≫ 

Amerikanci i zvanično rekli da Rusija nema veze sa Havana sindromom

CIA nastavlja istragu o više od dvadeset neobjašnjivih slučajeva, odnosno o navodnoj misterioznoj bolesti koja je pogodila američke diplomate, zvaničnike i članove njihovih porodica u inostranstvu

  • 0
Havana Sindrom, Amerika Kuba, radio talasi, zrikavac Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Većina slučajeva takozvanog “Havana sindroma” može se objasniti ekološkim uzrocima, nedijagnostikovanim zdravstvenim stanjima ili stresom, a ne akcijama preduzetim od strane neke inostrane sile, objavio je danas list “Njujork tajms” pozivajući se na zvaničnike američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Većina od 1.000 slučajeva "Havana sindroma" koje su pregledali američki istražitelji su objašnjivi i pokazuju da je malo verovatno da je misterioznu bolest izazvala Rusija ili neki drugi strani protivnik, naveli su zvaničnici CIA za taj list opisujući privremene nalaze istraživanja.

Saopšteno je i da CIA nastavlja istragu o više od dvadeset neobjašnjivih slučajeva, odnosno o navodnoj misterioznoj bolesti koja je pogodila američke diplomate, zvaničnike i članove njihovih porodica u inostranstvu - Beču, Parizu, Ženevi i Havani.

Pored tih slučajeva, još jedan značajan broj ostaje neobjašnjen, citirao je “Njujork tajms” analizu jednog zvaničnika CIA.

Blinken: Nastavićemo da istražujemo 

Kako je danas rekao američki državni sekretar Entoni Blinken, vlada SAD nastaviće da istražuje mogući uzrok anomalnih zdravstvenih incidenata koji godinama pogađaju američke diplomate širom sveta.

- Radili smo prekovremeno kako bismo pokušali da shvatimo šta se desilo, ko bi mogao da bude odgovoran i da u isto vreme učinimo sve što možemo kako bismo brinuli o našim kolegama koji su pogođeni i zaštitili ljude - rekao je Blinken na konferenciji za novinare tokom posete Berlinu, preneo je Rojters.

- Nećemo ostaviti kamen na kamenu da bismo došli do dna - kazao je Blinken.

Ovaj sindrom je prvi put privukao pažnju javnosti 2016. godine nakon što se više desetina diplomata u američkoj ambasada u Havani požalilo na migrene, mučninu, loše pamćenje i vrtoglavicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA