Tužilaštvo traži da Brejvik ostane u zatvoru: "Opasan je kao kad je ubio 77 ljudi"

To je isti zločinac koji je pozivao k sebi mlade na Utoji koji su poverovali da će im pomoći, a onda je pucao u njih, rekla je tužiteljka

  • 2
Anders Brejvik, suđenje 2022. godina Foto: Tanjug/AP

Norveško državno tužilaštvo zatražilo je zadržavanje neonaciste Andersa Beringa Brejvika u zatvoru, istakavši da je jednako opasan kao i u vreme kada je 2011. ubio 77 ljudi.

Brejvik (42) tvrdi da se odrekao nasilja i traži uslovni otpust, 10 godina pošto je osuđen na kaznu zatvora od 21 godine koja se može produžiti ako se oceni da je opasan za okolinu.

- Brejvik koji danas traži naše poverenje isti je kao i onda kad je opustošio ministarsku četvrt i nazvao to neuspehom - rekla je glavna tužiteljka Hulda Karlsdotir obrazlažući odluku.

"To je i dalje isti zločinac"

- To je isti zločinac koji je pozivao k sebi mlade na Utoji koji su poverovali da će im pomoći, a onda je pucao u njih - dodala je na sudu poslednjeg dana saslušanja koje je iz sigurnosnih razloga bilo izmešteno u sportsku dvoranu zatvora u Skienu, na jugu, gde Breivik služi kaznu.

Da podsetimo, 22. jula 2011. desničarski ekstremista je prvo detonirao bombu blizu zgrade vlade u Oslu, ubivši osmoro ljudi, a zatim je ubio 69 osoba, većinom mladih, pucajući iz vatrenog oružja po letnjem kampu laburističke omladine na ostrvu Utoja.

Ove nedelje je izjavio da se odrekao nasilja i da će se i dalje boriti za neonacističke ideje, ali mirnim putem, prenosi Hina.

U manifestu koji je objavio uoči napada 2011. Brejvik javno priznaje da će suđenje iskoristiti kao platformu za širenje svoje ideologije.

Pred troje sudija u Skienu pozdravljao je nacističkim pozdravom, mahao porukama ispisanima na papiru i držao duge ideološke tirade.

Kaznu koja mu je izrečena 2012. prati odredba o najmanje deset godina zatvora pre nego što sme da podnese zahtev za uslovni otpust, što je u to vreme bio maksimum.

Zahtev Andersa Brejvika, za kojeg psihijatar i zatvorske vlasti ocenjuju da je jednako opasan kao i u trenutku počinjenja napada, a priori je osuđen na neuspeh, ocenjuje agencija France presse.

U načelu, uslovni otpust može tražiti svake godine.

Sud koji ga je osudio 2012. proglasio ga je uračunljivim, odbacivši stav tužilaštva da je psihotičan. Brejvik se nije žalio na kaznu.

Brejvik nikada nije pokazao kajanje, a stručnjaci tvrde da je malo verovatno da će mu saslušanje doneti prevremeno puštanje na slobodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivi

    20. januar 2022 | 14:42

    Mnogima se ne sviđa za pro-islamska politika na zapadu ali ne možeš ti pobiti nevine ljude zbog toga i na kraju ništa nisi postigao.

  • Britva

    21. januar 2022 | 07:47

    Haha 21 godina zatvora za 77 ljudi, znaci ako ubijem 77 coveka sa 20 godina izadjem sa 41 i lepota ee gospode sacuvaj nas....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA