Eskalirao sukob na granici Tadžikistana i Kirgistana: Više osoba poginulo

Kirgistanske vlasti saopštile su da su građani Tadžikistana blokirali put između pokrajinskog centra Batkena i kirgistanskog sela Isfana

  • 0
Protesti, demonstracije u Kirgistanu

Foto: Tanjug/AP

Tadžikistan trenutno premešta teško naoružanje i vojno osoblje u zonu sukoba na granici sa Kirgistanom, saopštile su vlasti u Biškeku, a u danšnjim okršajima poginuo je jedan civil, dok je najmanje 14 osoba ranjeno.

Direktor granične službe Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost general-major Ularbek Šaršejev izjavio je da je "upravo tadžikistanska strana ta koja ne prekida vatru i nastavlja da premešta tešku vojnu opremu i ljudstvo ka granici", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Takođe se napominje da tadžikistanska strana „periodično nastavlja da puca na položaje" kirgistanskih vojnika.

Da je jedan državljanin Tadžikistana poginuo u sukobu na granici sa Kirgistanom, javila je danas tadžikistanska novinska agencija Azija plus, prenosi TASS.

Kako je navedeno, stanovnik naselja Somonijon poginuo je nakon što je "projektil lansiran sa kirgiske strane pogodio" njegovu kuću.

- Ukupan broj ranjenih sa obe strane porastao je na 14 od kojih su 11 Tadžikistanaci, a tri osobe civili. Sa kirgiske strane ima četvoro ranjenih - prenosi TASS pozivajući na ministarstvo zdravlja Kirgistana i agenciju Azija plus.

Kirgistanske vlasti saopštile su da su građani Tadžikistana blokirali put između pokrajinskog centra Batkena i kirgistanskog sela Isfana.

Graničari sa obe strane uspeli su da odblokiraju put, ali je potom razmenjena vatra. Kirgistanske vlasti su navele da su tadžikistanski graničari pucali iz minobacaca, preneo je AP.

Granica izmedu Tadžikistana i Kirgistana je često mesto sukoba, a 2021. godine 55 ljudi je poginulo u sukobima koji su izbili u blizini granice u sporu oko prava na vodu i postavljanja kamera za nadzor.

Video: Migranti okupirali granicu: Između bodljikave žice i policije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA