≫ 

Lavrov nakon sastanka sa Blinkenom: Rusija nije pretnja ukrajinskom narodu

Lavrov je istakao i da je tokom razgovora ponovio zahtev Moskve o neširenju NATO na Istok i dodao da je Blinken obećao da će Amerika izneti svoj stav prema toj obavezi

  • 1
Sergej Lavrov, Entoni Blinken

Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Ženevi da Rusija nikada nije bila pretnja ukrajinskom narodu i da ne namerava da napadne Ukrajinu.

- Ko kome predstavlja pretnju i u šta te pretnje mogu da se pretvore, veliko je pitanje. Rusija nema nameru da napadne Ukrajinu - rekao Lavrov komentarišući navode pretnje Rusije Kijevu.

On je istakao i da je tokom razgovora ponovio zahtev Moskve o neširenju NATO na Istok i dodao da je Blinken obećao da će Amerika izneti svoj stav prema toj obavezi, prenosi Sputnik.

On je dodao da su se na sastanku ponovo mogli čuti neki od argumenata SAD u prilog slobode izbora Alijanse.

Prema rečima Lavrova, Rusija ne isključuje da je "sva histerija koju je Zapad podigao oko Ukrajine usmerena na to da se prikrije kurs Kijeva u pravcu neispunjavanja obaveza iz kompleksa mera Minsk 2".

Lavrov je rekao da će biti nastavljen dijalog o bezbednosnim zahtevima Moskve i rekao da Rusija očekuje pisane odgovore iz Vašingtona sledeće sedmice.

Lavrov je rekao da se nada da će se "smiriti emocije oko Ukrajine" i ponovio ruske tvrdnje da ona ne predstavlja pretnju svom bivšem sovjetskom susedu.

Ruski šef diplomatije je dodao i da razmeštanje ruskih vojnih baza u Latinskoj Americi, konkretno u Venecueli i na Kubi, nije bilo tema razgovora, kao i da Blinken nije pokretao pitanje pomoći ODKB Kazahstanu.

- Još jednom sam ga pozvao da iskoristi uticaj na kijevski režim kako bi ga primorao da se urazumi i prestane da sabotira taj najvažniji dokument - rekao je Lavrov.

Žalosno je, kako kaže, što odrasli ljudi odmeravaju ko je bolji i jači, a ne razmišljaju o tome kako da svet učine bezbednim. Takođe je istakao da Rusija smatra da se pitanjem Ukrajine treba detaljno baviti, ali da se tema arhitekture evropske bezbednosti ne sme svoditi na to.

Video: Lavrov i Vučić obišli hram Svetog Save i grob patrijarha Pavla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA