Bajdenova konferencija trajala skoro 2 sata: Šta je bitno rekao?

Predsednik Sjedninjenih Država Džozef Bajden govorio je o najvažnijim temama čak 112 minuta na konferenciji za novinare u Beloj Kući povodom prvih godinu dana na predsedničkoj funkciji

  • 1
Džo Bajden Kapitol hil napad godišnjica Kongres

Foto: Tanjug/AP

Džozef Bajden, koji se retko obraća javnosti putem konferencija, iskoristio je priliku da pozove svoje građane da pokažu još malo strpljenja u borbi protiv korona virusa i da je svestan da ih frustrira to što pandemija predugo traje, i ostavlja znatne posledice po američku ekonomiju.

Naglasio je da se SAD neće vratiti u korona kolaps koji je on zatekao kada je preuzeo predsedničku funkciju, a obećao je i da neće zatvarati obrazovne ustanove, bez obzira na okolnosti.

"Nadmašio sam svoja obećanja"

 

O korona virusu govorio je tričavih 15 minuta, a zatim se osvrnuo na svoja izborna obećanja. Iako ga često opužuju da nije ispunio skoro ništa od onoga što je obećao, Bajden tvrdi da to nije tačno i da je on svoja obećanja čak i premašio. Kao uspeh uveo je usvajanje novog zakona o infrastrukturi, kao i uvođenje zakona o podeli 1.900 milijardi dolara pomoći, koji je kako je on rekao pomogao građanima da se izbore sa ekonomskim posledicama koronavirusa.

Međutim, ono što svakakao ne može da porekne jeste to da je njegova strategija "Izgradite bolje" (Build Back Better) koja je imala za cilj da milionima Amerikanaca koji pripadaju radničkoj klasi pruži mogućnost da sami stvore svoju bolju budućnost doživela sunovrat, a nije mu pošlo za rukom ni transformacija zakona o glasanju.

I dalje želi strategiju "Izgradite bolje"

 

Ali, ono što je sigurno jeste da Bajden od svog predloga ne odustaje. Iako je priznao da je svestan da njegova strategija neće biti u celosti usvojena, ostaje pri tome da je ona preko potrebna SAD-u.

- Jasno mi je da ćemo u nekom trenutku morati da odustanemo, ali to je bila dobra zamisao - rekao je Bajden.

"Putin će krenuti na Ukrajinu"

 

Najviše pažnje privukao trenutak kada se Bajden dotakao aktuelnih tenzija na ukrajinskoj granici. Oštro je upozorio da će ruski predsednik Vladimir Putin, snositi odgovornost ukoliko se odluči da izvrši invaziju na Ukrajinu, a da će Rusija osetiti direktne poslednice, koje će je skupo koštati.

- Pretpostavljam da će Putin krenuti u napad na Ukrajinu, i da će to biti totana invazija- rekao je američki predsednik.

Džo Bajden Kapitol hil napad godišnjica Kongres

Foto: Tanjug/AP

Republikanci ničemu ne služe

 

Bajden je rekao i da je nebrojano puta od stupanja na predsedničku funkciju pokušao da privuče republikance i ostvari saradnju sa njima, ali da oni nisu bili voljni da to učine, prenosi CNN.

- Jedina republikanska aktivnost jeste opstrukcija mog dnevnog reda. Nemaju proaktivnu agendu - rekao je Bajden.

Želi referendumom da proveri zadovoljstvo građana

 

Predsednik SAD rekao je i da želi da sprovede referendum na kome će se građani izjasniti svoje (ne)zadovoljstvo njegovim načinom vođenja ekonomije.

Bajden kao argument da dobro upravlja ekonomijom zemlje navodi smanjenje stope nezaposlenosti. Ali oni koji će se na tom referendumu izjašnjavati- građani, sa tim nisu saglasni. Prema poslednjoj anketi CNN-a, samo 44 odsto ispitanika odobravalo je način na koji se bavi Bajden bavi ekonomijom. To je najniži rejting bilo kog predsednika.

Uz to, republikanci konstantno govore o dva najveća Bajdenova problema: Inflaciji i zastoju u lancu snabdevanja, zbog kog su se mnoge države suočile sa nestašicama zaliha hrane.

"Moguće je da će senatski izbori 2022. godine biti pokradeni"

 

Bajden je u jednom trenutku upitan da li se plaši da će izbgubiti predstojeće senatske izbore, koji se održavaju u novembru ove godine. On je odgovorio da bi ukoliko se ne usvoji njegova reforma prava glasa i ne bude usvojen ni njegov zakon o glasačkim pravima, evenualna pobeda republikanaca bila nelegetimna.

Video: Bajden bukvalno srlja iz gafa u gaf: Umalo pao na stepenicama i Harisovu nazvao predsednicom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. januar 2022 | 12:35

    OVO JE POSLEDNJI PREDSEDNIK AMERIKE U SLUCAJU DA ZARATI SA RUSIJOM I KINOM !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA