≫ 

Kijev: Evakuisani ranjeni vojnici iz Azovstala. Ukrajina razmenjuje borce iz Mariupolja za zarobljene Ruse

* FInska odlučna po pitanju ulaska u NATO * Premijerka Švedske danas traži podršku parlamenta za ulazak u NATO * Ukoliko Finska uđe u NATO, Rusija će pojačati trupe na granici * Ukrajina traži naoružanje sa zapada

Ukrajina rat

Foto: Tanjug/AP

Činjenice

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 82. dan.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da Rusija planira referendum u Mariupolju o tome da li će se taj grad priključiti Rusiji. Finska je donela odluku o priključivanju NATO alijansi, dok će premijerka Švedske sutra zatražiti podršku parlamenta za priključivanje.

Ruski zvaničnici istakli su da će, ukoliko Finska uđe u NATO i udarno oružje Alijanse bude raspoređeno na njenoj teritoriji, Moskva ojačati grupisanje trupa na zajedničkoj granici.

- U slučaju da NATO ofanzivno, udarno oružje bude raspoređeno u Finskoj, u našoj neposrednoj blizini, mi ćemo ojačati naše granice i ojačati rusko grupisanje trupa na granici. Ništa ne ugrožava bezbednost Rusije - napisao je Viktor Bondarev, predsednik komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost, na svom Telegram kanalu.

Ukrajini treba teško oružje sa Zapada i "pravi naftni embargo" Rusiji kako bi je porazila do kraja godine, kaže viši savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

- Ukrajinu ne zanima dugotrajni rat s Rusijom, kao ni ceo svet. Možemo da završimo rat do kraja godine. Recept za pobedu je jednostavan: pravi naftni embargo, tenkovi, avioni i artiljerija. Završimo zajedno - objavio je.

Iz časa u čas:

00:53 Ukrajina: Razmenićemo borce iz Mariupolja za zarobljene Ruse

Zamenica ukrajinskog ministra obrane, Hana Maljar, rekla je da će 264 ranjena ukrajinska borca koja su spasena iz čeličane Azovstal u Mariupolju biti razmenjena za zarobljene ruske vojnike.

00:41 Zelenski: Ukrajini potrebni živi heroji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je u svom večernjem govoru na Fejsbuku kako su Ukrajini potrebni živi heroji.

- Želim da istaknem da su Ukrajini potrebni živi ukrajinski heroji. Ovo je naš princip. Mislim da će svaki čovek razumeti ove reči - rekao je Zelenski u video obraćanju.

On je dodao da se nada da će zahvaljujući akcijama ukrajinske vojske - Oružanih snaga, obaveštajnih službi, kao i pregovaračkog tima, Međunarodnog Komitet Crvenog krsta i UN, životi ukrajinskih momaka biti spaseni, objavila je Ukrajinska pravda.

00:12 Šolc: "Rusija ima jedan izlaz iz ove situacije, a to je dogovor sa Ukrajinom"

23:57 Kijev: Evakuisani ranjeni vojnici iz čeličane Azovstal

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su 53 teško ranjena vojnika prebačena u medicinski objekat u Novoazovsku, a da je 211 boraca humanitarnim koridorom evakuisano u Jelenovku.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su vojnici kojih brane Azovstalj ispunili svoj zadatak, preneo je Rojters.

Vrhovna komanda naložila je komandantima jedinica stacioniranim u Azovstalju da sačuvaju živote ljudstva. Nastavljaju se napori na spasavanju branilaca koji su ostali u Azovstalu.

23:23 Kličko: Povratak u Kijev još nije bezbedan

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ponovo je danas apelovao na stanovnike koji su pobegli na bezbednije lokacije da se još ne vraćaju u glavni grad Ukrajine.

- Ne možemo svima sa stoprocentnom sigurnošću da garantujemo bezbednost - rekao je Kličko za BBC.

Naveo je i da se grad "polako vraća u život" nakon povlačenja ruske vojske, da se kafići i barovi otvaraju, ali je upozorio da je Kijev i dalje "meta ruskih agresora".

Dodao je da se sirene za vazdušnu opasnost i dalje oglašavaju i da je noćni policijski čas i dalje na snazi.

22:50 "Putina niko nije isprovocirao da pokrene rat, moraće da snosi odgovornost": Kuleba o nastavku rata u Ukrajini

22:09 Desetak autobusa sa vojnicima napustilo Azovstal?

Desetak autobusa sa ukrajinskim vojnicima navodno je napustilo večeras čeličanu Azovstal u Mariupolju koja je pod opsadom ruskih snaga, prenosi Rojters pozivajući se na izjave očevica.

Nije moguće utvrditi koliko vojnika je bilo u autobusima, kao ni da li među njima ima i ranjenih, navodi Rojters.

Pretpostavlja se da u čeličani ima oko 600 vojnika.

Komandant ukrajinskih snaga u Azovstalju Denis Prokopenko rekao je da sprovodi odluku vojne komande kako bi se sačuvali životi vojnika, ali nije pomenuo predaju, navodi Rojters.

Na Tviteru kruže fotografije autobusa u kojima se navodno nalaze ranjeni vojnici koji su evakuisani. Telegraf nije uspeo da proberi validnost ovih fotografija,

21:26 Putin razgovarao sa Lukašenkom

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je kratko danas sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukjašenkom. Oni su se dogovorili da će održati sastanak u bliskoj budućnosti.

- Na marginama samita zemalja ODKB Putin i Lukašenko su kratko razgovarali i odlučili da će u bliskoj budućnosti održati sastavak punog obima - rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

20:39 Borelj: Još bez dogovora o šestom paketu sankcija Rusiji

Evropska unija još uvek nije postigla dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta EU rekao da i dalje ne postoji neophodan konsenzus o predloženoj zabrani uvoza ruske nafte.

- Nastavićemo sa uvođenjem sankcijama Rusiji kako bismo učinili da posledice invazije budu nepodnošljive za Kremlj. Nastavljamo da razgovaramo o tome. Nažalost, danas nije bilo moguhe postići dogovor o finalizaciji šestog paketa sankcija - rekao je Borelj.

Josep Borrell, Žozep Borelj

Žozep Borel / Foto: Profimedia

20:17 Moskva: Reagovaćemo nakon ulaska Švedske u NATO

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će nakon ulaska Švedske u NATO biti prinuđeni na uzvratne korake vojno-tehničke prirode, a konkretne mere će zavisiti od toga da li će na teritoriji Švedske biti razmešteno udarno naoružanje Alijase.

- Ruska Federacija će biti prinuđena da preduzme uzvratne korake, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, kako bi zaustavila pretnje po svoju nacionalnu bezbednost koje se javljaju u vezi sa tim - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Kako se ističe, odgovor Rusije će mnogo zavisiti od specifičnih uslova za integraciju Švedske u Severnoatlantsku Alijansu, uključujući i perspektivu za razmeštanje udarnog naoružanja Alijanse na teritoriji Švedske.

19:46 "Javljam se sa Moskve, naginjemo se na bok": Snimak otkriva poslednje trenutke sa potonulog ruskog broda?

19:33 Rusija se povlači iz baltičke parlamentarne konferencije

Ruska Državna duma donela je odluku o povlačenju Rusije iz Parlamentarne konferencije Baltičkog mora (BSPC), rekao danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

On je naglasio da trenutno ne postoji nikakav dijalog sa parlamentima većine ovih zemalja, bilo u okviru pomenute organizacije, bilo preko međuparlamentarnih kanala BSPC-a.

- Aktivnosti Parlamentarne konferencije Baltičkog mora su uvek zasnovane na ravnopravnosti i sve rezolucije su uvek donošene konsenzusom - kaže predsednik donjeg doma ruskog parlamenta.

18:43 Supruge boraca koji se nalaze u Azovstalu apeluju na pomoć od Erdogana

Žene boraca koji se nalaze u čeličani Azovstal otputovale su u Istanbul kako bi pokušale da dobiju pomoć od turskoog predsedina Erdogana, jednog od retkig koji mogu da razgovaraju sa Putinom.

- Oni su u paklu, svakoga dana dobijaju nove rane, neki su ostali bez nogu i ruku, nemaju ni lekove - rekla je Natalija zaritskaja, jedna od supruga.

Rusija Ukrajina rat, Mariupolj

Foto: Tanjug/AP

18:03 Zelenski zahvalio vojnicima koji su potisnuli Ruse iz Harkova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se u poruci zahvalio ukrajinskim vojnicima koji su uspeli da isteraju ruske vojnike iz Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Ukrajinske snage su poslednjih dana ponovo počele da zauzimaju teritoriju u oblastima severoistočno od grada, potiskujući na taj način Ruse iz grada koji je pretrpeo višenedeljno razaranje.

- 227. bataljon 127. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine. hvala vam puno - napisao je Zelenski.

17:44 Tužilštvo preuzima slučaj napada na ruskog ambasadora u Varšavi

Policija u Varšavi prosledila je tužilaštvu slučaj napada na ruskog ambasadora Sergeja Andrejeva koji je napadnut 9. maja.

17:05 Zas:Proširenje NATO dovesće do povećanja tenzija u Evropi

Proširenje NATO dovešće do povećanja tenzija u Evropi, rekao je danas novinarima Stanislav Zas, generalni sekretar Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (CSTO), koju predvodi Moskva.

Govoreći posle samita lidera CSTO u Moskvi, Zas je kazao da se alijansa suočava sa izazovima dalje militarizacije istočne Evrope, preneo je Rojters.

Moskva će preduzeti mere kao odgovor na širenje vojne infrastrukture NATO na teritoriju Finske i Švedske, izjavio je ranije danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

16:15 Podrška Švedskoj i Finskoj od suseda ako ih neko napadne

Norveška, Danska i Island su u zajedničkom saopštenju najavile podršku kandidatima za NATO Švedskoj i Finskoj u slucaju da ih neko napadne.

- Zajedno sa Danskom i Islandom Norveška je spremna da svim sredstvima pomogne svojim nordijskim susedima ako postanu žrtve agresije na svojoj teritoriji pre nego što postanu članice NATO - rekao je norveški premijer Jonas Gar Stere, preneo je Rojters.

I francuski predsednik Emanuel Makron u potpunosti podržava odluku Švedske da se pridruži NATO, saopšteno je ranije danas iz Jelisejske palate.

15:40 "Datum za apliciranje Švedske u NATO još nije određen"

- Datum formalne prijave je još uvek nejasan jer će Švedska poslati svoju prijavu zajedno sa Finskom - rekla je premijerka Magdalena Anderson.

15:18 Švedska podnosi zahtev za članstvo u NATO

14:57 Rusija: U Azostvalu uveden "režim tišine", otvoren humanitarni koridor

Ministarstvo odbrane ruske federacije saopštilo je da je u Azostvalu nastupio režim tišine.

- Kao rezultat pregovora sa ukrajinskom vojskom u Azovstalu, postignut je dogovor o dopuštanju ranjenima da napuste čeličanu. Uspostavljen je režim tišine i otvoren je humanitarni koridor - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će ranjeni ukrajinski vojnici biti prebačeni u bolnicu u Novoazovsku u Donjecku.

Ukrajina se još uvek nije oglasila povodom ovih tvrdnji.

14:05 Putin: NATO se koristi kao instrument spoljne politike jedne zemlje, nemamo problem sa Finskom i Švedskom

13:30 Abazović: Crna Gora podržava ulazak Finske u NATO

Crna Gora podržava zahtev Finska da bude članica NATO, izjavio je danas crnogorski premijer Dritan Abazović na sastanku sa ambasadorom Finske Kimom Lahdevirtom.

- Zajednički interes je da Evropa bude snažna i jedinstvena u odbrani civilizacijskih vrednosti. Očekujemo još snažniju podršku Finske u nastojanjima da postanemo prva naredna članica EU - rekao je Abazović, saopšteno je iz vlade.

13:00 Mekdonalds prodaje biznis u Rusiji, posle 32 godine

12:40 Ukrajina osujetila upad ruskih diverzanata u Sumiju

Ukrajinska granična straža osujetila je danas upad ruske diverzantsko-izviđačke grupe u severoistočni region Sumi, izjavio je guverner Sumske oblasti Dmitro Živicki.

On je preko aplikacije Telegram objavio da su ruski diverzanti upali na ukrajinsku teritoriju pod okriljem minobacačke i mitraljeske paljbe, ali su se povukli nakon što su ukrajinski graničari uzvratili, prenosi Rojters navodeći da nije mogao nezavisno da se proveri nalog Živickog.

12:30 Rusija prestala da izvozi struju u Finsku: Dotok pao na nulu

12:16 Moskva otkrila šta će se desiti ako se Ukrajina pridruži NATO-u

12:15 Oglasio se Kremlj povodom odluke Finske i Švedske da se pridruže NATO-u

12:02 Šta znači odbrana Harkova za Ukrajinu: Trupe navodno stigle do ruske granice, poljuljane ambicije Moskve?

11:25 Berbok: Uskoro dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji

Evropskoj uniji će biti potrebno još nekoliko dana da postigne dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

- Mi Nemci znamo da ovo (embargo na naftu) nije lak korak. Određena pitanja tek treba da budu rešena, a to se neće dogoditi danas", rekla je Berbok novinarima po dolasku na sastanak sa kolegama iz EU u Briselu i dodala da je uverena da će dogovor biti postignut u "narednim danima".

11:20 U toku debata u parlamentu Švedske o NATO-u

U parlamentu Švedske u toku je debata u kojoj se odlučuje o zahtevu zemlje za članstvo u NATO.

11:15 Kina poziva G7 da prekine uvođenje "nelegalnih" sankcija

Peking poziva zemlje G7 da se fokusiraju na mir i prestanu sa uvođenjem, kako je navedeno, nelegalnih sankcija i izazivanjem obojenih revolucija u drugim zemljama, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

10:45 Rusija: Oborena tri ukrajinska aviona

Ruski PVO sistemi oborili su na području Zmijskog ostrva ukrajinski avion Su-24, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Naveo je da su u Nikolajevskoj oblasti oborena dva aviona Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, piše Izvestija.

Uništeno je i 10 ukrajinskih bespilotnih letelica, dodao je Konašenkov.

10:20 Ruske trupe fokusirane na zauzimanje Luganska?

Institut za proučavanje rata u SAD analizirao je kretanje Rusije u Ukrajini.

Prema izveštaju, snage su verovatno odustale od cilja da opkole ukrajinske jedinice u Donjecku i Izijumu i preusmeravaju fokus na završetak zauzimanja provincije Lugansk.

09:50 Rjabkov: Ulazak Švedske i Finske u NATO bio bi greška

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov ocenio je bi ulazak Švedske i Finske u NATO bila još jedna greška sa dalekosežnim posledicama.

Bezbednost u Švedskoj i Finskoj neće biti pojačana nakon ulaska u NATO, istakao je Rjabkov.

Dodao je da će od situacije zavisiti kako će Rusija osigurati bezbednost u slučaju ulaska te dve zemlje u Alijansu.

09:10 Švedska šalje diplomate u Tursku

Švedska šalje diplomate u Tursku kako bi pokušala da prevaziđe turske prigovore njenom planu da se pridruži NATO-u, rekao je ministar odbrane.

- Šaljemo grupu diplomata kako bi održali razgovore i obavili dijalog sa Turskom, kako bismo videli kako to može da bude rešeno i o čemu se stvarno radi - rekao je švedski ministar.

08:35 Ukrajinske trupe stigle do ruske granice? 

Ukrajinske trupe koje brane grad Harkov stigle su do državne granice sa Rusijom, izjavio je danas regionalni guverner.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri komentare Oleha Sinegubova, guvernera oblasti Harkov objavljene na servisu za razmenu poruka Telegram i nije potpuno jasno koliko je vojnika stiglo do ruske granice i gde tačno.

08:31 Britansko ministarstvo odbrane: Lukašenko raspoređuje specijalne snage

Britansko ministarstvo obrane izveštava o povećanju aktivnosti među beloruskim oružanim snagama. U svom dnevnom obaveštajnom izveštaju ministarstvo je saopštilo da je Belorusija "najavila raspoređivanje snaga za specijalne operacije duž granice s Ukrajinom, kao i jedinica protivvazduđne, topove i rakete na poligone za obuku na zapadu zemlje".

08:26 Estonija: Ulazak Švedske u NATO povećava bezbednost baltičkog regiona

Estonski ministar spoljnih poslova rekao je da bi ulazak Švedske i Finske u NATO povećao bezbednost baltičkog regiona.

- Kada vidimo da u našem susedstvu i druge demokratske zemlje pripadaju NATO-u, to bi značilo da bismo mogli da imamo šire zajedničke vežbe i ... više odbrambene saradnje. Videli smo neke razlike, ali smo videli i spremnost tih zemalja da prevaziđu razlike. Liimets je rekla da se nada da će Švedska, Finska i Turska prevazići razlike oko pridruživanja nordijskih država alijansi, dodajući da je atmosfera sastanka u Berlinu bila velika podrška - rekla je Eva-Maria Limets Rojtersu uoči sastanka NATO-a u Berlinu.

08:23 Ukrajinci namerno potopili svoje selo kako bi zaustavili Ruse

Demidiv, malo selo oko 50 kilometara severno od Kijeva, ukrajinske snage su namerno potopile, piše Skaj Njuz.

Hiljade hektara potopljene su rekom Irpin kako bi se sprečio napad na ukrajinski glavni grad. Poplava je zaslužna za sprečavanje ruskih vojnika i tenkova da probiju ukrajinske linije.

- Naravno da je to bila dobra odluka. Šta bi se dogodilo da su uspeli preći rečicu i potom otišli u Kijev? - izjavio je meštanin Volodimir Artemčuk.

Oleksandr Ribalko rekao je da je više od trećine nekih polja poplavljeno. Dva meseca kasnije ljudi i dalje koriste čamce na naduvavanje za kretanje.

07:53 Počinju NATO vežbe u Estoniji: Planirane pre početka sukoba

Velike NATO vežbe, planirane mesecima pre sukoba u Ukrajini, trebalo bi da počnu danas u Estoniji. Jedna od najvećih vežbi, pod kodnim nazivom Jež, biće održana u Estoniji i uključivaće 15.000 vojnika iz 14 zemalja. To je jedna od najvećih vojnih vežbi u zemlji od 1991.

Tu su i operacije „Defender Europe“ i „Svift Response“, u kojima će učestvovati 18.000 vojnika iz 20 zemalja, a odvijaće se u Poljskoj i još osam zemalja. U Litvaniji, druga vežba kodnog naziva Gvozdeni vuk uključiće 3.000 savezničkih vojnika i 1.00 vozila.

07:31 Ukrajina: Rusija gađala civilnu i vojnu infrastrukturu 

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage ne prekidaju ofanzivne operacije u istočnoj operativnoj zoni.

- Ruska avijacija gađala je civilnu i vojnu infrastrukturu na istoku i industrijske objekte u dubini teritorije Ukrajine - prenosi Ukrinform.

Dodaje se da su glavni napori ruskih snaga koncentrisani na Donjeckom pravcu. Ukrajinski generalštab navodi da ruske snage u Marijupolju nastavljaju artiljerijske i vazdušne udare, a da su glavni napori koncentrisani na blokiranje ukrajinskih jedinica u zoni fabrike Azovstalj.

07:10 Lukašenko u Moskvi na samitu ODKB-a

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko učestvovaće danas u Moskvi na samitu šefova država zemalja članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB). Samit se održava povodom 30. godišnjice potpisivanja Ugovora o kolektivnoj bezbednosti i 20. godišnjice od osnivanja te organizacije, prenosi agencija Belta.

Kako je ranije saopštila pres-služba Lukašenka, teme samita biće situacija u regionu i svetu i merama za zajednički odgovor na novonastale raznovrsne izazove i pretnje. Očekuje se da će Lukašenko nakon samita imati bilateralne razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

07:04 Položaj ruskih snaga prema američkom Insitutu za proučavanje rata

Mapa američkog istraživačkog centra Instituta za proučavanje rata koja prikazuje rusko napredovanje, posebno oko Izijuma, Konstantinovke i Donbasa. Najnoviji rezime instituta, objavljen u nedelju uveče, kaže da su ruske snage „verovatno napustile cilj da završe opkoljavanje ukrajinskih jedinica velikih razmera od grada Donječka do Izjuma u ​​korist završetka zauzimanja Luganske oblasti“.

06:58 Rusija je napala položaje u istočnoj Ukrajini

Rusija je napala položaje u istočnoj Ukrajini dok pokušava da opkoli ukrajinske snage u Donbasu i odbije kontraofanzivu oko grada Izijuma, preneo je Rojters.

Čini se da su najintenzivnije borbe bile oko grada Izijuma na istoku Rusije, gde je Rusija rekla da je raketama pogodila ukrajinske položaje. Operativna grupa združenih snaga Ukrajine saopštila je da su njene trupe u nedelju odbile 17 napada i uništile 11 komada ruske opreme. Komanda ukrajinskog vazduhoplovstva saopštila je da su ukrajinske snage oborile dva helikoptera, dve krstareće rakete i sedam dronova. Rusija je nastavila da gađa civilna područja duž cele linije fronta u oblastima Luganska i Donječka, gađajući 23 sela i grada, dodala je radna grupa.

Telegraf.rs nije bio u mogućnosti da potvrdi te izveštaje.

Rusija negira da je ciljala civile. Ako Ukrajina može da izdrži pritisak na Izijum i ruske linije snabdevanja, Moskva će biti teže da opkoli ukrajinske trupe u Donbasu. Ukrajinska vojska je takođe priznala neuspeh, rekavši da ruske snage „nastavljaju napredovanje“ u nekoliko oblasti u regionu Donbasa. Na zapadu Ukrajine u blizini Poljske, projektili su uništili vojnu infrastrukturu tokom noći u subotu i ispaljeni su na oblast Lavov sa Crnog mora, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Još 10 civila je ranjeno u južnom regionu Nikolajeva, saopštio je regionalni savet, nevodeći detalje. U nedelju takođe nije došlo do prekida ruskog bombardovanja čeličane u južnoj luci Mariupolja, gde se nekoliko stotina ukrajinskih boraca drži nedeljama nakon što je grad pao u ruske ruke, saopštila je ukrajinska vojska. Jarko zapaljena municija prikazana je kako pada na čeličane na video snimku koji je postavio proruski separatistički komandant.

06:55 NATO: Sukob u Ukrajini ne ide onako kako je Moskva planirala 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je ruska ofanziva na Donbas zaustavljena i da bi Ukrajina mogla da dobije rat, ishod koji je nekoliko vojnih analitičara predvidelo na početku sukoba.

- Ruski rat u Ukrajini ne ide onako kako je Moskva planirala. To je usledilo nakon poteza Finske i Švedske da se prijave za pridruživanje NATO-u. Obe zemlje su zadržale strogu politiku neutralnosti, a zatim nesvrstanosti od kraja Drugog svetskog rata, posmatrajući članstvo u NATO-u kao provokaciju Moskve - rekao je Stolenberg novinarima u nedelju.

NATO i Sjedinjene Države saopštile su da su uverene da će obe zemlje biti primljene u alijansu i da bi rezerve Turske, koja želi da nordijske zemlje zaustave podršku kurdskim militantnim grupama prisutnim na njihovoj teritoriji, mogle biti prevaziđene.

Video: Da li je ovo snimak obaranja ruskog helikoptera u Ukrajini?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nisu Rusi nato fasisti

    16. maj 2022 | 08:29

    da ubijaju nemilice I jedni I drugi su pravoslavci samo sto su ukrajinci pravoslavni izrodi kao I milogorci I makedonci

  • Skids

    16. maj 2022 | 08:14

    Šta napraviše ovi Amerikanci i Englezi seju svuda seme zla zavade pa iz pozadine huškaju i i gledaju kako jedna zemlja nestaje radi svojih ličnih interesa i pohlepe a Evropa ispašta i svi ćute i klimaju glavom kao ćurke

  • 321...

    16. maj 2022 | 07:29

    Zato ide kako je NATO planirao, da Rusija napadne Ukrajinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA