≫ 

Ukrajina "smiruje situaciju": "Odluka o povlačenju diplomata preuranjena"

Ukrajinski šef diplomatije smatra da pojedine zemlje nije trebalo da povlače svoje diplomatsko osoblje

  • 1
Kijev, britanska ambasada, ambasada Velike Britanije

Foto: Tanjug/AP

Odluka o evakuaciji diplomata i njihovih članova porodice iz Ukrajine, koju je u ponedeljak objavilo nekoliko zemalja, preuranjena je, ocenio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

- Na teritoriji Ukrajine imamo 129 diplomatskih predstavništava. Četiri predstavništva su saopštila da počinju da evakuišu svoje diplomate iz bezbednosnih razloga. Preostala su navela da ne vide razloge za evakuaciju, i da će nastaviti da rade sa kompletnim osobljem, uključujući članove porodica diplomata - izjavio je Kuleba za ukrajinsku ICTV, a navodi ruska agencija TASS.

On je, međutim, dodao da smatra da je odluka o evakuaciji bila preuranjena.

- Nije bilo suštinskih, praktičnih razloga za to. Ne želim da minimiziram situaciju ili nivo pretnje, ali sve bi trebalo da bude dobro osmišljeno i urađeno na vreme - izjavio je Kuleba.

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov je juče izjavio da su ambasade Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD najavile evakuaciju svog diplomatskog osoblja iz Ukrajine.

Kako navodi TASS, Zapad i Kijev su u poslednje vreme širili tvrdnje o navodnoj potencijalnoj invaziji Rusije na Ukrajinu, što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov okarakterisao kao “prazne i neosnovane“ tvrdnje koje imaju da cilj da doprinesu eskalaciji tenzija.

Video: Dramatično kod Krima! Tri ukrajinska broda ušla na rusku teritoriju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA