Rusija stavila Navaljnog na listu terorista i ekstremista

Kao najžešći kritičar Vladimira Putina, Navaljni i osam njegovih saveznika danas su evidentirani u registru terorista i ekstremista, a njihovi bankovni računi biće zamrznuti

  • 17
Aleksej Navaljni

Foto: Tanjug/AP

Ruske vlasti odlučile su da se opozicioni lider Aleksej Navaljni koji se nalazi u zatvoru i nekoliko njegovih glavnih saradnika upišu u registar terorista i ekstremista, što je najnoviji potez Moskve u sveobuhvatnom obračunu sa opozicijom, nezavisnim medijima i aktivistima za ljudska prava, navodi AP.

Kao najžešći kritičar Vladimira Putina, Navaljni i osam njegovih saveznika, među kojima su i ključni saradnici Ljubov Sobol i Georgija Alburova, danas su evidentirani u registru terorista i ekstremista od strane ruske Federalne službe za finansijski nadzor, što podrazumeva da će njihovi bankovni računi biti zamrznuti, prenosi AP.

Navaljni je priveden po povratku iz Nemačke gde je proveo pet meseci oporavljajući se od trovanja nervnim agensom za koji je okrivio Kremlj, dok su ruske vlasti negirale bilo kakvu umešanost u taj slučaj.

Navaljni je osuđen na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne na koju je osuđen zbog navodne prevare 2014. godine.

Nakon hapšenja Navaljnog, u narednim mesecima njegov brat Oleg i mnogi od njegovih glavnih saradnika takođe su se suočili sa krivičnim prijavama, a vlasti su njegovu Fondaciju za borbu protiv korupcije i široku mrežu regionalnih kancelarija stavili van zakona, označile ih kao ekstremističke i zaustavile njihov rad.

Video: Navaljnom izrečena kazna zatvora: Tokom izricanja presude Aleksej se smeškao i poslao srce svetu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin

    25. januar 2022 | 17:08

    Tako se to radi u pravim drzavama.

  • Laki

    25. januar 2022 | 19:09

    A koji teroristički napad je izvršio ili planirao da izvrši ?

  • M.K.

    25. januar 2022 | 19:00

    Dabome nego šta puna podrška 🇷🇸🇷🇺💫💫❤️💫 Rusija nije bivsa Jugoslavija nikako da kaoiraju to ne prolazi ! Navalny je naslednik Lenina tj. Bolševista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA