≫ 

Bajden se sprema da pošalje trupe u Evropu?

Bajden je navodno tokom vikenda razmatrao plan da se pošalju trupe u istočne delove Evrope

  • 77
Džo Bajden Glazgov samit COP26

Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Bajdenova administracija, prema navodima američkih bezbednosnih zvaničnika, ozbiljno razmatra da pošalje specijalne trupe u zemlje istočne Evrope usled sve komplikovanije situacije oko Ukrajine i činjenice da Rusija gomila vojsku kraj ukrajinskih granica.

Za sada nije doneta konačna odluka ali, kako javlja CNN, predsednik Džo Bajden je sa svojim najvišim vojnim zvaničnicima tokom brifinga u Kemp Dejvidu u subotu razgovarao o opcijama za povećanje nivoa američkih trupa na Baltiku i u istočnoj Evropi, rekao je neimenovani visoki zvaničnik.

Razmatranje slanja trupa dolazi nakon što su SAD više puta upozorile da se Rusija sprema na invaziju. Stejt Department je u nedelju naložio da se deo diplomatskog osoblja sa porodicama povuče iz ambasade u Kijevu.

Bajden razmatra slanje trupa u istočnu Evropu kako bi "primirio saveznike" i kako pokazao drugoj strani da nema igranja. Jedna opcija koju Bajdenova administracija razmatra je premeštanje između 1.000 i 5.000 vojnika, kako bi ojačali istočnoevropske i baltičke saveznike, tako da su oni na raspolaganju da pomognu da se američki građani izvuku, ako je potrebno, rekao je visoki zvaničnik odbrane.

Podsetimo, NATO saveznici stavili su danas svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslaće dodatne brodove i borbene avione u svoje baze na istoku Evrope.

Danska šalje fregatu na Baltičko more i spremna je da pošalje četiri aviona tipa F16 u Litvaniju, kao podršku NATO misiji u regionu. Španija će poslati brodove koji će se priključiti pomorskim snagama NATO i razmatra slanje aviona-lovaca u Bugarsku. Francuska je izrazila svoju spremnost da pošalje trupe u Rumuniju koje su pod komandom NATO.

Takođe, Holandija šalje dva aviona tipa F35 u Bugarsku od aprila, kako bi pomogli aktivnostima NATO u regionu i staviće brod i kopnene jedinice u stanje pripravnosti.

Video: Bajden potpisao 15 ukaza i dve naredbe federalnim agencijama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran K i M

    24. januar 2022 | 17:00

    Da nije žalosno bilo bi smešno. Bednici jedni vas je Srbija vojno porazila sa jos 18 ekonomsko najrazvijenijih Država planete, samo vi znate vase gubotke i u ljudstvu i tehnici a vi bi sad da ratujete sa vele silim planete. Taj rat bi vi mozda mogli izdrzati maksimalno 24 sata a posle bi svi oni po koje ste bili pretnja agresije mogli konacno da odahnu. Vase vreme je prošlo a na čelu Rusije više nije Jecin vec neko ko ne prašta i ko će vas naučiti pameti za vek i vekove.

  • Vratiće se rode

    24. januar 2022 | 17:51

    E moja Evropo i Evropska unijo, neka vam Amerikanci kroje kapu i kažu šta ćete raditi...u Evropi živi 750 miliona ljudi, a u Americi 320 miliona, i oni nam opet drže slovo...KATASTROFA...

  • Pp

    24. januar 2022 | 18:35

    Hitlerova Nemačka je bila mala beba za današnju Ameriku. Pobili su desetine miliona civila i dece, zatrovali planetu atomskim bombama, naoružavali teroriste po svetu, kažnjavali neposlušne, ali kako su prošli Nemci 1945. tako će i Amerika. Svakom zlu jednom dodje kraj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA