Istorijski trenutak: Prva žena sudija u Vrhovnom sudu Pakistana

Ceremoniju polaganja zakletve uživo su prenosili državni mediji, a njeno imenovanje, iako istorijsko, izazvalo je kontroverze u Pakistanu

  • 0
suđenje, čekić Foto: Pixabay/succo

Pravnica Aješa Malik položila je danas zakletvu za sudiju Vrhovnog suda u Pakistanu, čime je postala prva žena u istoriji te države koja je stigla do najvišeg suda, javlja Anadolija.

Ceremoniju polaganja zakletve uživo su prenosili državni mediji, a njeno imenovanje, iako istorijsko, izazvalo je kontroverze u Pakistanu.

Mnogi advokati i sudije usprotivili su se tom potezu, uz obrazloženje da je prekršen princip senioriteta, jer je Malik bila četvrti sudija Višeg suda u gradu Lahoreu pre unapređenja.

Pravosudna komisija Pakistana, devetočlano telo koje potvrđuje imenovanja, odbila je njeno unapređenje u Vrhovni sud u septembru prošle godine.

Glasanje je početkom 2022. godine ponovljeno, pa je komisija s pet glasova "za" i četiri "protiv" potvrdila njeno imenovanje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA