Misteriozne smrti: Tela nestalih ljudi nađena u reci stotinama kilometara dalje, neki upiru prstom u policiju

Najmanje 19 tela, koja su u protekle dve godine izvučena iz obližnje reke Jala u različitim fazama raspadanja, čekaju na identifikaciju

  • 0
Afroamerikanka plače Kenija

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

- Upravo sam videla lice svog brata, naša lica su slična, čak i usta. Videla sam i noge, znam da je to moj brat. Ne sumnjam da je to on - rekla je uznemirena Irene Vaheto nakon što je izašla iz mrtvačnice u Jali, zapadna Kenija.

Najmanje 19 tela koja niko nije tražio čekala su identifikaciju. Ona su u protekle dve godine izvučena iz obližnje reke Jala u različitim fazama raspadanja.

Vaheto je panično zvala svoju porodicu u Njeriju, gradiću skoro 300 kilometara dalje na istok.

- To je Ndirangu, sigurna sam da je to on - plakala je govoreći preko telefona.

Ali kako je njegovo telo završilo u reci tako daleko od kuće nije poznato.

Vaheto je rekla da je njen brat nestao u novembru prošle godine dok je putovao iz prestonice Najrobija do Nakurua - ali to je skoro 200 kilometara dalje od mesta gde je njegovo telo nađeno.

Od tada njegova porodica traži po policijskim stanicama i mrtvačnicama u blizini dva grada, ali ne i u ovoliko dalekom delu zapadne Kenije.

Ideju da ga potraže i ovde dobili su nakon što su u ponedeljak aktivisti za ljudska prava rekli da su tela pronađena u reci proteklih meseci i dalje u mrtvačnici.

Irene je rečeno da ode u mrtvačnicu u Jali kako bi proverila, međutim, delovala je neverovatno da bi njen brat mogao da bude ovde, stotinama kilometara dalje od mesta gde je poslednji put viđen.

Ali, bio je tamo.

Ona nije jedina koja traga za nestalim rođakom i nije jedina koju muči kako je njegovo telo završilo u reci.

Ben Čepkvoni putovao je više od 100 kilometara tragajući za svojim bratom Filemonom, za kog kaže da je nestao prošlog meseca negde između Najrobija i Nakurua.

Njegovi posmrtni ostaci takođe su pronađeni među telima izvađenih u reci, prenosi BBC.

- Ne znam ko ubija ove ljude i baca ih u reku. Ovo nije demokratska Kenija u kojoj želimo da živimo - rekao je on.

Navodno, postoji sumnja da je policija odgovorna za mnoga od tih tela i na nju motre aktivisti za ljudska prava zbog tela pronađenih u reci.

U Keniji su snage bezbednosti obično među prvim osumnjičenima kada se dogode sumnjive smrti i nestanci - sa dobrim razlogom.

Organizacije za ljudska prava su dokumentovale mnoge slučajeve ubistava koja se direktno pripisuju policajcima.

U 2019, Human Rights Watch je izvestio da je policija ubila više od 21 muškarca i dečaka u oblastima sa niskim prihodima u Najrobiju "očigledno bez opravdanja, tvrdeći da su kriminalci".

Missing Voices, grupa organizacija koja dokumentuje vansudska ubistva u Keniji, kaže da je 167 Kenijaca ubijeno ili nestalo u policijskom pritvoru 2020.

Postavlja se pitanje i zbog stanja u kojima su pronađena tela izvučena iz reke.

Prema rečima ronioca koji ih je izvukao, neki su bili gurnuti u vreće, koje su potom zašivene. Drugi su imali polietilenske kese preko glava - svi znaci mučenja i ubistva, prema Haki Africa.

- Tela izvučena iz reke nisu odavde. Ona su izdaleka. Ovo nisu normalne smrti. Vlada mora da objasni zašto se tela pojavljuju ovde - rekao je aktivista Fred Ojiro.

Uprkos sumnjama, ne postoje dokazi da bezbednosne snage imaju veze i sa jednim telom pronađenim u reci. Policija kaže da su se neki možda udavili ili su žrtve kriminalaca, zbog čega su pokrenuli istragu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA