≫ 

Ceo život je tragala za ćerkom koju je rodila u logoru: 75 godina kasnije dogodilo se čudo

U priči koja nalikuje na film, porodica je na kraju ipak uspela da se okupi

  • 0

Dora Rapaport izgubila je čitavu porodicu u Holokaustu. Ona je preživela, ali devojčicu koju je rodila u koncentracionom logoru nacisti su joj oduzeli, a mlada majka više nikad posle nije videla svoju ćerkicu. Trebalo je da prođe predugih 75 godina kako bi se razlomljeni delovi njene porodične priče ponovno spojili, prenosi Jutarnji.hr.

Rapaport je iz logora uspela da pobegne u Austriju 1945. Tad je upoznala čoveka koji je takođe preživeo holokaust. Venčali su se, dobili ćerke Denu i Džin, pa 1949. emigrirali u Ameriku.

Sestre Dena Moris (73) i Džin Gerhart (75) za Inside Edition Digital kažu kako je njihova majka Dora ceo život provela tražeći svoju izgubljenu ćerku kojoj je dala ime Eva. Nekoliko puta čak je putovala u Nemačku, gde je obilazila sirotišta, ali nikad nije uspela da pronađe bilo kakve informacije o devojčici. Nesrećna majka nikad se nije pomirila s traumom koju je doživela zbog gubitka prvorođenog deteta.

Pre Dorine smrti 1998., kćeri Dena i Džin obećale su majci kako će nastaviti potragu za Evom. Sestre su godinama pretraživale internetske baze podataka, zapise o smrti, apsolutno sve za što su verovale da im može pomoći da pronađu stariju sestru, ali kako je vreme odmicalo, to je postajalo sve teže.

- Pretpostavljala sam da nikad nećemo saznati što se zapravo dogodilo - rekla je Džin. A onda se u aprilu 2021. godine dogodilo nešto vanredno. Džin je, naime, dostavila sestrin i svoj DNK genealoškoj platformi MyHeritage, nakon čega su saznale kako postoji uzorak s kojim se genetski podudaraju. U pitanju je bila 53-godišnja žena po imenu Kler Rej iz Njukastla u Engleskoj.

- Oduvek sam bila znatiželjna o majčinoj strani porodice. Sin mi je za rođendan 2020. kupio MyHeritage komplet i nekoliko nedelja nakon što sam predala svoj DNK, dobila sam mejl u kojem je pisalo da imam tetu. Nisam mogla da verujem! Naravno da sam bila pomalo skeptična, jer što se moje mame tiče, ona nije imala nikoga na svetu, tako smo barem oduvek verovali i mislili - rekla je Kler za Inside Edition Digital.

No nakon što je razgovarala i razmenila sve dostupne informacije s Denom i Džin, koje su joj poslale i Dorine fotografije, sve im je postalo jasno.

- Bila sam preplavljena emocijama i presrećna zbog vesti, ali i neverovatno tužna jer moje majke više nije bilo, žalila sam što nije mogla da učestvuje u radosti tog čarobnog trenutka - izjavila je Kler.

- Mešali su mi se osećaji sreće i tuge. Sreća je bila u tome što je Eva preživela, iako je kasnije preminula, ali barem smo imali porodicu. A tu je i tuga jer se Eva i moja mama nikad nisu našle - rekla je pak Džin.

Kler za Inside Edition Digital kaže kako njena majka nije znala ništa o svojoj porodici. Nije znala ni kako se zove niti datum svog rođenja.

- Što se moje majke tiče, njena porodica stradala je u ratu. Jedini dokument koji je ikad imala bio je onaj o rođenju u Bergen-Belsenu 1945. Pokušala je pronaći neke informacije, ali bezuspešno. Rečeno joj je kako je sve uništeno na kraju rata, a Bergen-Belsen tad je spaljen zajedno sa svim zapisima - ispričala je Kler, misleći na nacistički logor u kojem je ubijeno više od 50.000 ljudi.

Dodaje i kako se njena majka sećala samo da je kao mala boravila u sirotištu u Izraelu.

- Njena mama bila je Britanka, a tata Belgijanac. Udomili su je u Izraelu, odveli u Belgiju i zatim u Ujedinjeno Kraljevstvo. Jedina fotografija moje majke kao deteta je ona s mojom bakom Dorom, to je dokaz njenog života s njenom biološkom porodicom. Nismo znali da to uopšte postoji, sve do pre dve godine. Moja majka to nikad nije videla. Nikad nije znala da Dora postoji - rekla je.

Kler, koja ima starijeg brata i dve mlađe sestre, kaže i kako se njena majka nikad nije zvala Eva, nego Evelin ili Iv. Eva je umrla 2014. od raka gušterače.

U 2021., nakon gotovo dve godine čekanja, Kler je konačno uspela da upozna Denu i Džin, iznenadivši ih posetom njihovoj kući u Ohaju u SAD-u. Susret je, kaže, bio više nego emotivan.

Kler svoju majku opisuje kao glamuroznu ženu "zarazne" ličnosti koja je volela ljude i uvek je bila "srce svake zabave". Kad je saznala više o svojoj baki Dori, bila je šokirana koliko su joj majka i ona slične.

- Kad Dena i Džin pričaju o Dori, to je kao da pričaju o mojoj mami! Mogle su biti sestre bliznakinje, sličnosti su tako neverovatne! Obe su volele karte, kockati se i imale su muževe koji su ih obožavali - kaže Kler.

Ponovo okupljena porodica  planira da se okupi i u Velikoj Britaniji, gde Kler živi.

- Držim palčeve da se to dogodi već ove godine - zaključuje.

Video: Tužna ispovest baka Živke o izgubljenoj kćerki

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA