≫ 

NATO šalje borbene avione i brodove na istok zbog tenzija u Ukrajini: Snage razmeštaju i u komšiluku Srbije

Borbeni avioni i trupe biće dopremljeni i u Rumuniju i Bugarsku

F-35, avion F35 Foto: Tanjug/AP

NATO je doneo odluku da pošalje borbene avione i brodove u zemlje istočne Evrope, zbog tenzija oko Ukrajine.

Kako je saopšteno, borbeni avioni F-35 biće raspoređeni u Bugarskoj, trupe će biti poslate u Rumuniju, a borbene avione šalju i u Litvaniju. Takođe, najavljeno je i slanje brodova u Crno more.

U saopštenju NATO-a se ističe da Danska šalje fregatu u Baltičko more i da će četiri F-16 biti poslato u Litvaniju.

Španija šalje brodove, a razmatraju i raspoređivanje borbenih aviona u Bugarskoj. Francuzi su izrazili spremnost da pošalju trupe u Rumuniju, dok će Holandija poslati dva borbena aviona u Bugarsku u aprilu, kako bi pružili podržali NATO aktivnosti u regionu.

Takođe, i SAD su navele da razmišljaju da povećaju vojno prisustvo na istoku.

- Pozdravljam saveznike koji šalju dodatne snage NATO-u. NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mere za zaštitu i odbranu svih saveznika, uključujući i jačanje istočnog dela Alijanse. Uvek ćemo reagovati na svako pogoršanje našeg bezbednosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne odbrane - saopštio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Podstimo, tenzije između Ukrajine i Rusije su na najvišem nivou poslednjih godina, dok rusko gomilanje trupa u blizini granica dveju zemalja izaziva strah da bi Moskva mogla da pokrene invaziju.

Ukrajina je upozorila da Rusija pokušava da destabilizuje zemlju uoči planirane vojne invazije, dok su zapadne sile više puta upozorile Rusiju da ne preduzima agresivne poteze protiv Ukrajine. Kremlj je negirao da planira napad i istakao da NATO podrška Ukrajini - uključujući povećano snabdevanje oružjem i vojne obuke - predstavlja rastuću pretnju na zapadnom krilu Rusije.

Zvaničnici EU danas u Briselu, na redovnom sastanku Saveta EU, razmatraju kriznu situaciju na granci Rusije i Ukrajine i odnosima EU sa Ruskom Federacijom.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da EU za sada ne planira da pozove svoje diplomatsko osoblje i njihove porodice da napuste Ukrajinu, kao što su to učinile SAD.

Video: Zbog ovoga drhti cela Ukrajina: Opasno rusko naoružanje stiže u žarište sukoba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    24. januar 2022 | 11:16

    Hajmo da postavimo stvari na svoje mesto i kazemo konacno istinu,nato se sprema da napadne Rusiju bez ikakvog razloga.To je istina ....

  • Rade

    24. januar 2022 | 11:01

    Auuuuu biće NATO MESA i to puno, puno!!! Ovo će biti kraj NATO Pakta i Amera. Ruse nikad' niko nije pobedio u ratu niti će!!! Smrt NATO I AMERIMA!!! ŽIVELA BRSTSKA RUSIJA I VELIKI VLADIMIR!!! 💪💪💪💪

  • ZAC

    24. januar 2022 | 11:29

    Glupavi Evropljani ne idete u rat samo da bi zadovoljili amerima mozete upropastiti celu Evropu i unistiti planetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA