Ukidaju karantin, u izolaciju ne moraju ni turisti: U ovoj evropskoj zemlji test će biti dovoljan

Vlasti su saopštile da se mere obvezne izolacije mogu vratiti na snagu ako se epidemiološka situacija pogorša ili ako se pojavi novi i opasniji soj korona virusa.

  • 0
Test testiranje koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Norveška je odlučila da ukinue mere obvezne samoizolacije za nevakcinisane koji stižu u zemlju, kao i za bliske kontakte onih kojima je potvrđeno prisustvo virusa.

Umesto toga, kako je najavila vlada, biće dovoljan samo test na korona virus, javlja agencija Reuters.

Prema sadašnjim merama svi koji dolaze u Norvešku, a nemaju potvrdu o vakcinaciji ili nisu preležali vius moraju u samoizolaciju na najmanje tri dana. Bliski kontakti zaraženih osoba moraju u izolaciju na deset dana. Međutim, i to se sada menja.

Kako je saopštio norveški Nacionalni institut za javno zdrav, od 26. januara to više neće biti obavezno.

Dosadašnje mere naišle su na protivljenje javnosti jer su zdravi ljudi držani u izolaciji "nepotrebno dugo", što je posebno uticalo na porodice sa decom. Od srede, bliski kontakti zaraženih osoba mogu normalno da funkcionišu, pod uslovom da se tokom 11 dana svakodnevno testiraju. Oni koji to odbiju ipak će morati u izolaciju.

Putnici moraju da se testiraju i registruju prilikom dolaska u Norvešku, a za one koji nemaju kovid potvrdu da su se potpuno vakcinisani ili da su preboleli korona virus i dalje je uslov negativan test.

Agencija dodaje kako su vlasti saopštile da se mere obvezne izolacije mogu vratiti na snagu ako se epidemiološka situacija pogorša ili ako se pojavi novi i opasniji soj korona virusa.

Video: EU i Norveška donirale medicinsku opremu Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA