≫ 

Prvi uveli 4. dozu vakcine, a sad vode u broju zaraženih po glavi stanovnika: Šta se dešava u Izraelu?

Osim Izraela u vrhu liste po broju zaraženih po glavi stanovnika su i Mongolija, Peru, Kanada i Gruzija

  • 32
Izrael koronavirus Foto: Tanjug/AP

Izrael je trenutno vodeća zemlja u svetu po broju novoobolelih od korona virusa po glavi stanovnika, pokazuju zvanični podaci.

Govoreći za medije, vodeći zdravstveni stručnjak i savetnik izraelske Vlade rekao je da je 0,6 odsto populacije u Izraelu svakog dana pozitivno na korona virus.

Podaci sedmodnevne incidencije pokazuju da je Izrael trenutno prvi u svetu po ovoj statistici, kaže Eran Sigal sa Vajcman instituta.

On je takođe primetio da Izrael nije zemlja sa najvećom stopom zaraze. Umesto toga, on kaže da je Izrael vodeća zemlja u svetu po broju urađenih testova u jednom danu po glavi stanovnika.

Osim Izraela u vrhu liste su i Mongolija, Peru, Kanada i Gruzija.

U međuvremenu je i premijer Naftali Benet najavio da će se za sve učenike koji su bili izloženi virusu potpuno ukinuti obavezni karantin.

Prema aktuelnom planu, od sledećeg četvrtka deca do 18 godina neće morati u izolaciju. Umesto toga svi učenici biće u obavezi da dva puta nedeljno urade antigenski test i to nedeljom i sredom i pokažu ih prilikom ulaska u školu, a govori se i da planiraju ukidanje kovid propusnica.

Ovaj potez dolazi nakon što je 146.000 dece školskog uzrasta bilo u karantinu zbog infekcije, a još 142.000 zbog izloženosti virusu, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

Izrael je prva zemlja u svetu koja je počela sa davanjem 4. doze vakcine protiv korona virusa, a njihovi stručnjaci su nedavno saopštili da je dokazano kako ova doza povećava broj antitela.

Izrael je nakon pojave omirkon soja zatvorio granice za sve strance, a ova mera bila je na snazi sve dok omikron nije počeo da se širi unutar zemlje, objašnjava doktor Jariv Vajn šef odeljenja za imunologiju sa Univerziteta u Tel Avivu, piše Times of Israel.

- Omikron će na kraju nestati, očekujem da će se broj novozaraženih uskoro smanjiti, kao što se dešava i u drugim zemljama. Ono što nas sve brine je nemogućnost da predvidimo da li će biti novog talasa - kaže stručnjak.

Juče je Izrael registrovao 65.000 zaraženih dnevno, a trenutno je aktivno više od 400.000 slučaja.

Od početka pandemije u Izraelu je zaraženo više od dva miliona ljudi. Broj onih koji imaju tešku kliničku sliku porastao je na 593, a na resiratoru je 112 pacijenata.

Video: Škola budućnosti u Tel Avivu: Ovako će posle korona virusa izgledati obrazovne ustanove

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matori krelac

    21. januar 2022 | 17:24

    Naviknut na odgovornost i poštovanje struke poslušao sam i vakcinisao se tri puta. Sada polako uviđam da je sve to sa Covidom-19 Američki projekat da bi se zabašurilo ekonomsko posrnuće zbog štampanja dolara bez pokrića. To su jedva dočekale i sve zemlje koje imaju nešto da prikriju od naroda. Eto Izrael je živi dokaz da vakcine nemaju nikakav efekat i da će ovo ludilo da traje sve dok Amerika ne nađe neko drugo rešenje. Odakle je virus 'pobegao' nije teško zaključiti.

  • Raca

    21. januar 2022 | 17:24

    Istina da su vakcine beskorisne ali su se oni koji su ih proizveli dobro obogatili.

  • haj

    21. januar 2022 | 16:31

    trba po 6 doza da prime ovi što veruju u ove laži

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA