≫ 

Pregovori Lavrova i Blinkena trajali više od sata: Kakve poruke stižu nakon sastanka

Sastanak Blinkena i Bajdena održan je u Ženevi

  • 0
Sergej Lavrov, Entoni Blinken

Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu tokom sastanka u Ženevi da će Vašington brzo i oštro odgovoriti ukoliko Moskva izvrši agresiju na Ukrajinu. 

Dvojica visokih zvaničnika završila su danas bilateralni sastanak koji je trajao sat i po vremena, tokom kog je Blinken pokušao da ubedi Rusiju da okončaju situaciju i spreče eskalaciju sukoba na granici sa Ukrajinom.

- Svi mi smo podjednako posvećeni diplomatiji i dijalogu kako bismo pokušali da prevaziđemo naše razlike - rekao je Blinken na konferenciji nakon završenog sastanka.

On je zatim dodao da je Amerika, ukoliko se Rusija odluči da izvrši agresiju na Ukrajinu, posvećena i brzom i oštrom odgovoru, piše CNN.

Obe strane su pre razgovora priznale da ne očekuju veliki iskorak u vezi sa rešavanjem bezbedonosnih pitanja.

Blinken je nakon sastanka ponovio da ne očekuje da će SAD i Rusija rešiti svoje razmirice na ovom sastanku, ali se nadaju da će pregovori oko prevazilaženja sukoba ostati otvoreni.

- Posvećeni smo miru i želimo da tim putem rešavamo naše sukobe - rekao je on.

Nakon njihovog razgovora oglasio se i Sergej Lavrov koji je izjavio da Rusija nije pretnja ukrajinskom narodu i da ne nameravaju da napadnu Ukrajinu.

Podsetimo, sastanak Blinkena i Lavrova usledio je nakon sastanka u Berlinu, kada su osim njih prisustvovale i njihove kolege iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Ukrajine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA