Burna rasprava u Austriji oko obavezne vakcinacije: "Ovo je totalitarizam, ostaću nevakcinisan"

Dok poslanici raspravljaju o uvođenju obavezne vakcinacije, u centru Beča više stotina građana protestuje protiv te mere

  • 4
Austrija korona virus

Foto: D.K.

Rasprava o uvođenju obavezne vakcinacije počela je danas posle podne u austrijskom parlamentu burno, optužbama lidera Slobodarske partije (FPO) Herberta Kikla da se time uvodi totalitarizam u Austriji.

Kikl je, kao prvi govornik, kazao da je šokiran i zaprepašćen merom koju vladajuća koalicija želi da uvede, dodajući da je obavezna vakcinacija uvođenje totalitarizma i uvod u "zdravstveni komunizam".

On tvrdi da će zakon od miliona Austrijanaca napraviti "posilnike".

Kikl je ocenio da vlada tera građane "na iglu" i najavio da se on i pored obavezne vakcinacije, koja će biti uvedena, neće vakcinisati.

Šefica poslaničkog kluba Zelenih, koja sa Narodnom partijom (OVP) čini vladajuću koaliciju, Sigrid Maurer poručila je Kiklu da treba da se stidi, jer je FPO još od 2020.vodila kampanju protiv vakcinacije.

Prema njenim rečima, zakon je dobar i zajedničko delo, te je pozvala na solidarnost.

Nacrt zakona, o kojem raspravljaju poslanici, predviđa uvođenje obavezne vakcinacije za sve punoletne građane.

Visoke kazne za nepoštovanje odluke

 

Ko se bude protivio moraće da plati kaznu, koja se kreće od 600 do 3.600 evra.

OVP i Zeleni će glasati za obaveznu vakcinaciju, uz podršku najveće opozicione partije Socijaldemokratske partije (SPO), kao i Neos-a.

Inače u Neos-u ne postoji obaveza jedinstvenog glasanja, pa neće svi njihovi poslanici podržati zakon.

Veoma je zanimljivo da se, pred današnju "škakljivu" sednicu parlamenta, razboleo veći broj poslanika SPO, pa su tako izostanak sa sednice prijavili Maks Lerher, Rudolf Silvan, Petra Fordervinkler i Robert Laimer.

Poslanik SPO-a Jozef Muhič najavio je da će glasati protiv zakona.

Takođe je i jedna poslanica vladajuće OVP izostala sa današnje sednice, predsednica grupe prijateljstva Srbija-Austrija Gudrun Kugler, koja je prijavila da je bolesna, a pored nje sednici ne prisustvuju ni poslanici Johan Signer, Karina Rajter.

Kod Zelenih je Eva Ernst-Dzidzic saopštila da neće prisustvovati sednici jer ne želi da podrži zakon, a ima i drugih poslanika koji ne prisustvuju raspravi.

Iz Neos-a sednici ne prisustvuje Džuli Sajdl, a iz redova FPO Folker Rajfenberger i Dagmar Belakovič, koja je u prošlosti u više navrata pozivala protiv vakcinacije i negirala opasnost korone.

Ukupno 14 poslanika ne prisustvuje današnjoj sednici, tako da je 169 od ukupno 183 u poslaničkim klupama.

Dok poslanici raspravljaju o uvođenju obavezne vakcinacije, u centru Beča više stotina građana protestuje protiv te mere.

Policija je uvela zaštitnu zonu na 300 metara oko parlamenta, tako da okupljeni ne mogu da priđu zgradi.

Video: Puste ulice Beča: Austrija po četvrti put u potpunom lokdaunu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiki

    20. januar 2022 | 15:49

    Treba ceo Svet da se digne na noge ,i da hapse sve koi su umešani u ovaj zlocin

  • Pogledaj TE

    20. januar 2022 | 15:41

    AUstria AUstralija AUšvic sluačajnost ???

  • DARKO 100%

    20. januar 2022 | 16:04

    Kad nam uniste prirodni imunitet u organizmu,onda ce mo postati zavisnici od doping vakcina,ako to urade da svake godine dobijemo po cetri vakcine mislim da to moze postati kontraproduktivno i kobno za organizam,primio sam dve i od koga je dosta je brate mili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA