Situacija se ne smiruje: SAD odobrile saveznicima transport oružja u Ukrajinu

Stejt Department je saopštio da ima blisku saradnju sa evropskim zemljama i Ukrajinom

  • 17
SAJAM NAORUŽANJE PARTNER2021 ORUŽJE VOJSKA BEOGRAD Foto: Tanjug/AP

Stejt Department odobrio je Estoniji, Letoniji i Litvaniji dozvolu za transport oružja američkog porekla u Ukrajinu, saopšteno je danas. 

Ovaj potez SAD-a dolazi nakon što je Bajdenova administracija upozorila da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu u bilo kom trenutku. Uz to državni sekretar Entoni Blinken smatra da Rusija planira da pošalje još svojih trupa u blizini granice sa Ukrajinom

Odobrenje predstavlja svojevrsnu poruku ruskom prededniku Vladimiru Putinu šta bi moglo da ga sačeka ukoliko nastavi sa svojim planom, a čak je i Bajden juče rekao da očekuje da će Putin napasti Ukrajinu.

Stejt Department je saopštio da ima blisku saradnju sa evropskim zemljama i Ukrajinom. 

- Naši evropski saveznici imaju ono što im je potrebno da napreduju po pitanju obezbeđivanja pomoći Ukrajini u narednim danima i nedeljama. U bliskoj smo vezi sa našim ukrajinskim partnerima i NATO saveznicima o ovom pitanju i koristimo sve raspoložive alate - rekao je portparol Stejt Departmenta.

On je dodao da pod ovim alatima podrazumeva i ubrzavanje prenošenja oružja američkog porekla od strane drugih saveznika ka našim partnerima.

- Još uvek nije jasno kada će oružje stići u Ukrajinu - saopštio je portparol.

Ranije ove nedelje Blinken je posetio Ukrajinu gde je razgovarao sa državnim zvaničnicima koji su mu se zahvalili na pomoći, ali su iskoristili priliku da od njega zatraže dodatnu vojnu podršku. 

Krajem decembra, Bajdenova administracija je odobrila dodatnih 200 miliona dolara pomoći Ukrajini, čime je omogućena isporuka odbrambene pomoći koja oključuje oružje i municiju, tvrdilo je tada za CNN četiri neimenovana izvora koja su dobro upućena u celu situaciju.

Ali, nakon što su se višestruki diplomatski sastanci između SAD-a, NATO-a, evropskih i ruskih zvaničnika završili bez značajnijih pomaka u smirivanju sukoba, Bajdenova administracija je odlučila da pruži veću pomoć Ukrajini, ali je on takođe isključio mogućnost slanja američkih vojnika u Ukrajinu u slučaju ruske invazije. 

Rusija je već okupila oko 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, a Blinken je juče rekao da bi ovaj broj u narednom periodu mogao da se udvostruči. Oni takođe planiraju zajedničke vojne vežbe sa Svojim saveznicima u Belorusiji, što je dodatno uznemirilo vlasti u Ukrajini.

Video: Lepo je videti te opet: Putin i Bajden nasmejano počeli sastanak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. januar 2022 | 15:04

    VREME JE DA SE NATO ZAUSTAVI I UNISTE MONSTRUMI !!!!

  • Alex

    20. januar 2022 | 15:02

    Amerikanci izazivaju ratove daleko od svojih granica. Zakuvaju, uzmu ratni plen i povuku se pa na drugoj lokaciji počinju istu priču ponovo.

  • Ćupričanin

    20. januar 2022 | 15:16

    Nemojte samo da ljutite Putina,svasta moze da vam se desi... Koja bre Ukrajna? Rusi ima da ih pregaze kao oranje nece ni da ih osete a amerima zelim sve najgore... Amerima se spremaju talibani,bice opet 11 Septembar,mozda je glupo sto kazem ali jedva cekam da vidim taj vatromet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA