≫ 

Amerika u stanje uzbune stavila 8.500 vojnika zbog krize sa Rusijom

Bajden sa svojim najbližim saradnicima razmatra opcije o povećanju broja američkih trupa na Baltiku i u Istočnoj Evropi

  • 22
Američki vojnici Bliski istok

Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Oko 8.500 američkih vojnika stavljeno je u stanje pojačane pripravnosti zbog mogućeg slanja u Istočnu Evropu zbog gomilanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom, saopštio je portparol Pentagona Džon Kirbi. 

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin započeo je pripremu za raspoređivanje naređenja po nalogu predesnika Džoa Bajdena.

Kirbi je rekao da još uvek nije doneta konačna odluka o raspoređivanju trupa. Ranije danas CNN je izvestio da je Bajdenova administracija prema navodima američkih bezbednosnih zvaničnika, ozbiljno razmatra da pošalje specijalne trupe u zemlje istočne Evrope usled sve komplikovanije situacije oko Ukrajine i činjenice da Rusija gomila vojsku kraj ukrajinskih granica.

Bajden sa svojim najbližim saradnicima razmatra opcije o povećanju broja američkih trupa na Baltiku i u Istočnoj Evropi

Ova vest dolazi nakon upozorenja SAD-a da je potencijalna ruska invazija na Ukrajinu neizbežna. 

Stej department je u nedelju saopštio da je smanjio broj zaposlenih u američkoj ambasadi u Kijevu, navodno iz mera predostrožnosti, piše CNN.

Očekuje se da će danas popodne po lokalnom vremenu Bajden održati sastanak sa evropskim zvaničnicima, a Bela kuća je ovaj sastanak označila kao deo konsultacija i koordinacije Bajdenove administracije sa evropskim saveznicima kao odgovor na jačanje ruske vojske u blizini granice sa Ukrajinom.

SAD su prošle nedelje poslale dve pošiljke oružja Kijevu, dok članice NATO-a stavljaju brodove i borbene avione u stanje pripravnosti u slučaju napada, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- NATO će preduzeti sve neophodne mere kako bi zaštitio svoje saveznike, uključujući i jačanje istočnog bloka Alijanse - rekao je Stoltenberg.

Prema poslednjim izveštajima ukrajinskih bezbednosnih agencija, navodno je 127.000 ruskih vojnika smešteno u blizini granice sa Ukrajinom, dok američke vlasti tvrde da bi Rusija u bilo kom trenutku mogla da krene u invaziju.

Dosadašnji pregovori nisu dali rezultate

 

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije saopštilo je za vikend da imaju informacije kako Rusija planira da postavi proruskog lidera u Kijevu, dok razmatraju da li da započnu invaziju na Ukrajinu.

Za to vreme vlasti u Moskvi sve vreme negiraju da planiraju napad i optužuju SAD i NATO da stvaraju tenzije, dok su navode Britanaca okarakterisali kao histeriju.

SAD nastavlja diplomatske razgovore sa Rusijom, ali nedavni sastanci nisu uspeli da donesu napredak. Rusija je rekla da SAD i NATO moraju da se obazežu da neće primiti Ukrajinu u NATO i da će povući svoje trupe iz istočnoevropskih zemalja uključujući Rumuniju i Bugarsku.

Vašington je više puta ponovio da ovi zahtevi nisu realni, ako je državni sekretar Entoni Blinken prošle nedelje, nakon sastanka sa Sergejom Lavrovim, izjavio da će SAD odgovoriti pismenim putem na zahteve Moskve.

Video: Lepo je videti te opet: Putin i Bajden nasmejano počeli sastanak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    24. januar 2022 | 21:22

    "Svet ce drhtati od nase tisine." Vladimir Vladimirovic, 2018.

  • Aca

    24. januar 2022 | 22:30

    Živela srpska braca Putin i Lukašenko!!!Protiv fasista!!!

  • Deda Nole

    24. januar 2022 | 21:24

    A to su oni iz Avganistana sto su ubijali decu i dilovali opijumnjih se treba paziti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA