Velika Britanija potpisala novi bezbednosni sporazum sa Finskom i Švedskom

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je NATO odbrambeni savez i da ne predstavlja pretnju nijednoj drugoj zemlji, u trenutku kada Švedska i Finska razmatraju pridruživanje alijansi

  • 3
Boris Džonson i Sauli Ninisto (AP Photo/Frank Augstein, Pool)

Britanski premijer Boris Džonson saopštio je danas u Helsinkiju da je dogovorio nove sporazume sa Švedskom i Finskom u cilju jačanja evropske bezbednosti, obećavajući da će podržati oružane snage obe zemlje "ako budu napadnute".

- Zajednička deklaracija znači da ćemo u slučaju neke katastrofe, ili ako bilo ko od nas bude napadnut, priskočiti jedni drugima u pomoć, a to podrazumeva i vojnu pomoć - dodao je Džonson, prenosi Rojters.

Britanski premijer je izjavio da je NATO odbrambeni savez i da ne predstavlja pretnju nijednoj drugoj zemlji, u trenutku kada Švedska i Finska razmatraju pridruživanje alijansi.

- NATO je odbrambeni savez. NATO ne predstavlja pretnju nikome. On je tu u svrhu zajedničke odbrane - rekao je Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom u Helsinkiju, navodi Rojters.

Ninisto je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu “izmenila sliku” i “naterala” Finsku da “razmišlja o svojoj bezbednosti”.

- Rusija je pokazala da je spremna da napadne neku susednu zemlju - rekao je on i dodao da je rezultat toga da Finska sada razmatra priključenje NATO-u.

- Vi ste ovo izazvali. Pogledajte se u ogledalo - poručio je Ninisto, obraćajući se Rusiji direktno, navodi britanska agencija.

Video: Boris Džonson pozitivan na korona virus: Hitno smešten u izolaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dobojlija

    11. maj 2022 | 23:05

    Nisam pristalica Rusije,ali... Zašto je Evropa naivna? Jednim udarcem mnogo toga je Amerika uradila... Oslabili i Rusiju i Evropu,pre svega ekonomski,privredno i svakako,a cijene divljaju! Ameri pomažu Ukrainu sa milijardama dolara kupujući svoje oružje iz svojih fabrika,odgovara im da rat potraje,umjesto ruskog gasa prodaju skuplji svoj gas I ostale energente tj.profitiraće već za 2 godine! NATO ODBRANA ? Nažalost osjetili smo,to po svojim gradovima u Rep.Srpskoj,Srbiji...A bili su garant mira u Srpskoj Krajini prije "oluje",BiH "Dejton" i Kosovu (pokloniše državu I napraviše bazu),a svi ti potpisani sporazumi nisu garant. Amerika i V.Briranija zvane PREVARA I samo bahato,ljigavo! Suosjećam se sa ukraincima i rusima u Ukraini ,mislim na civile mještane! ŽIVELA EVROPA!

  • Milan Oslo

    12. maj 2022 | 07:43

    Pomoci ce im kao i Ukrajini. Davace im oruzije da ginu. Svesno ih guraju u rat kao i Ukrajinu. Britanci najljigaviji narod na svetu.

  • Ma bravo

    12. maj 2022 | 08:08

    Tako su potpisivali i sa Ukrajinom svašta pa eto vidimo dokle su dogurali da Ukrajine skoro više nema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA