≫ 

Dve godine bez ijednog slučaja, sada je korona "eksplodirala": Tri nedelje haosa u ostrvskim zemljama Pacifika

Kiribati, Samoa, Palau i Solomonova ostrva, svi su u poslednje tri nedelje iskusili šta znači kad dođe do iznenadnog, velikog broja bolesnih

  • 2

Iako ih je korona virus mimoilazio skoro dve godine, neka pacifička ostrva iznenada se suočavaju sa eksplozijom u broju zaraženih, veruje se zaraznijom omikron varijantom virusa. Kiribati, Samoa, Palau i Solomonova ostrva, svi su u poslednje tri nedelje iskusili šta znači kad dođe do iznenadnog, velikog broja bolesnih, navodi Guardian. 

Sve su dolasku virusa pristupile drugačijim strategijama, neke su uvele zaključavanje, dok se pojedini oslanjaju na visok nivo vakcinacije.

Kiribati: Virus ih iznenadio

Kovid je stigao u Kiribati pre dve nedelje, kada je dve trećine od 54 putnika putnika na letu iz Fidžija, prvom međunarodnom letu koji je stigao posle 10 meseci, bilo zaraženo. Od tada je situacija eskalirala. Trenutno, do petka, imaju 201 slučaj, a virus se proširio iz glavnog grada Tarave, do Butaritarija, ostrva udaljenog 186 kilometara ka severu.

Svi slučajevi korone pristigli su brodom, ali nisu odmah testirani, već tek posle nekoliko dana.

Vlada je uvela strogo zaključavanje, koje je produženo u četvrtak za još jednu nedelju. Ljudima je dozvoljeno da napuštaju domove smo zbog najosnovnijih stvari.

Dok broj slučajeva raste, ljudi se plaše da se virus širi brže nego što se odvija testiranje.

Doktor Tabutoa Eria, koji radi za vladu, na "prvim linijama fronta", napisao je na Fejsbuku da medicinski timovi više neće biti slati da testiraju građane na terenu, zato što se, kako navodi, oprema i testovi čuvaju za pacijente koji imaju teže simptome jer su oni najjače pogođeni virusom.

Palau: "Ostavljeni da se sami branimo"

Prvi slučaj je prijavljen 10. januara, a do četvrtka, nešto više od dve nedelje kasnije, nadležno ministarstvo je prijavilo skoro 800 slučajeva u zemlji od 18.000 stanovnika. Uprkos tolikom porastu u broju slučajeva i molbi lokalnih poglavica, vlada je odbila da zaključa građane i da zatvori granice, uzdajući se u visok stepen vakcinisanih, kao i dokaze da će omikron varijanta ređe dovesti do hospitalizacije. Vakcinu protiv korone je primilo čak 96% populacije (od pet godina i stariji).

Umesto toga, zatvorili su škole i ohrabruju građane da nose maske i da drže distancu. Jedna majka četvoro dece smatra da se čini da vlada ne čini dovoljno, dok broj slučajeva raste.

- Od neizbežnog dolaska kovida u našu malu ostrvsku zemlju, čini mi se kao da smo ostavljeni da se sami branimo, sa malo ili nimalo pomoći od vlade - kaže ona.

Za sad nije jasno kako je kovid ušao u zajednicu. U saopštenju od 5. januara, madležno ministarstvo navelo je samo da su prijavljena tri pozitivna slučaja do 31. decembra.

Senator Stivenson Kuartei, koji je takođe i lekar, kaže da zbog korone, već ionako "tanak" zdravstveni sektor, trpi dodatne pritiske, pogotovo jer se doktori i sestre "uklanjaju" sa dužnosti zbog kovida. Nadležno ministarstvo kaže da ostaje bez prostora za izolaciju.

Ministar zdravlja kaže da je očekivao porast broja zaraženih u predstojećim nedeljama "zbog činjenice koliko je omikron varijanta lako prenosiva, a sumnja se da ona trenutno kruži zemljom".

Solomonova ostrva: Od 0 do 100 za 12 sati

Prvi slučaj je prijavljen 19. januara, 12 sati kasnije u zemlji je bilo više od 100 slučajeva, a za samo dva dana, 50 medicinskih sestara najveće bolnice u zemlji je testirano pozitivno.  Uvedeno je prvo zaključavanje, a prijavljene su i prve dve smrti početkom ove nedelje, dok je broj slučajeva porastao na skoro 700.

U nacionalnom centru za izolaciju ima samo 59 kreveta i s obzirom na epidemiju u glavnoj bolnici postoje opravdani strahovi oko toga da li će zdravstveni sistem moći to da izdrži. Stopa vakcinacije je niska, u populaciji od oko 700.000 ljudi, samo 264.085 doza je dato do 13. januara.

Dok mnoge pacifičke zemlje imaju mali broj slučajeva korone, ekonomski uticaj pandemije, posebno na nacije zavisne od turizma, poput Vanuatua, je razoran.

Samoa: Zemlja u panici

U zemlji koja je izgubila više od 20% populacije tokom epidemije gripa 1918. godine i pre tri godine izgubila 83 bebe i dece zbog pandemije boginja, dolazak kovida prouzrokovao je paniku.

Brojevi neprekidno rastu od kad je 10 putnika testirano pozitivno na letu iz Australije, 19. januara. Još 12 putnika i pet medicinskih sestara, koje su brinule o njima, je od tada testirano pozitivno, čime je ukupan broj slučajeva do četvrtka dostigao 27.

Kada je broj zaraženih dostigao 15, premijer je objavio dvodnevno zaključavanje, koje je od tada bilo produženo. Zaključavanje podrazumeva i zatvaranje granica, kao i ukidanje putovanja po ostrvu i međunarodni transport. Za 250 zdravstvenih radnika koji su lečili inficirane putnike uveden je karantin od 21 dan.

- Odluka je doneta koliko zbog zemlje, toliko i zbog dobrobiti porodica inficiranih - rekao je ministar zdravlja. On je pozvao da i hotelski menadžment ode u karantin na svom radnom mestu. - Moramo da obuzdamo svaku transmisiju virusa unutar karantina za dobrobit zemlje.

Video: Kombinovani model nastave izazov je za đake, ali i nastavnike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA