotelju, ponovo će naslediti osramoćenog funkcionera.

Sadžid Džavid Velika Britanija koronavirus Foto: Tanjug/AP

Džavid je inače do srži nakolonjen Torijevcima, i verno se sledi ideologiju Konzervativne stranke. Od Džonsona se već jednom rastajao pre dve godine, kada je obavljao funkciju ministra finansija. Naime, on je tada odbio zahtev aktuelnog premijera da otpusti nekoliko svojih saradnika. Godinu dana kasnije, ponovo je seo ministarsku fotelju.

Ono zbog čega je Džavid "najlošije" plasiran među favoritima jeste to što se nalazi na poziciji ministra zdravlja u trenutku kada Britanijom hara omikron soj korona virusa. Većina britanskih građana smatra da on nije uspeo da se izbori sa korona krizom.

U anketama se spominju i imena ministra energetike Kvasi Kvartenga, ministra obrazovanja Nadhima Zahavija i ministarke unutrašnjih poslova Priti Patel, ali njihov podrške podrška je još uvek zanemarljiv.

Video: Premijer Britanije se oglasio povodom slučaja Đoković: Ovo je snažna poruka svima da se vakcinišu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZB

    20. januar 2022 | 12:13

    Збогом Енглеско и УК! Збогом хришћанска Европо.Нови председник владе у УК може бити : Мухамед, Мехмед, Фатима или Фикрета, а богами и Шемса ! За то се борио и Ричард лављег срца у трећем крсташком рату. И,видим да је коначно победио. Само не знам зашто му се кости данас преврћу у гробу? Размишљам да питам о томе наследнике Карла III и Барбаросе у Француској и Немачкој. Хуса и Мују.

  • Goki

    20. januar 2022 | 14:31

    Neki indijac, pakistanac ili arapin će biti novi premijer.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA