Britanija tvrdi: Rusija hoće da zameni ukrajinsku vladu

Britanija je poslala protivtenkovsko oružje Ukrajini kao deo napora da ojača njenu odbranu od potencijalnog ruskog napada

  • 11
Vladimir Putin, Sergej Šojgu

Foto: Tanjug/AP

Britanska vlada je u subotu optužila Rusiju da pokušava da zameni ukrajinsku vladu promoskovskom administracijom, kao i da se u tu svrhu bivši ukrajinski poslanik Jevgenij Murajev razmatra kao potencijalni kandidat.

Murajev je šef male proruske stranke Naši, koja trenutno nema nijednog poslanika u ukrajinskom parlamentu.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova imenovalo je još nekoliko ukrajinskih političara za koje tvrde da su bili povezani sa ruskim obaveštajnim službama, piše Huffpost.

Kyiv, Kijev, panorama centar grada

Kijev / Foto: Pixabay

Nejasno je, doduše, kakva sredstva Britanija misli da Rusija poseduje i kojima bi mogla da postavi novu, prijateljsku vladu u Кijevu.

Vlada Velike Britanije je tu tvrdnju iznela na osnovu obaveštajne procene, bez pružanja dokaza koji bi to potkrepili. Vest dolazi usred rata reči između Moskve i Zapada oko ruskih planova za Ukrajinu.

Ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla je da ta informacija „osvetljava razmere ruskih aktivnosti koje su osmišljene da obore Ukrajinu i predstavljaju uvid u razmišljanje Кremlja“.

Trus je pozvala Rusiju da „deeskalira, prekine svoje kampanje agresije i dezinformacija i nastavi putem diplomatije“, i ponovila stav Britanije da bi „svaki ruski vojni upad u Ukrajinu bio ogromna strateška greška sa velikim troškovima“.

Britanija je poslala protivtenkovsko oružje Ukrajini kao deo napora da ojača njenu odbranu od potencijalnog ruskog napada.

Usred diplomatskih napora da se smiri kriza, očekuje se da će se ministar odbrane Ujedinjenog Кraljevstva Ben Volas sastati sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom na razgovorima u Moskvi. Nije navedeno vreme sastanka, što bi bili prvi bilateralni pregovori o odbrani između Britanije i Rusije od 2013.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    23. januar 2022 | 08:09

    Pa koliko ste vi vlada zamenili, samo u jadnoj i bednoj Srbiji da ne idemo dalje

  • E pa

    23. januar 2022 | 08:08

    Britanci bi trebalo da imaju na umu, kako su prošli sa plemenom Zulu, i da Rusi nemaju samo koplja.

  • 😂😂😂

    23. januar 2022 | 07:18

    Ko im spočitava? Oni koji su sve ratove inicirali i ovajdili se od njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA