≫ 

Pakistanka osuđena na smrt zbog bogohulnih poruka koje je slala prijatelju

Anika Atik, 26-godišnja devojka iz Pakistana ušla je u diskusiju na WhatsApp-u koja ju je skupo koštala

  • 1
Smartfon društvene mreže smartphone social media icons Messenger WhatsApp Instagram Facebook Foto: Shutterstock

Sud u Pakistanu osudio je Aniku Atik na smrt zbog navodnih bogohulnih poruka koje je slala preko WhatsApp-a i Fejsbuka.

Anika Atik, 26, proglašena je krivom i osuđena na smrtnu kaznu nakon što je protiv nje registrovana prijava prema pakistanskim zakonima o sajber kriminalu i bogohuljenju.

Prema optužnici, ona je jednom sugrađaninu slala bogohulne karikature proroka, neprimereno se šalila na njihov račun i na svom Fejsbuk profilu delila sadržaj u kome je ismevala Islam, prenosi Guardian.

Atikovu je policiji prijavio sugrađanin koji se sa njom dopisuje od 2019. godine, kada ju je upoznao preko interneta.

Optužio ju je da je namerno skrnavila svece i vređala vesrka uverenja muslimana.

Pakistan je inače poznat kao država koja često izriče smrtne presude i ima neke od najstrožih zakona o bogohuljenju na svetu.

Suđenja za bogohuljenje u Pakistanu su veoma opasna, jer optužene često ubijaju osvetnici i pre nego što sudovi donesu presudu o njihovim slučajevima.

To se prošlog meseca dogodilo jednom državljaninu Šri Lanke koji je radio kao direktor fabrike u Sialkotu u Pendžabu. Njega je rulja pretukla na smrt, a potom zapalila njegovo telo. Zločin se dogodio nakon što je optužen da je skidao verske postere sa zidova fabrike.

Zbog toga sudije iz straha i usled ogromnog pritiska javnosti, retko oslobađaju optužene. Presude se donose po hitnom postupku, u "zatvorenim sudovima", daleko od očiju javnosti.

Zbog toga mnogi bivaju i nepravedno osuđeni. Jedan od njih je i Zafar Bati, pakistanski zatvorenik za bogohuljenje sa najdužim stažom iza rešetaka, koji je optužen za slanje bogohulnih tekstualnih poruka u kojima se ismeva majku proroka Muhameda. Bati tvrdi da je tekstove slao broj koji mu nije pripadao.

Ali, pakistanske vlasti ne odlučuju od svoje namere da kazne "nevernike", a 2016. su usvojile Zakon o sprečavanju elektronskih zločina (PECA), kojim je vlada dobila veća ovlašćenja da kontroliše sadržaj objavljen na društvenim medijima, uključujući sadržaj koji se smatra bogohulnim.

Pakistan je nedavno zatražio od Fejsbuka i Tvitera pomoć u identifikaciji svojih građana koji su osumnjičeni za bogohuljenje kako bi mogao da ih krivično goni ili traži njihovo izručenje.

Procenjuje se da se oko 80 ljudi u Pakistanu nalazi u zatvoru zbog bogohuljenja, a najmanje polovina njih je osuđena na smrt.

Video: Pakistanci zarobili indijskog pilota

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coas

    20. januar 2022 | 18:10

    Gde je ljubav u islamu ? Ima li je? Sta je sa slobodnom voljom koju nam je Bog dao? " NE UBIJ" Sta je s tim zakonom? Sta je sa bombama i samoubicama? Ako ima neko ovde nek objasni nama Pravoslavcima o cemu se radi? Zasto toliko mrznje i surovosti prema svima koji ne misle kao vi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA