≫ 

Kinezi otkrili sasvim novi soj korona virusa: Ima li razloga za strah?

Kineska studija koja čeka naučne recenzije otkrila je sasvim novi soj korona virusa kod šišmiša i upozoravaju da antitela koja štite od SARS-CoV-2 i MERS-CoV neće raditi protiv tog novog soja. Iz SZO navode da će biti potrebna dodatna ispitivanja

  • 14
Inzinjeri, mikroskop, masina, laboratorija

Foto: Shutterstock

Kineski naučnici otkrili su sasvim novi soj korona virusa i upozorili su na potencijalnu pretnju za biološku sigurnost koju taj virus predstavlja. Taj novi soj je isto tako podložan mutacijama, može se preneti sa životinja na ljude i ne može biti unakrsno neutralizovan antitelima koja ciljaju virus SARS-CoV-2, smatraju naučnici.

Naučnici, većina njih dolazi sa Univerziteta u Vuhanu, neočekivano su otkrili da soj NeoCoV otkriven u Južnoj Africi i njegov bliski srodnik PDF-2180-CoV mogu efikasno da koriste neke vrste enzima koji pretvara angiotenzin 2 kod šišmiša (ACE2) i, manje povoljno, ljudski ACE2 za ulazak u ćelije.

SARS-CoV-2, koji je prvi put identifikovan u Vuhanu, a kasnije izazvao pandemiju kovida-19, takođe koristi ACE2 za ulazak u ljudsko telo.

Studija kineskih naučnika objavljena je u nerecenziranom izdanju na naučnom repozitoriju bioRxiv i upućuje na to da se infekcija tim novim sojem, koji trenutno cilja šišmiše, ne može unakrsno neutralizovati antitelima koja ciljaju viruse SARS-CoV-2 ili MERS-CoV.

Kineski naučnici priznaju da priroda NeoCoV ostaje zagonetna i upozoravaju na potencijalnu pretnju biološkoj sigurnosti za ljude, s visokom stopom smrtnosti i prenosa.

Druge nedavne studije, koje su takođe sproveli kineski naučnici, pokazale su da je "predak" varijante omikron, koji je izazvao novi talas infekcija širom sveta i koji je danas dominantan u mnogim zemljama, skočio s ljudi na miševe, brzo akumulirao mutacije koje su pogodile zarazi tog domaćina i zatim se ponovno vratio na čoveka.

Šta kažu u SZO?

 

Iz Svetske zdravstvene organizacije su rekli da je pitanje da li je NeoCov korona virus predstavlja pretnju po ljude. Kako su naveli, biće potrebna dalja ispitivanja.

- Da li će novootkriveni virus predstavljati pretnju po ljude ostaje da se ustanovi - rekli su iz SZO za TASS, i dodali da usko sarađuju sa OIE, FAO i UNEP-om, u nadgledanju i brzom odgovoru na moguće zoonoze.

Iz SZO su istakli da su upoznati sa istraživanjem kineskih naučnika i zahvaljuju se što su ranije objavili sadržaj studije.

- Životinje, pogotovo divlje životinje su izvor su više od 75% svih novih zaraznih bolesti kod ljudi, od kojih su mnoge uzrokovane novim virusima. Koronavirusi se često nalaze kod životinja, uključujući slepe miševe koji su identifikovani kao prirodni rezervoar mnogi od ovih virusa - saopštili su iz SZO.

Video: Šta sve možeš u Vuhanu kad si gladan: Dajte dve žabe, kornjaču i zmiju!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bugiman

    28. januar 2022 | 13:01

    Kinezi na razvaljuju...jedina stvar koju dobro prave su virusi,ostalo se odmah pokvari😂😂

  • Ezra

    28. januar 2022 | 12:56

    Ko zna sta je efikasnije za unistavanje sveta, nuklearni rat ili ovi virusi,

  • Veteran

    28. januar 2022 | 13:55

    Ako se ovako nastavi pravljenje virusa, bojim se da će biti ko zadnji ostane nek ugasi svetlo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA