Protest protiv kovid mera u Briselu: Policija upotrebila suzavac i vodene topove, oštećene zgrade u kvartu EU

Demonstranti su u Belgiju stigli i iz okolnih zemlja, na prvom mestu Francuske, Holandije i Nemačke, a u šetnji ulicama Brisela pozivali su na poštovanje slobode, demokratije, ljudskih prava i ustava

  • 13

Oko 50.000 građana okupilo se danas u Briselu na panevropskim demontracijama protiv mera koje vlasti država članica uvode u cilju suzbijanja pandemije kovid-19.

Iako su demonstracije najavljene kao mirne, na kraju je došlo do intervencije policije, uz korišćenje suzavca i vodenih topova protiv okupljenih.

Organizatori protesta su udruženje "Ujedinjeni Evropljani", u saradnji sa pokretom "Demonstracije širom sveta za slobodu", uz učešće 600 lokalnih evropskih organizacija, poručuju da u pitanju nisu politički protesti niti protesti protiv vakcinacije, već da im je cilj da ukažu na nekorektan način na koji vlasti uvode restriktivne mere širom EU.

Demonstranti su u Belgiju stigli i iz okolnih zemlja, na prvom mestu Francuske, Holandije i Nemačke, a u šetnji ulicama Brisela pozivali su na poštovanje slobode, demokratije, ljudskih prava i ustava.

Sa pozornice u parku Sankontiner, koji se nalazi u blizini sedišta najvažnijih EU institucija, organizatori proteta pozvali su na poštovanje prava građana da se izjasne o merama koje se uvode cilju u suzbijanja pandemije i osudili dosadašnju politiku po kojoj su se zdravstvene mere usvajale prvenstveno na političkom nivou.

Iako je protest bio odobren od strane policije, a organzatori pozivali sve učesnike na poštovanje reda i mira, oko 14 časova došlo je do upotrebe suzavca i vodenih topova protiv demonstranata okupljenih na trgu Šuman ispred EU institucija.

Na fotografijama se vidi da su oštećene neke zgrade i polupana stakla u kvartu Evropske unije tokom demonstracija.

Posle tri sata protesta građani su polako počeli da se razilaze, a policijski helikopteri i dalje nadleću centar Brisela koji je blokiran policijskim kordonima.

Video: Haos u Nemačkoj: Protest protiv korona restrikcija

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA