"Sat sudnjeg dana" postavljen na 100 sekundi do ponoći: Koliko smo blizu globalne katastrofe?

Zbog trenutne situacije u svetu naučnici ne veruju da će se kazaljke u skorijoj budućnosti vratiti unazad.

  • 3

Grupa atomskih naučnika otkrila je danas panel "Sat sudnjeg dana" po 75. put kako bi ukazali na rizik od globalne katastrofe

Oni su potvrdili da će kazaljka ostati na 100 sekundi do ponoći, a ponoć predstavlja tačku u kojoj će se svet potencijalno suočiti sa globalnom katastrofom.

U svojoj istoriji ovaj sat se pomerao napred i unazad 24 puta, a najdalje je bio 1991. godine kada je bio na 17 minuta od ponoći, a najbliže danas kada je na svega 100 sekundi, piše Express.

 

Zbog trenutne situacije u svetu naučnici ne veruju da će se kazaljke u skorijoj budućnosti vratiti unazad.

- Situacija je ovakva zbog dvostrukih pretnji. Jedna se odnosi na klimatske promene, a druga na mogućnost izbijanja nuklearnog rata. Trenutno smo najbliži ponoći nego ikada pre, ovakva situacija nije bila ni za vreme Hladnog rata - objašnjava Kejt Hadson, članica grupe koja vodi kampanju protiv nuklearnog naoružanja.

Ona je dodala da moramo da vidimo kako zemlje zajednički rade na rešavanju problema poput klimatskih promena i pandemije korona virusa, umesto što troše novac na ogromne količine oružja.

- Jedina sigurna budućnost za sve nas je održiv svet bez ikakvog nuklearnog naoružanja - rekla je ona.

Ideja o nastanku ovog sata datira još iz 1947. godine koji je tada postavljen na sedam minuta do ponoći. Već 1953. godine kada su SAD i SSSR testirali prve hidrogenske bombe sat je bio postavljen na dva minuta do ponoći.

Deceniju kasnije, kada su ove zemlje potpisale sporazum o delimičnoj zabrani testiranja, sat se pomerio na 12 minuta do ponoći.

Video: Četiri puta su Indija i Pakistan bili u ratu a sve zbog jedne pokrajine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carica Sveta

    20. januar 2022 | 19:56

    Povucite NATO snage sa granica Rusije. Ne vršite upade i presretanja u Crnom moru. Isto to obustavite u Južnom kineskom moru. 100 sekundi do Sudnjeg dana može da se smanji i na 30. Ukrajina da proglasi vojnu neutralnost, da bude država poput Srbije ili Austrije. To bi bio prvi korak ka vraćanju sigurnosti i svetske bezbednosti na optimalniji nivo. I konvencionalno naoružanje izaziva katastrofe, ali nukkearno je Apokalipsa sad.

  • Samson

    20. januar 2022 | 18:07

    Mozda njima. Nama je upravo 1991. sat bio najblize ponoci.

  • Zeljko ex JSO

    20. januar 2022 | 18:47

    Sad ću se u…… ti od vaše katastrofe?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA