≫ 

Asanž može da se žali Vrhovnom sudu na odluku o izručenju

Viši sud doneo je danas odluku da Asanž može da podnese žalbu Vrhovnom sudu

  • 1
Džulijan Asanž, izručenje presuda

Foto: Tanjug/AP

Australijski istraživački novinar Džulijan Asanž, tvorac Vikiliksa, moći će da uloži žalbu na odluku Višeg suda u Londonu o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.

Viši sud doneo je danas odluku da Asanž može da podnese žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije.

Podsetimo, američke vlasti optužuju Asanža (50), rođenog u Australiji, po 18 tačaka u vezi sa objavljivanjem ogromnih količina poverljivih američkih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša od strane Vikiliksa čime su, kako navode, bili ugroženi životi nekih ljudi koji su pomagali SAD u ratnim zonama.

Današnja presuda je usledila nakon decembarske odluke Višeg suda u Londonu da odobri žalbu SAD za izručenje Asanža. Tada je poništena ranija odluka da australijski novinar ne može biti izručen SAD zbog zdravstvenih problema i nehumanih uslova sa kojima bi se mogao suočiti u američkom zatvorskom sistemu.

U pokušaju da ospori odluku Višeg suda u decembru, Asanžov pravni tim je tvrdio da bi, ukoliko osnivač Vikiliksa bude izručen SAD, bio "podvrgnut skoro potpunoj izolaciji", što bi moglo ozbiljno da ugrozi njegovo mentalno zdravlje, pa čak i potencijalno dovesti do samoubistva.

Video: Pristalice Džulijana Asanža se okupljaju u Londonu: Ne žele njegovo izručenje Americi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA