≫ 

"Žene moraju da budu spremne": Majke i ćerke iz Ukrajine zajedno uče da rukuju oružjem

Časovi gađanja, koji su dostupni svakog radnog dana u pet škola u ​​gradu, podeljeni su na dva dela: osnove rukovanja kalašnjikovom i vežbanje gađanja u streljani sa vazdušnom puškom

  • 9
Ukrajina, civili, obuka, oružje Ilustracija Foto: Tanjug/AP/Vadim Ghirda

U dugačkom, uskom podrumu ispod škole u Ivano-Frankivsku u zapadnoj Ukrajini, Sergej Kornelijevič Hamčuk stoji pred žena koje uči kako da rukuju oružjem. 

Deset žena, starosti između 18 i 51 godine, pažljivo posmatraju kako Hamčuk pokazuje kako se stavlja municija u saržer pištolja, palcem gurajući metke jedan za drugim na mesto.

- Dobro. Ko želi da pokuša? - rekao je on okupljenim ženama, prenosi Gardijan.

Betonski zidovi jedne od najvećih škola u Ivano-Frankivsku, ranije su bili ispunjeni smehom više od 1.200 učenika starosti između šest i 18 godina. Ali pošto je držanje nastave uživo zabranjeno širom Ukrajine zbog rata, zgrada škole sada služi da prenošenje drugačije vrste obrazovanja.

"Žene moraju da nauče da brane sebe i svoje porodice"

Krajem marta, gradonačelnik Ivano-Frankivska, jednog od najvećih gradova u zapadnoj Ukrajini, najavio je da će streljane u pet škola u gradu, koje inače koriste đaci u ukrajinskom ekvivalentu Kombinovanih kadetskih snaga ponovo biti otvorena kako bi naučili civile kako da koriste vatreno oružje. Iako su otvoreni za sve, kursevi su prvenstveno namenjeni ženama.

- Postoje i druge institucije u kojima muškarci mogu da treniraju, ali ovo su specijalni kursevi organizovani za žene. Žene moraju biti spremne da zaštite sebe i svoje porodice - kaže gradonačelnik.

Prvi čas je održan 31. marta, na dan kada su ukrajinske snage oslobodile Buču, predgrađe severozapadno od prestonice Kijeva. U danima koji su usledili, dok su u medijima i na Telegram kanalima kružili izveštaji o ratnim zločinima koje su navodno počinili ruski vojnici o ubijanju civila sa vezanim rukama na leđima, o silovanju, mučenju i pljački, hiljade žena su požurile da se upišu na kurs.

Tokom prvog vikenda upisalo se više od 3.700 žena, a prijavilo se i 800 muškaraca. U narednim nedeljama hiljade drugih se prijavilo, a sada postoji lista čekanja od više od 6.300 žena koje žele da nauče kako da pucaju.

Anja i njena majka Natalija zajedno pohađaju kurs

Za 51-godišnju Nataliju Anošinu, ideja da bi možda mogla da nauči kako da rukuje puškom bila je ona o kojoj nikada nije razmišljala. Ali nakon što je čula za navodne zločine u Buči, kada je njena 18-godišnja ćerka predložila da se prijave, pristala je.

- To je noćna mora, to je jednostavno užasno. Moj um ne može da obradi ove informacije, ovaj strah- kaže ona.

Odevena u sivu duksericu i farmerke Natalija gleda, dok njena ćerka Anja leži naslonjena na laktove na streljani i uzima vazdušnu pušku da bi je napunila metkom.

- To vas tera da na stvari gledate iz drugačije perspektive. Ovo su stvari koje vas vode do nekih neočekivanih odluka. Sada bi ti bilo šta moglo pomoći, kao što je ovaj kurs streljaštva - kaže ona.

Hamčuk, bivši pukovnik ukrajinske vojske, je otvoreniji.

- S obzirom na ono što se dešava oko Kijeva, mislim da svako treba da drži pušku i brani našu zemlju - kaže on dok rastavlja kalašnjikov.

Časovi gađanja, koji su dostupni svakog radnog dana u pet škola u ​​gradu, podeljeni su na dva dela: osnove rukovanja kalašnjikovom i vežbanje gađanja u streljani sa vazdušnom puškom.

- U Ivano-Frankivsku trenutno nema borbi, ali ako rat dođe ovde biće drugačija situacija. Videli smo šta se desilo u Buči i Irpinu. Žene treba da budu spremne, to je zadatak današnjeg dana, zadatak rata - rekao je gradonačelnik.

Dok se smenjuju žene ćaskaju i smeju se. Ali postaju tužne kada razgovaraju o tome šta ih je motivisalo da prisustvuju. Galina, prodavačica u vodoinstalaterskoj radnji iz Ivano-Frankivska, prijavila se na kurs čim je čula za njega jer smatra da je znanje rukovanja oružjem korisna veština u ratu.

- Morate da znate ove veštine i imate mogućnost da se branite u budućnosti. Imam sina i muža koji su u vojsci. Ali treba mi za sebe, u slučaju nužde. Bilo bi bolje da mi to nikada ne bude potrebno, ali bar ću znati kako da to iskoristim. Šta drugo možemo da uradimo? To je sada samo pitanje života - kaže Galina.

Video: Požar u Istraživačkom institutu ruskog ministarstva odbrane: Cela zgrada u plamenu, ima mrtvih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko

    26. april 2022 | 07:41

    svasta... boze me sacuvaj . Sta je heroji jeli vam ponestaje ljudstva pa zene saljete u rat ??

  • Gox

    26. april 2022 | 06:26

    Dakle, civili postaju regularne mete! Bravo! Samo ubivalicka misija!

  • Pavle

    26. april 2022 | 09:35

    Bravo Amerikanci svakog dana sve više pravite Evropljane budale i idiote! Trenutno najbolje manipulisete sa Ukrajincima. Mir u Evropi nikada neće biti dok se i poslednji Amerikanac ne istera sa ovog kontinenta. Skoro svi koji su na vlasti u Evropi su američke sluge i plaćenici. Ne može ovo doveka da traje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA