≫ 

Promene u Švedskoj oko izolacije i testova: Oni koji imaju blage simptome prehlade, ne moraju da se testiraju

- Procenjujemo da će veliki deo stanovništva biti zaražen u sledećim nedeljama. Kapacitet testiranja nije dovoljan i verovatno slučajeva ima više nego što se otkrije - navode iz Zavoda za javno zdravlje

  • 5
Švedska posebno ulaže u tehnologiju Foto: Tanjug/AP

Pop snažnim pritiskom omikron soja i sve većeg broja zaraženih i zdravih, ali izolovanih, što je počelo da ugrožava vitalne društvene funkcije poput predškolskog i zdravstvenog sistema, Švedska je danas uveliko promenila preporuke oko testiranja i izolacije građana u slučaju pojave korona virusa u domaćinstvima, prenosi Index.

Tako je razdoblje izolacije za osobe koje stanuju u zajedničkom domaćinstvu sa zaraženima smanjeno sa sedam na pet dana, a za neke grupe potpuno ukinuto.

- Svedočimo snažnom uticaju kovida-19 na društvo u celini, delom zbog same bolesti, ali i zbog izostanka mnogih građana s njihovih radnih mesta. Procenjujemo da će veliki deo stanovništva biti zaražen u sledećim nedeljama. Kapacitet testiranja nije dovoljan i verovatno slučajeva ima više nego što se otkrije. Zbog opterećenja sistema, rezultati kasne i to umanjuje njihovu važnost. Zato sada prilagođavamo preporuke za testiranje i izolaciju - rekla je Sara Bajfors iz švedskog Zavoda za javno zdravlje na današnjoj konferenciji za novinare.

Velike promene oko izolacije

Osobe koje su primile tri doze vakcine, koje su obolele od kovida-19 u poslednja tri meseca i koje rade u društveno vitalnim delatnostima više uopšte ne moraju da se izoluju, odnosno da ostanu u karantinu ako neko od njihovih ukućana bude zaražen. Isto tako, oboleli od kovida-19 mogu da se vrate na posao ili u školu već nakon pet dana, pod uslovom da poslednja dva dana nemaju povišenu temperaturu i da se osećaju dobro. To važi i za one koji ne uspeju da se testiraju.

Menjaju se i prioriteti u PCR testiranju. Osim pacijenata kod kojih postoje medicinski razlozi i osoba koje brinu o starijima i bolesnima u odgovarajućim ustanovama, prednost u testiranju imaće i osobe sa simptomima čije radno mesto zahteva ličnu prisutnost, kao i učenici osnovnih i srednjih škola. Osobe sa simptomima kovida 19 koje su testirane kućnim testovima ne moraju da se podvrgnu PCR testovima.

Švedska je prošle nedelje obavila gotovo 500.000 PCR testova, od kojih je 32 posto bilo pozitivno, što ukazuje da je zaraženih puno više od 39.928, koliko ih je otkriveno u sredu. Više švedskih lekara poslednjih je dana javnosti poslalo sledeću poruku - ako imate simptome prehlade, računajte da ste zaraženi omikron sojem.

"Oni koji imaju blage simptome prehlade, ne moraju da se testiraju"

- Oni koji imaju blage simptome prehlade, ne moraju da se testiraju. To je moja poruka svima, pod uslovom da ne rade u zdravstvenom sisitemu ili socijalnoj službi i time rizikuju da zaraze slabije i osetljive ljude. Pogotovo nema potrebe da se testirate više puta nedeljno ako nema medicinske indikacije - rekao je za "Dagen Nyheter" Tomas Bergstrom, profesor kliničke mikrobiologije na Univerzitetu Salgrenska u Geteborgu i dodao:

- Potpuno je besmisleno testirati se i dobiti rezultate tek za 7 dana. Pred nama je ogroman talas zaraze i jasno je da svi zaraženi imaju omikron soj.

Međutim, uprkos desetinama hiljada zaraženih, više nema nikakve sumnje da omikron soj kod velike većine obolelih, a pogotovo kod vakcinisanih, ne izaziva teže simptome. Švedski mediji javljaju da samo 57 posto pacijenata koji su bili pozitivni na testovima i bili hospitalizovani u januaru kao glavnu dijagnozu imaju kovid 19. Svi ostali u bolnici su završili iz drugih razloga, a tek po hospitalizaciji je otkriveno da su zaraženi.

Vesti iz bolnica su pozitivne

- Koliko mi je poznato, nema nikoga s omikronom ko trenutno prima respiratornu negu u pokrajini Skane - kaže Ulf Karlson, infektolog bolnice u Lundu.

Iako Švedska u poslednja dva dana beleži rekordni broj zaraženih, bolnički sisitem nije ni blizu rekordnih opterećenja iz aprila 2020. i januara 2021. godine. Na intenzivnom lečenju nalazi se 110 pacijenata s kovidom19, što je pet puta manje nego na vrhuncu, a kovid pacijenti čine samo 27 posto svih pacijenata na odeljenjima intenzivnog lečenja. Što je još važnije, broj obolelih na intenzivnoj nezi stabilan je već mesec dana uprkos najezdi omikron soja.

Sara Bajfors iz Zavoda za javno zdravlje danas je još jednom pozvala građane na vakcinaciju, posebno trudnice i starije. Iznela je i podatak da nema razlike u broju zaraženih s obzirom na status vakcinacije, ali i da nevakcinisani imaju 10 puta veću šansu da završe u bolnici nego vakcinisani. Jedno norveško istraživanje pokazalo je da se samo 0,2 posto vakcinisanih suočava s hospitalizacijom zbog kovida19 pri zarazi omikron sojem (pet puta manje nego kod delta soja) i gotovo po pravilu radi se o starijim osobama.

Do četvrtka je više od 83 posto Šveđana starijih od 12 godina primilo dve doze cepiva, a s tri doze vakcinisano je 40 posto starijih od 18 godina i 80 posto starijih od 65 godina. Danas Švedska ima veću stopu vakcinisanih od Nemačke, Norveške, Velike Britanije i SAD, što objašnjava i relativno nisku smrtnost od kovida19 uprkos velikom broju zaraženih. Prilično visoka dvonedeljna incidencija u Švedskoj od gotovo 3.000 zaraženih na 100.000 nije ni blizu evropskog vrha, u kom su Danska, Francuska, Irska i Island (izuzevši statistički irelevantne Andoru i San Marino).

Šta s kovid potvrdama?

Zbog očigledno blaže kliničke slike zaraženih omikronom, švedska javnost i mediji sve češće preispituju svrhu potvrda o vakcinaciji. Uvedene su 17. novembra za javna okupljanja s više od 500 osoba, što je u međuvremenu spušteno na 50 osoba, s idejom da će smanjiti širenje zaraze i podstaći građane na vakcinaciju. Ispalo je, međutim, da se nije dogodilo ni jedno ni drugo.

- Postoji tendencija da se sve više ljudi vakciniše, posebno trećom dozom, ali ta je tendencija postojala i pre uvođenja potvrda o vakcinaciji, tako da ne vidim nikakve direktne promene - rekao je Joakim Dilner, profesor epidemiologije na Karolinska institutu u Stokholmu.

Anketa dnevnog lista Aftonbladet i agencije Demoskop pokazala je da samo 58 posto švedskih građana podržava trenutne, ionako ne previše stroge epidemiološke mere, odnosno 17 posto manje nego u decembru. Mlađa populacija želi blaže ili nikakve mere, dok stariji razmišljaju obrnuto.

Suštinu švedske pandemijske strategije ponovo je izneo Johan Gisek, bivši glavni državni epidemiolog i savetnik Svetske zdravstvene organizacije: "Treba biti svestan da sva ograničenja imaju marginalni učinak na ovaj virus."

Video: Haos u Nemačkoj: Protest protiv korona restrikcija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jacklrska

    20. januar 2022 | 18:25

    Pa zar oni nemaju preko 90% vakcinisanih, kako sad toliko zarazenih kad vakcina štiti?? Kakva je ova sprdnka sa narodom svugde u svetu, strašno!!

  • nije od bota

    20. januar 2022 | 19:04

    Zivim u svedskoj,imao jake simptome prehlade prosle nedelje (takodje sve simptome omrikona) , a i kucni i pcr test pokazali negativno. Kolega iz kancelarije sa istim simptomima u isto vreme i na istim testiranjima bio pozitivan. On vakcinisan dva puta,ja ne. Ko je bre ovde lud?!?!?!?!?!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA