Fon der Lajen: Moguće da Severni tok 2 bude uključen u sankcije Rusiji

Upitan da li bi Rusiji mogao da bude uskraćen SVIFT platni sistem ako napadne Ukrajinu, fon der Lajen je ponovila da ništa nije isključeno

  • 7
Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/AP

Gasovod Severni tok 2 mogao bi da bude zaustavljen, ukoliko bi Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, nagovestila je u danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

- Želim da budem vrlo jasna - ništa nije na stolu i sve je na stolu - poručila je fon der Lajen u intervjuu za CNN danas, odgovarajući na pitanje da li će Severni tok 2 biti zaustavljen ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Ona je naglasila da je Evropska komisija odgovorna za dizajniranje, oblikovanje i razvoj potencijalnih sankcija Rusiji u finansijskoj, ekonomskoj i oblasti tehnologije, a da je Evropska unija najveći trgovinski partner Rusije sa oko 40 odsto robne razmene i najveći strani investitor u Rusiji sa 75 odsto direktnih stranih investicija koje dolaze iz Unije.

- Ove brojke vam govore da imamo snažnu polugu i da bi za Rusiju bilo veoma bolno da eskalira agresiju na Ukrajinu - izjavila je fon der Lajen, dodajući da veoma blisko sarađuje sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom na strateškom partnerstvu u energetskoj bezbednosti.

Upitan da li bi Rusiji mogao da bude uskraćen SVIFT platni sistem ako napadne Ukrajinu, fon der Lajen je ponovila da ništa nije isključeno.

Ona je, međutim, odbila da za sada ulazi u bilo kakve detalje o eventulanom paketu sankcija EU, navodi Rojters.

Video: Vučić i Lajen označili početak radova na pruzi Niš-Brestovac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raca

    28. januar 2022 | 09:16

    Kad im ukine plin usred zime zacas ce se predomisliti.Ne mogu Rusiji nista pa se samo smenjuju sa zeljama koje se nece ostvariti.

  • hm.

    28. januar 2022 | 03:07

    Kad ce neko saopstiti ovoj zeni da je nebitna?Da nikig nije briga sta ona misli.

  • 123

    28. januar 2022 | 08:56

    Sto bi neko ko ima 40% izvoza u Rusiju pokvario to?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA