≫ 

NATO šalje sve više oružja prema Ukrajini, moguća eskalacija rata sa Rusijom

Rusija je nakupila više od 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom

  • 34
NATO logo

Foto: Wikipedia/public domain

Poslednjih dana članice NATO-a šalju oružje i vojno osoblje u Ukrajinu, kao i u obližnje evropske zemlje, u iščekivanju moguće ruske invazije.

Podsetimo, Rusija je nakupila više od 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom. Prema poslednjem izveštaju ukrajinskog Ministarstva odbrane, ima više od 127.000 pripadnika vojske, mornarice i vazduhoplovstva, prenosi Index.hr.

Holandija šalje borbene avione F-35

 

Holandski ministar odbrane potvrdio je da će zemlja poslati dva najsavremenija borbena aviona F-35 u Bugarsku, zajedno sa povezanim osobljem. Španski ministar odbrane rekao je da će poslati ratni brod i borbene avione u Crno more kao deo napora NATO-a.

Međutim, članice NATO-a takođe šalju oružje direktno u Ukrajinu kako bi odvratile potencijalnu rusku invaziju, ali i ojačale odbrambene sposobnosti Ukrajine.

Lako protivtenkovsko oružje već je stiglo u Ukrajinu iz Ujedinjenog Kraljevstva, potvrdio je u utorak ukrajinski ministar odbrane. Češka planira da narednih dana donira municiju za topove kalibra 152 milimetra, potvrdila je u petak češka ministarka odbrane Jana Černohova.

Nemačko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da će poslati potpuno opremljenu terensku bolnicu u Ukrajinu. Nemačka se uzdržavala od izvoza oružja u krizna područja od Drugog svetskog rata, ali je nemački ministar spoljnih poslova rekao ranije ove nedelje da su „sve opcije na stolu“ u slučaju dalje ruske agresije na Ukrajinu.

Amerikanci su u Ukrajinu poslali „smrtonosno oružje“

 

Juče je u Kijev stigla prva pošiljka američkog paketa bezbednosne podrške Ukrajini u vrednosti od 200 miliona dolara, saopštila je američka ambasada.

Paket pomoći od 200 miliona dolara odobrio je Vašington u decembru.

- Sjedinjene Države će nastaviti da pružaju takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u njihovim stalnim naporima da odbrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije - navodi se u saopštenju ambasade SAD na Fejsbuku.

U saopštenju se navodi da pošiljka sadrži "smrtonosnu bezbednosnu pomoć i municiju namenjenu ukrajinskim braniocima". Ukrajinski ministar odbrane zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći.

- Kao što je predsednik Bajden rekao predsedniku Putinu, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, SAD će pružiti pomoć Ukrajini i poslati joj još više odbrane - navodi se u saopštenju ambasade SAD u Kijevu.

Ukrajinski predsednik zahvalio Bajdenu na „vojnoj pomoći bez presedana“

 

Prekjuče je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u tvitu rekao da je zahvalan predsedniku SAD Džou Bajdenu na diplomatskoj i vojnoj pomoći bez presedana.

Sjedinjene Države su poslednjih nedelja bile angažovane u diplomatskim aktivnostima sa Rusijom po pitanju Ukrajine. Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu, koju je izvršila invaziju 2014. godine i pripojila Krim. Rusija to poriče, ali kaže da bi mogla da preduzme vojnu akciju na neodređeno vreme ako se ne ispune bezbednosni zahtevi.

Video: Božanstveni prizor: Pravoslavna katedrala blista u snegu, Sovjeti su joj se divili

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😷😷😷😷😷

    23. januar 2022 | 19:12

    Oni salju oruzije u Ukrajnu i posle kad zarate kriva je Rusija, svasta!

  • Branislav

    23. januar 2022 | 19:13

    Ajmo Rusi kad vi sredite stvari u Ukrajini I mi da resimo kosovsko pitanje...

  • Super Brundo

    23. januar 2022 | 19:33

    Hoce da izazivanjem rata izmedju Rusije i Ukrajine izmore Rusiju na duze staze.Rusi su vratili Krim u svoje okvire.Bio je ruski do 1954. kad je Ukrajinac Nikita Hruscov odlucio da Krim pokloni Ukrajini.Ta nepravda je ispravljena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA