≫ 

Avganistanke nastavljaju da rade u bolnicama i spasavaju živote žena i dece: Talibani znaju da smo im potrebne

Više od 100 dece svakoga dana se rodi u bolnici gde Marijam radi, a o svemu se brine 140 radnica koje rade u toj ustanovi

  • 0
Avganistan Foto: Tanjug/AP

Javnim životom u Avganistanu dominiraju muškarci, a nakon što su talibani preuzeli vlast još više žena je nestalo. Dok neke kažu da su zaglavljene u konzervativnim društvenim strukturama koje im retko dozvoljavaju da preuzmu kontrolu, druge se plaše drakonskih novih pravila, zabrana putovanja i pristupa obrazovanju.

Ali iza zidova nekoliko bolnica koje vode žene u Kabulu, postoji drugačija stvarnost. Ovde žene svakodnevno spasavaju živote, nude bračne savete, brinu i usvajaju napuštenu decu. Mnogi od lekara i medicinskih sestara koji rade ovde su podigli decu i često su jedini koji izdržavaju porodicu. I svi se slažu oko jednog, da stvari bolje funkcionišu kada ih vode žene.

Dr Marijam Maksudi kaže da uspeva da kombinuje posao i brigu o četvoro dece kod kuće jer voli svoj posao

- Mi smo zapravo imali nekoliko muškaraca koji su radili ovde pre nego što su talibani preuzeli vlast, ali pošto je ovo uglavnom porodilište, izbacili su ih. Danas žene pomažu drugim ženama -  kaže Jagona Faizli, ginekolog, za Gardijan.

Ona je majka tri preslatke ćerke čiji otac ostaje kod kuće i brine o deci kada ona ima noćne smene.

- On je najjači čovek kog sam upoznala, jer se ovde suprotstavlja društvenim normama. Venčali smo se iz ljubavi i svakog dana bih ga ponovo izabrala - kaže ona.

Faizli (31) kaže da joj je položaj u bolnici dao priliku da otvoreno razgovara i da dobro upozna svoje pacijente i osoblje.

- Nema muškaraca, zato se dobro i slobodno osećam u ovoj bolnici. Mnoge žene koje ovde dolaze pričaju mi o svojim poteškoćama u braku. Trudim se da im dam savete. Trudim se da pomognem gde mogu - kaže ona.

To nije sve što ove žene rade.

Doktorka Marijam Maksudi (29) kaže da su nakon porasta žena koje nakon porođaja napuštaju decu, verovatno zbog ekonomske krize u Avganistanu, formirali "komitet za usvajanje" kako bi osigurali da bebe budu zbrinute.

- Mi registrujemo porodice koje ne mogu da imaju decu i žele da ih usvoje, a ako ne možemo da nađemo porodicu za bebe, neko od naših zaposlenih ih obično usvoji. Tužno je. Nedavno smo dobili dečaka kome je majka umrla na porođaju, a otac je pobegao i nije ga odveo kući. Vodimo računa da svako dete bude zbrinuto - kaže doktorka.

Više od 100 dece svakoga dana se rodi u bolnici gde Marijam radi, a o svemu se brine 140 radnica koje rade u toj ustanovi.

- Ja imam četvoro dece i nedostaju mi svakog dana, ali im uvek kažem da imam važne stvari koje moram da obavim. Kada su talibani preuzeli vlast 12 naših lekara je napustilo zemlju. Svi smo bili uplašeni, većina nas je želela da ode - kaže ona.

Četiri meseca nakon što su talibani preuzeli vlast, Centralna banka je zamrzla finansije Avganistana i dugo lekari i drugo meduicinsko osoblje nisu primali platu, čak iako su radili puno radno vreme.

Nedavno je Crveni krst preuzeo brigu o njima i sada dobijaju zaradu, kako muškarci, tako i žene.

- Žene su ključne da bi zdravstveni sistem funkcionisao. Talibani znaju da smo im potrebne - kaže ona.

Veliki problem, još uvek predstavlja činjenica da je mnogim devojčicama uskraćeno pravo na obrazovanje.

- Avganistan više nije mesto u kom vidim budućnost za svoju decu - kaže Faizli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA