SAD razmatra slanje trupa našim komšijama: Po 1.000 vojnika u ove tri zemlje

Bajden je prvobitno trebalo da javno iznese svoj stav o situaciji sa Rusijom ove nedelje, međutim dva dobro obaveštena izvora kažu da je nejasno da ali će on to da uradi jer Bela kuća pokušava da uspostavi diplomatske odnose sa Rusijom

  • 14
Američki vojnici Bliski istok

Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

SAD i nekoliko njihovih saveznika razmatraju raspoređivanje nekoliko hiljada vojnika koji će biti raspoređeni u istočnoevropskim NATO članica pre bilo kakve potencijalne ruske invazije na Ukrajinu, kao podršku Kijevu.

Među zemljama koje su trenutno u opticaju su zemlje sa kojima se SRbija graniči, a u pitanju su Mađarska, Rumunija i Bugarska. Plan je da se otprilike 1.000 vojnika rasporedi u svaku od ovih zemalja i bilo bi slično prednjim borbenim grupama koje su trenutno stacionirane u baltičkim državama i Poljskoj.

Velika Britanija i SAD su među državama koje prednjače u ovoj ideji, međutim ovaj predlog nije naišao na odobravanje svih 30 članica alijanse.

NATO savetznici nisu u potpunosti na istoj strani kada je u pitanju ozbiljnost pretnje, a Nemačka je na primer odbila da proda oružje Ukrajini. Zato su SAD trenutno u pregovorima oko slanja dodatnih trupa na bilateralnoj osnovi ili, kako je to opisao jedan zvaničnik, kao koaliciju voljnih.

Mogućnost raspoređivanja nekih snaga bliže Rusiji pre bilo kakve invazije predstavlja veliku promenu u stavovima državne administracije, koja je ranije bila oprezna u pogledu rizika od daljeg provociranja Moskve.

Kremlj bi mogao da iskoristi ovaj potez kao primer agresivnog stava NATO-a koji Rusija često koristi kako bi opravdala gomilanje svojih trupa duž granice sa Ukrajinom.

Portparoil Pentagona Džon Kirbi saopštio je u ponedeljak da su SAD stavile 8.500 vojnika u stanje pojačane pripravnosti u slučaju da Ukrajina zatraži pomoć od NATO-a, kako bi mogli što pre da reaguju, piše CNN.

NATO i SAD već imaju na desetine hiljada vojnika raspoređenih po Evropi koje takođe mogu da rasporede po teritoriji svojih istočnih saveznika.

Kirbi je juče za CNN rekao da su neke trupe već u stanju pripravnosti, a predsednik Bajden je takođe potvrdio da će možda u bliskoj budućnosti premestiti deo tih snaga jer istočnoevropski saveznici imaju razloga za zabrinutost.

Bajden je prvobitno trebalo da javno iznese svoj stav o situaciji sa Rusijom ove nedelje, međutim dva dobro obaveštena izvora kažu da je nejasno da ali će on to da uradi jer Bela kuća pokušava da uspostavi diplomatske odnose sa Rusijom.

Ova vojna planiranja dolaze nakon što su zapadne sile i Ukrajina zabrinute da bi ruska invazija na tu zemlju mogla da se dogodi u bilo kom trenutku.

Ukrajinski zvaničnici su juče situaciju sa Rusijom nazvali opasnom, ali da nije u pitanju neposredna opasnost.

Izvor blizak ukrajinskim vlastima kaže da Ministarstvo odbrane pažljivo analizira satelitske snimke sa ruske strane granice koje su dobili od SAD-a na svakih sat vremena, ali da još uvek nema nikakvih naznaka da je Rusija ušla u režim priprema za invaziju ili da se spremaju za napad. 

Čak i da Rusija izda naređenje za napad, izvori bliski Ukrajini navode da će im trebati blizu dve nedelje pre nego što zaista krenu u napad. 

U svojim pisanim odgovorima na ruske bezbednosne zahteve koje su navodno američki zvaničnici danas uputili Kremlju, malo je verovatno da će SAD dozvoliti bilo kakav prostor za pregovore o politici "otvorenih vrata" NATO-a, što je ujedno i najveća zamerka koju je izneo Vladimir Putin.

Iz tog razloga, postoji određebna zabrinutost unutar američke administracije da bi Moskva ovaj odgovor mogla da iskoristi kao izgovor da su diplomatski pregovori propali.

Video: Objavljen snimak ruske vojne vežbe u blizini ukrajinske granice: Moskva se hvali naoružanjem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Katolicki fasisti

    26. januar 2022 | 19:29

    hoce da izginu ne znaju koliko dugo Rusi drze atomke u Kubi

  • Striko

    26. januar 2022 | 19:52

    Kakvih vaših 1000 vojnika,pa sa tim nemozete ni požar da ugasite. Pa vi niste normalni, znate li vi da je Rusija puna Srba.

  • Zoran

    26. januar 2022 | 19:07

    Mi treba ko Rusi da lupimo NATO-u embargo da ne vidimo ni jednu njihovu cokulu u našem okruženju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA