≫ 

Kazahstan, Uzbekistan i Kirgizija bez struje: U mraku i najveći gradovi, negde nema ni vode

Nadležni saopštavaju da rade na rešavanju "velikog nestanka struje"

  • 2
Mammatus oblak, oblaci, oluja, nevreme, struja , dalekovod

Foto: Shutterstock

Vlasti i građani centralnoazijskih država- Kazahstana, Uzbekistana i Kirgizije, izvestili su danas o nestanku električne energije u većim gradovima, ali uzrok za sada nije poznat.

Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, a Kazahstan je takođe povezan s ruskom električnom mrežom koju može da koristi za pokrivanje iznenadnog nestanka struje, prenosi Rojters.

U Kazahstanu su prijavljeni prekidi u snabdevanju elektičnom energijom u najvećem gradu Almati i nekoliko većih gradova na jugu zemlje, u blizini granice sa Uzbekistanom i Kirgizijom, prenosi Tanjug.

Saopšteno je da ne rade visokonaponski elektrovodovi koji povezuju glavni grad Almati sa delovima elektrosistema na severu i jugu zemlje.

Uzbekistansko Ministarstvo energetike je saopštilo da radi na rešavanju "velikog nestanka struje".

Najveći deo Biškeka, glavnog grada Kirgistana ostao je bez struje, a bez struje je i većina drugih gradova u zemlji, javlja dopisnik RIA Novosti.

U Biškeku ne rade semafori, a nestalo je i vode zbog prestanka rada pumpi. Prema rečima svedoka, bez struje je ostala i većina drugih gradova Kirgistana.

Video: Sukobi na protestu u Kazahstanu protiv skoka cena goriva u toj zemlji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA