Evropa razmatra novu kovid-19 strategiju - prihvatanje virusa: Mediji su joj dali i nadimak

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti savetovao je zemljama da pređu na više rutinsko postupanje sa kovidom-19 nakon što se završi akutna faza pandemije. Agencija je u saopštenju navela da će više država EU, pored Španije, želeti da usvoji "dugoročniji, održiviji pristup nadzoru"

  • 4
Korona virus Španija Foto: Tanjug/AP

Kada je proglašena pandemija korona virusa, Špancima je naređeno da ostanu kod kuće više od tri meseca. Nedeljama im nije bilo dozvoljeno da izađu napolje ni da bi vežbali. Deci su bili zabranjeni parkovi, a ekonomija je praktično stala.

Ali zvaničnici su drakonskim merama pripisali zasluge za sprečavanje potpunog kolapsa zdravstvenog sistema. Životi su spaseni, tvrdili su.

Sada, skoro dve godine kasnije, Španija se priprema da usvoji drugačiji kovid-19 pristup. Sa jednom od najvećih stopa vakcinacije u Evropi i ekonomijama koje su najviše pogođene pandemijom, vlada postavlja temelje za tretiranje sledećeg porasta infekcije ne kao hitan slučaj, već kao bolest koja će ostati ovde. Slični koraci razmatraju se u susednoj Portugaliji i Britaniji.

Ideja je da se sa kriznog režima pređe na režim kontrole, približavajući se virusu na isti način na koji se zemlje suočavaju sa gripom ili boginjama. To znači prihvatanje da će se infekcije dešavati i obezbeđivanje dodatne nege za ljude koji su u riziku i pacijente sa komplikacijama.

Španski premijer Pedro Sančes želi da Evropska Unija razmotri slične promene sada kada je širenje omikron soja pokazalo da bolest postaje manje smrtonosna.

- Ono što govorimo je da ćemo u narednih nekoliko meseci i godina morati da razmišljamo, bez oklevanja i prema onome što nam nauka kaže, kako da upravljamo pandemijom sa različitim parametrima - rekao je u ponedeljak.

NATO samit 2021 Foto: Tanjug/AP

On je dodao da promene ne bi trebalo da se dogode pre nego što se završi širenje omikrona, ali da zvaničnici sada treba da počnu sa oblikovanjem postpandemijskog sveta.

- Radimo domaći zadatak, predviđamo scenarije - dodao je Sančes.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je prerano razmišljati o bilo kakvoj trenutnoj promeni. Organizacija nema jasno definisane kriterijume za proglašenje kovid-19 endemskom bolešću, ali su njeni stručnjaci ranije rekli da će se to dogoditi kada virus bude predvidljiviji i ne bude trajnih epidemija.

- To je donekle subjektivna presuda jer se ne radi samo o broju slučajeva. Reč je o ozbiljnosti i uticaju - rekao je dr Majkl Rajan, šef SZO za hitne slučajeve.

Govoreći na panelu Svetskog ekonomskog foruma u ​​ponedeljak, dr Entoni Fauči, glavni lekar zaraznih bolesti u SAD, rekao je da se kovid-19 ne može smatrati endemskim dok ne padne na "nivo da ne remeti društvo".

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti savetovao je zemljama da pređu na više rutinsko postupanje sa kovidom-19 nakon što se završi akutna faza pandemije. Agencija je u saopštenju navela da će više država EU, pored Španije, želeti da usvoji "dugoročniji, održiviji pristup nadzoru".

Nešto više od 80 posto španske populacije primilo je duplu dozu vakcine, a vlasti se fokusiranju na jačanje imuniteta odraslih sa trećom dozom, prenosi AP.

- Imunitet stečen vakcinom, zajedno sa široko rasprostranjenom infekcijom, pruža priliku da se napori za prevenciju, testiranje i praćenje bolesti koncentrišu na umereno do visokorizične grupe - rekao je dr Salvador Trenč, šef Španskog društva porodične i društvene medicine, koji je predvodio poziv za novim endemskim odgovorom.

- Kovid-19 mora da se leči kao ostale bolesti - rekao je Trenč za AP, dodajući da bi "normalizovana pažnja" zdravstvenih radnika pomogla da se smanji kašnjenje u lečenju problema koji nisu povezani sa koronavirusom.

Javnost takođe treba da se pomiri sa idejom da će neki smrtni slučajevi od kovida "biti neizbežni", rekao je Trenč.

- Ne možemo u šestom talasu da uradimo ono što smo radili u prvom: model treba da se promeni ako želimo da postignemo drugačije rezultate - rekao je on.

Špansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je prerano da deli bilo kakve nacrte koje sastavljaju njegovi stručnjaci i savetnici, ali je agencija potvrdila da je jedan od predloga da se prati postojeći model "sentinelnog nadzora" koji se trenutno koristi u EU za praćenje gripa.

Španski mediji su strategiji dali nadimak "flu-izacija" kovida-19, iako zvaničnici kažu da će sistemi za grip morati značajno da se prilagode korona virusu.

Za sada, diskusija o prelasku na endemski pristup ograničena je na bogate nacije koje sebi mogu priuštiti da govore o najgorem delu pandemije u prošlom vremenu. Njihov pristup vakcinama i robusni sistemi javnog zdravlja su predmet zavisti u svetu u razvoju.

Mnoge zemlje preplavljene rekordnim brojem slučajeva omikrona već odustaju od masovnog testiranja i skraćuju vreme karantina, posebno za radnike koji ne pokazuju više od simptoma prehlade.

Od početka godine nastava u španskim školama prestaje samo ako dođe do većih epidemija, a ne sa prvim prijavljenim slučajem kao nekada.

U Portugaliji, koja ima jednu od najviših stopa vakcinacije na svetu, predsednik Marselo Rebelo de Suza je u novogodišnjem govoru proglasio da je zemlja "prešla u engemsku fazu". Ali debata o konkretnim merama je nestala jer se širenje brzo ubrzalo na rekordne nivoe - skoro 44.000 novih slučajeva za 24 sata prijavljeno je u utorak.

Međutim, prijem u bolnice i smrtni slučajevi u vakcinisanom svetu su proporcionalno mnogo manji nego u prethodnim porastima.

U Ujedinjenom Kraljevstvu više nije obavezno nošenje maski na javnim mestima i školama i od 26. januara će se odustati od kovid pasoša, rekao je premijer Boris Džonson.

Zvanična statistika kaže da je 95 posto britanske populacije koja je razvila antitela protiv kovid-19 bilo usled infekcije ili vakcinacije.

- Kako kovid postaje endemičan, moraćemo da zamenimo zakonske zahteve savetima i uputstvima, pozivajući ljude sa virusom da budu pažljivi i prema drugima - rekao je Džonson.

Za neke druge evropske vlade, ideja o normalizaciji kovida-19 je u suprotnosti sa njihovim naporima da podstaknu vakcinaciju među grupama koje oklevaju.

U Nemačkoj, gde je manje od 73 odsto stanovništva primilo dve doze i gde stopa zaraze skoro svakodnevno dostiže nove rekorde, poređenja sa Španijom ili bilo kojom drugom zemljom se odbijaju.

- I dalje imamo puno nevakcinisanih, posebno među starijim građanima - rekli su zvaničnici.

Italija proširuje obaveznu vakcinacije na sve građane starije od 50 godina i izriče kazne do 1.500 evra za nevakcinisane osobe koje se pojave na poslu. Italijani takođe moraju da budu potpuno vakcinisani da bi imali pristup javnom prevozu, avionima, teretanama, hotelima i sajmovima.

Video: Haos u Nemačkoj: Protest protiv korona restrikcija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    20. januar 2022 | 23:29

    Sve fekalije smrde ali ove sa zapada smrdeeeee i unazad i unapred pa rasturaju !

  • Mare

    21. januar 2022 | 07:08

    Zaista te mere i sertifikati nemaju smisla!

  • Fil

    21. januar 2022 | 00:23

    Sve će ovo jednom biti, lani .. Proći će, život će se nastaviti dalje, ali neće se zaboraviti....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA