Talibani su mu ubili trudnu suprugu, on je morao da pobegne: Sudbina Avganistanca koji je radio pri UN

Iako su obećali da se neće ponavljati događaji iz 1996, kada su u Kabul prvi put ušli uspostavivši prvu vladavinu, prizori su bili vrlo slični prethodnim. Odmazde su postale svakodnevnica, a u jednoj od njih stradala je i Asifova supruga

  • 0
Talibani, Kabul, Avganistan

Foto: Tanjug/AP

Asif, zvaničnik Ujedinjenih nacija u Avganistanu izgubio je sve ulaskom talibana u Kabul. Njegovu budućnost uništio je metak - ispaljen u glavu njegove trudne žene.

Asif, poreklom iz Avganistana, radio je za UN više od 14 godina, a sada živi kao izbeglica u Pakistanu. Od 2016. radio je i za Adam Smit Internacional - organizaciju pod pokroviteljstvom britanske vlade koja se bavi borbom protiv kroupcije.

Živeo je mirno sa suprugom, ne strahujući ni od čega. Povremeno ga je talibanski mula iz njegove rodne provincije zvao i govorio kako mora da plati reket za njegove borce da bi ga ostavili na miru. Nije ga shvatao ozbiljno. A onda se sve promenilo preko noći.

Američke trupe koje su na avganistanskom tlu boravile čitavih 20 godina odlučile su da odu i ostave gotovo svo oružje talibanima na izvol'te. Postalo je jasno da se istorija ponavlja - Avganistan je pokazao da ga niko ne može osvojiti koliko god ga dugo okupirao. Talibani su ponovo dočekali svojih pet minuta.

Iako su obećali da se neće ponavljati događaji iz 1996, kada su u Kabul prvi put ušli uspostavivši prvu vladavinu, prizori su bili vrlo slični prethodnim. Odmazde su postale svakodnevnica, a u jednoj od njih stradala je i Asifova supruga.

Mula koji nikada nije dobio njegov novac odlučio je da udari tamo gde najviše boli - na porodicu. Počeo je da se raspituje o njihovom mestu stanovanja. Tu informaciju je nažalost i dobio. Asif je pokušao da je zaštiti i prebaci u kuću rođaka.

Avganistan, Talibani, ratnici

Foto: Tanjug/AP

- Te septembarske noći ona je po mrklom mraku, u trećem mesecu trudnoće, pobegla kod rođaka. Međutim, neko je odao njihovu lokaciju i talibani su ujutru došli u kuću i počeli nasumično da pucaju - rekao je Asif za Gardijan.

Uspavana trudnica izašla je iz sobe da vidi šta se dešava.

- Tada ju je metak pogodio u glavu. Tri dana kasnije je preminula u bolnici - kaže Asif.

Talibanima to nije bilo dovoljno - hteli su i Asifovu glavu.

Gde je bio Asif?

 

Asif u trenutku ubistva svoje supruge nije bio u Avganistanu. Pošto, iako je imao na to pravo, nije evakuisan, odlučio se za švercerski put. Prebegao je u Pakistan. Bilo je planirano da mu se u nekom trenutku pridruži i supruga, ali do toga nikada nije došlo.

Sada u Pakistanu boravi ilegalno, a u Avganistan ne sme da se vrati, jer zna da bi bilo ubijen iste sekunde.

Video: Talibani su iskoristili korupciju kako bi savladali avganistansku vojsku: Bataljoni duhova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA