≫ 

Lavrov: Rusija ne želi rat, ali nećemo dozvoliti da nas ignorišu

Ruski šef diplomatije je rekao da razgovori o bezbednosnim garancijama još nisu završeni

  • 2
Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Rusija ne želi rat, ali neće ni dopustiti da se ignorišu njeni interesi, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije za medije.

Sergej Lavrov je, komentrišući aktuelnu situaciju oko Ukrajine, rekao da razgovori o bezbednosnim garancijama sa NATO i SAD još nisu završeni.

- Ne mogu da kažem da su pregovori završeni, jer sada… pa, Amerikanci i NATO, kao što znate, proučavaju krajnje jednostavne predloge zaključene u nacrtu ugovora sa Vašingtonom i sporazumu sa Severnoatlantskom alijansom više od mesec dana. Odgovore smo dobili tek prekjuče, koji su u takvom "zapadnom stilu" u mnogome bacili senku na pregovore, ali ima neke racionalnosti, kao što sam već rekao o sporednim pitanjima - rekao je Lavrov.

On je istakao i da Rusija ne želi sukobe, ali i da neće dozvoliti da je Zapad ignoriše.

- Moskva ne želi rat. Ako se Rusija pita, rata neće biti. Ipak, nećemo dozvoliti Zapadu da ignoriše naše interese - istakao je Lavrov.

Lavrov je istakao da će Moskva poslati zvaničan zahtev i da će upitati Zapad kako planira da ispuni svoje obaveze u pogledu bezbednosti.

Komentarišući nove pratnje Zapada koje se tiču sankcija, Lavrov je rekao da bi to "bilo ravno prekidu veza između zemalja" i  da Vašington to razume.

Lavrov je rekao i da ga je bilo "malo sramota zbog onih koji su pisali odgovor NATO-a na predloge Rusije o garancijama za bezbednost".

Lavrov je rekao da je odgovor NATO-a na predloge Rusije veoma ideologizovan u poređenju sa odgovorom SAD-a.

- Odgovor SAD je gotovo model diplomatske pristojnosti - istakao je Lavrov.

Ocenio je i da predlozi koje je Moskva poslala SAD i NATO-u nisu prezahtevni, već samo oslikavaju činjenicu da Moskva želi da saradnja sa njom bude iskrena.

- Ruski predlozi za bezbednosne garancije nisu ultimatum, ali Moskva neće dozvoliti zapadnim zemljama da izbegnu svoje obaveze po pitanjima bezbednosti - naglasio je Lavrov.

Video: Zbog čega vlada nervoza na granici Rusije i Ukrajine?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA