≫ 

SAD dostavio dugoočekivani odgovor Rusiji: NATO pozvao na deeskalaciju sukoba

Nakon ovih navoda očekuje se da će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas u 19 časova po američkom vremenu održati konferenciju za novinare

  • 28
Dzo Bajden, Vladimir Putin, Amerika, Rusija

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

SAD su navodno danas dostavile pismeni odgovor na nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama, koje je Rusija predložila pre više od mesec dana. 

Još u decembru prošle godine, usled pojačanih tenzija oko Ukrajine, rusko Ministarstvo spoljnih poslova predložilo je sporazum o garanciji bezbednosti koje su NATO-u i SAD-u predali na razmatranje. Tom prilikom Moskva je tražila pisani odgovor na predložene zahteve.

U pisanom odgovoru SAD su navodno su saopštene opšte odlike u kojima je Vašington spreman da sarađuje sa Moskvom, uključujući i kontrolu naoružanja i veću transpsarentnost, kao i postavljanje raketnih sistema, navodi se u ranijim izveštajima CNN-a, prenosi Sputnik.

Rusija je od SAD zatražila da NATO zaustavi širenje na istok, da garantuju da Ukrajina i Gruzija nikada neće postati članice alijanse, da uklone nuklearno naoružanje iz Evrope, a Moskva je povodom ovih tačaka zatražila pravno obavezujuće garancije.

Bela kuća je juče saopštila da SAD neće javno objavljivati svoj odgovor Rusiji, a Rusija je najavila da će ovaj odgovor držati u strogoj tajnosti ukoliko Vašington zatraži da se odgovor ne objavi, potvrdio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Blinken: Naš odgovor diplomatski put napred, bez promene stava 

 

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je u međuvremenu da su SAD danas dostavile pisane odgovore Rusiji na njene zahteve za bezbednosne garancije u okviru pregovora za sprečavanje vojne eskalacije protiv Ukrajine.

Blinken je saopštio novinarima da odgovor postavlja ozbiljan diplomatski put napred, ukoliko Rusija to izabere, i da sadrži principijelnu i pragmatičnu procenu zabrinutosti koju je Rusija iskazala, prenosi Rojters.

- Sve što tamo piše, predstavlja ozbiljan diplomatski put napred, ako Rusija to izabere - rekao je Blinken novinarima, dodajući da očekuje nastavak razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u narednim danima.

Blinken je dodao da odgovor SAD na zahteve Rusije potvrđuje da je Vašington otvoren za dijalog i da preferira diplomatiju, ali da ostaje na Rusiji kako će da odgovori.

On je takođe upozorio da će Sjedinjene Države biti spremne u svakom slučaju.

Vašington je jasno stavio do znanja da ruski zahtevi da NATO povuče trupe i oružje iz istočne Evrope i zabrani Ukrajini da se ikada pridruži nemogu biti prihvaćeni ,a poručio je da je spreman da razgovara o drugim temama kao što su kontrola naoružanja i mere za izgradnju poverenja.

Nakon ovih navoda medijima se obratio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: Pozivamo Rusiju da odmah deeskalira situaciju

 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je večeras Rusiju da bez odlaganja deeskalira situaciju na granici sa Ukrajinom.

Tokom onlajn konferencije za novinare koja je prenošena uživo na sajtu NATO, Stoltenberg je rekao da Rusija planira da na to područje pošalje dodatne snage, upozorivši da su ruski vojnici raspoređeni i u Belorusiji.

On je rekao da Rusija nastavlja da gomila svoje vojne trupe nadomak Ukrajine, navodeći da u je ovom trenutku duž granice sa tom susednom zemljom raspoređeno više od 100 hiljada ruskih vojnika.

NATO smatra da sve nesuglasice i sporna pitanja moraju biti rešavani dijalogom i diplomatskim pristupom, a ne kroz primenu sile ili pretnju primenom sile, poručio je Stoltenberg.

Članice NATO su se saglasile danas sa SAD o pismenom predlogu Rusiji u kojem se konstatuje da je Rusija prekinula diplomatske odnose sa Alijansom, ali se Rusija i poziva se na ponovno uspostavljanje diplomatskih predsavništava u Moskvi i Briselu.

- Predložili smo i uspostavljanje vojnih predstavništava između Rusije i NATO kako bi se obezbedila transparentnost i smanjili rizici, ali i otvaranje hitne direktne linije za rešavanje urgentnih situacija ukoliko se budu dogodile. Spremni smo da saslušamo šta zabrinjava Rusiju, ali želimo da utvrdimo kako da se ojačaju fundamentalni pricipi evropske bezbednosti iza kojih svi stojimo - rekao je Stoltenberg.

On je ukazao da Rusija mora da povuče svoje snage iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije gde su raspoređene bez saglasnosti tih država i istakao da je veoma značajno da se smanji rizik od sukoba, uvede kontrola naoružanja i poveća stepen transparentnosti u odnosima Rusije i NATO.

- Samo ukoliko se svi budu angažovali na ovim pricipima moćićemo da obezbedimo bezbednost za sve - rekao je Stoltenberg i istakao da je NATO odbrambena organizacija koja neće prihvatiti uhgrožavanje bezbednosti bilo koje od svojih članica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sobi

    26. januar 2022 | 18:27

    Ma nesme ni da prdnu a kamo li da se suprotstave Ruskim snagama,svesni su da ih vise nebi bilo na planeti

  • Nikolas

    26. januar 2022 | 18:37

    ZAPAD I NATO U VLASNISTVU ILLUMINATA KOJI SU I FINANSIJERI SVIH RATOVA DOVELI SU RATNIKA BAJDENA DA POVEDE RAT PROTIV RUSIJE I KINE !! VOLEO BIH DA GRESIM ALI SVET JE VEC U RATU ALI U BIOLOSKOM !!!!!

  • Mihailović

    26. januar 2022 | 18:45

    Kad čujem Stoltenberg, šef NATO smuči mi se od njegovog govora, šta on odlučuje? NIŠTA! Samo prima naloge Amerike i izvršava...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA