Kineski šef diplomatije razgovarao sa Blinkenom: "Rusiju shvatite ozbiljno"

Dok se čekaju dalji koraci Moskve i Vašingtona, iz Kine je Americi upućena jasna poruka, a to je da sve strane u ukrajinskom sukobu treba da ozbiljno shvate zabrinutost Rusije

  • 6
Aleksandar Vučić Vang Ji Foto: Jadranka Ilić

Čitav svet sa strahom iščekuje naredne poteze Rusije i SAD, nakon što je očigledno da višenedeljni pregovori nisu urodili plodom, i da se situacija dodatno zaoštrava. Naime, Rusima je stigao dugo očekivani odgovor o traženim bezbednosnim garancijama iz SAD, i to takav da su iz zvaničnog Kremlja saopštili "da nema razloga za optimizam".

Naime, kako je naveo ruski šef diplomatrije Sergej Lavrov, SAD u dokumentu nisu odgovorile na najvažnije pitanje - o neširenju NATO-a na istok.

- Nema pozitivne reakcije na glavno pitanje u tom dokumentu, a glavno pitanje je naš jasan stav o neprihvatljivosti daljeg širenja NATO-a na istok i razmeštanja ofanzivnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Ruske Federacije - rekao je Lavrov i naveo da će se Moskva fokusirati na objašnjavanje "lukavog stava" Sjedinjenih Država po pitanju neširenja NATO i nedeljivosti bezbednosti.

I dok se čekaju dalji koraci Moskve i Vašingtona, iz Kine je Americi upućena jasna poruka, a to je da sve strane u ukrajinskom sukobu treba da ozbiljno shvate zabrinutost Rusije.

Kina je istovremeno pozvala na uzdržanost, a Vang Ji je američkom sekretaru Entoniju Blinkenu jasno rekao da je Rusija sa pravom zabrinuta, i da njihov zahtev treba ozbiljno uzeti u obzir i rešiti.

- Legitimne bezbednosne brige Rusije treba shvatiti ozbiljno i rešiti - poručio je kineski šef diplomatije Vang Ji.

Vang Ji je u telefonskom razgovoru sa Blinkenom poručio da "sve strane treba da ostanu mirne" i da se suzdrže od daljeg "dolivanja ulja na vatru", kako bi došlo do deeskalacije.

- Bezbednost jedne zemlje ne sme biti ugrožena na račun druge - poručio je Vang u razgovoru, saopštili su iz Ministarstva.

Kineski ministar je istakao da regionalna bezbednost ne može biti garantovana jačanjem ili širenjem vojnih saveza.

- U 21. veku sve strane treba da potpuno da napuste hladnoratovski mentalitet i da kroz pregovore formiraju uravnotežen, efikasan i održiv evropski bezbednosni mehanizam - navodi se saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Vang je pozvao na povratak na sporazum iz Minska kako bi se rešila ukrajinska kriza i rekao da će Peking podržati sve napore "u skladu sa pravcem i duhom ovog sporazuma".

Blinken je tokom telefonskog razgovora sa Vangom istakao "globalne bezbednosne i ekonomske rizike koje predstavlja dalja ruska agresija na Ukrajinu". Visoki američki diplomata je takođe rekao da su deeskalacija i diplomatija "odgovorni put napred".

Video: Objavljen snimak ruske vojne vežbe u blizini ukrajinske granice: Moskva se hvali naoružanjem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbIN

    27. januar 2022 | 14:56

    Opet će Kolumbo tražiti Ameriku

  • Nikolas

    27. januar 2022 | 17:33

    22.2 2022 GODINE -5 DVOJKI -VREME RATA I STRASNOG SUDA !!!! SVET NIKAD VISE NECE BITI KAO NEKADA!!! BABA VANGA I NOSTRADAMUS !!! BIBLIJA - SA ISTOKA KRENUCE 200 MILIONA ,KONJANIKA, I SVETOM CE ZAVLADATI ZUTA RASA!!!

  • otac makarije cudotvorac

    27. januar 2022 | 14:06

    Rus definitivno preti praznom puskom!ovakvo ponizavanje je samo SR.Jugoslavija dozivela u evropi,bruka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA