Ukrajinski ministar odbrane: Nema osnova da se veruje da Rusija sprema invaziju

Njegove izjave su usledile nakon ponovljenih uveravanja predsednika Volodimira Zelenskog i drugih zvaničnika da je situacija "pod kontrolom"

  • 7
Aleksej Reznikov, Reznjikov, ministar odbrane Ukrajine Foto: Profimedia

Vlasti u Ukrajini pokušale su danas da uvere naciju da invazija iz susedne Rusije nije neizbežan scenario, iako su priznale da je ta pretnja realna i primile pošiljke američke vojne opreme u cilju jačanja svoje odbrane, javlja AP.

Ministar odbrane Aleksij Reznikov je u parlamentu izjavio da ''do danas nema osnova da se veruje'' da se Rusija sprema za neposrednu invaziju, uz napomenu da njene trupe nisu formirale, kako je rekao, borbenu grupu koja bi mogla da se probije preko granica.

- Ne brinite, spavajte mirno. Nema potrebe da imate spakovane torbe - poručio je pred poslanicima ukrajinski ministar, prenosi AP.

Njegove izjave su usledile nakon ponovljenih uveravanja predsednika Volodimira Zelenskog i drugih zvaničnika da je situacija "pod kontrolom".

Međutim, u intervjuu emitovanom u ponedeljak, ministar odbrane je priznao da ''postoje rizični scenariji'' koji su ''mogući i verovatni u budućnosti'', navodi Asošijejted pres.

Moskva negira da planira napad na Ukrajinu, ali je poslednjih nedelja koncentrisala oko 100.000 vojnika blizu granice i održava vojne vežbe na više lokacija u Rusiji, što je navelo SAD i njihove NATO saveznike da požure sa pripremama za mogući rat , dodaje AP.

Kao deo nove vojne pomoći od 200 miliona dolara koja je upućena Ukrajini iz SAD, pošiljka sa opremom i municijom stigla je danas u Ukrajinu, potvrdila je zamenica ministra odbrane Hana Maliar.

Navodi se da se potezi SAD sprovode u koordinaciji sa akcijama drugih članica NATO, u cilju jačanja odbrambenog prisustva u istočnoj Evropi, pa je tako Danska poslala fregatu i ratne avione F-16 u Litvaniju, Španija šalje četiri borbena aviona u Bugarsku i tri broda u Crno more kako bi se pridružili pomorskim snagama NATO, a Francuska je saopštila da je spremna da pošalje trupe u Rumuniju.

Britanski premijer Boris Džonson takođe je rekao da je spreman da pošalje trupe da zaštite saveznike NATO u Evropi, a dosadašnjih nekoliko rundi diplomatije nije donelo nikakav napredak, pa su, prema ocenama američke agencije, tenzije ove nedelje dodatno eskalirale.

Moskva istovremeno poručuje da su optužbe Zapada da Rusija planira napad na susednu zemlju samo paravan za sopstvene planirane provokacije NATO, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je danas još jednom optužio SAD da "podstiču tenzije" oko Ukrajine.

Video: Božanstveni prizor: Pravoslavna katedrala blista u snegu, Sovjeti su joj se divili

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    25. januar 2022 | 19:49

    Tako je, zapadnjačka sotona zakuvava!!!

  • Oki

    25. januar 2022 | 19:41

    Al vi se ne pitate već zapadni djavoli koji žele rat sa rusijom... Pa šta mislite zašto je senilni bajden postao predsednik on možda i dalje misli da treba Srbiju da napadne....

  • Siptar

    25. januar 2022 | 19:49

    Odrzite im lekciju kao i mi.😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA