≫ 

Italija i dalje bez predsednika

U prvom krugu petog pokušaja nije izabran predsednik Italije

  • 6
Italija, izbor predsednika

Foto: Tanjug/AP

Italijanski parlament danas nije uspeo u prvom krugu petog glasanja da izabere novog šefa države, a pokušaj desnog centra da progura sopstvenog kandidata nije uspeo.

Savez koji čine Forca Italia, Liga i Braća Italije rekao je svojim poslanicima da glasaju za konzervativnu predsednicu Senata Elizabetu Kazelati, umesto da traže kandidata koji bi mogao da dobije široku podršku, preneo je Rojters.

Ovaj potez, koji je razbesneo levi centar, završio se loše, jer je Kazelati osvojila samo 382 glasa od 1.009 parlamentaraca i regionalnih delegata koji su imali pravo glasa, daleko ispod 505 potrebnih za izbor šefa države.

Parlament od ponedeljka bezuspešno glasa za izbor naslednika odlazećeg predsednika Serđa Matarele.

Drugi krug petog pokušaja glasanja počeće u 17.00 časova i parlament će nastaviti da održava dva glasanja dnevno dok neko konačno ne bude izabran.

Neuspeh u pronalaženju konsenzusa zatrovao je političku atmosferu, sa potencijalno opasnim posledicama po stabilnost široke koalicije koja podržava vladu premijera Marija Dragog.

Dragi, koji je i sam kandidat za šefa države, nagovestio je da možda neće biti voljan da ostane premijer ako se njegova vladajuća koalicija podeli zbog predsedničkih izbora.

Demokratska stranka levog centra, takođe, je navela da će se povući iz vlade ako ne bude uključena u izbor predsednika.

Enriko Leta, lider Demokratske partije, kazao je da se desnici više ne može verovati. "Vozali su nas poslednja tri dana", rekao je on novinarima.

Nemogućnost da izaberu novog predsednika mogao bi na kraju da otvori put ka drugom mandatu za Matarelu, iako je odlazeći predsednik, koji ima 80 godina, to isključio.

Dva člana vlade izjavila su Rojtersu juče da postoji velika mogućnost njegovoh reizbora.

Pored Dragog i Matarele, kandidati za predsednika su i Elizabeta Beloni, karijerni diplomata koja se nalazi na čelu tajnih službi i Sabino Kaseze, 86-godišnji bivši sudija Ustavnog suda.

Među mogućim kandidatima su i bivši predsednik donjeg doma parlamenta Pjer Ferdinando Kazini, bivši premijer Ðulijano Amato i ministarka pravde Marta Kartabija, koja je ranije predsedavala Ustavnim sudom.

Video: Hiljade na ulicama: U Italiji uhapšeno 12 na protestima zbog kovid propusnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E

    28. januar 2022 | 16:20

    Blago njima.😀

  • Olja trst

    28. januar 2022 | 16:59

    Problem je sto ga ne bira narod vec senatori i parlamentarci tako da...

  • Dejan

    28. januar 2022 | 16:51

    Silvio Berlusconi da nije povukao kandidaturu pobedio bi u prvom krugu 👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA