≫ 

Oni su poslednja generacija? Oštre mere karantina u Kini mogle bi da pogoršaju populacionu krizu u ovoj zemlji

Sve češća i strožija zatvaranja naterali su građane Kine da shvate koliko su njihova prava krhka u odnosu na državni aparat koji ne podnosi neslaganje i bezosećajnu birokratiju koja je obučene da prima naređenja odozgo bez i malo fleksibilnosti

  • 1
Šangaj, Kina, korona, kovid 19 Foto: Tanjug/AP

Viralni video koji je u međuvremenu nestao sa svih kineskih mreža, u kojem jedna šangajska porodica odbija da bude odvedena iz svog doma u državni karantin tokom šeste nedelje izolacije u gradu, pokrenuo je veoma ozbiljno pitanje - šta će se desiti sa naraštajem u Kini.

Na snimku policajac upozorava porodicu da, ako ga ne poslušaju, tri generacije njihovih naslednika će biti kažnjeni.

- Mi smo poslednja generacija, hvala vam - odlučno je odgovorio mladić, koji se ne vidi na snimku, očigledno nagoveštavajući da ne planira da ima decu.

Ova rečenica se poput požara proširila kineskim internetom, odjekujući kod mnogih mladih Kineza kojima je dosta sve većeg pritiska.

- Prvo sam se smejao, ali sam na kraju osetio veliku tugu. On se opire tako što se odriče svojih reproduktivnih prava - rekao je korisnik na Veibo-u, kineskoj platformi nalik Tviteru.

​ Održavanje porodične linije je dugo bila sinovska dužnost u tradicionalnoj kineskoj kulturi. Ali u današnjoj Kini, nerađanje dece ili odlaganje, postalo je oblik tihog otpora i protesta protiv onoga što mnogi vide kao razočaravajuće realnosti u kojoj žive, sa duboko ukorenjenim strukturalnim problemima koji proizilaze iz sistema u kojem imaju malo moći da promene.

- To je tragični izraz očaja najdublje vrste. Oduzeta nam je budućnost kojoj se vredi radovati. To je verovatno najsnažnija osuda koju mladi čovek može da iznese o eri u kojoj živi - napisao je na Tviteru Džang Sjuedžong, advokat za ljudska prava i bivši profesor prava u Šangaju.

Kineski milenijalci se ne venčavaju, vlada je zabrinuta

Tokom protekle decenije, sve veći broj kineskih milenijalaca je odlagao - ili potpuno odbijao - brak i porođaj, jer se suočavaju sa visokim pritiskom na poslu, skokom cena nekretnina, rastućim troškovima obrazovanja i diskriminacijom majki na radnom mestu.

Prošle godine se samo 7,6 miliona kineskih parova registrovalo za sklapanje braka - što je pad od 44 odsto u odnosu na 2013. i najmanji u poslednjih 36 godina. Istovremeno, stopa nataliteta u zemlji je pala na 7,5 rođenih na 1.000 ljudi, što je rekordno nizak nivo od osnivanja komunističke Kine.

Kineska vlada je zabrinuta. Decenijama je striktno sprovodila politiku jednog deteta koja je primorala milione žena da prekinu trudnoće koje je država smatrala nezakonitim. Ali kako je natalitet u Kini opao, demografi su upozoravali na preteću populacionu krizu. Peking je ukinuo politiku jednog deteta 2016. i dodatno je ublažio prošle godine kako bi dozvolio parovima da imaju troje dece, a lokalne vlasti su izbacile niz propagandnih slogana i finansijskih podsticaja kako bi podstakle više rađanja – ali stopa nataliteta je nastavila da pada.

Striktna kovid pravila izazivaju sve veći otpor

Sve češća i strožija zatvaranja - i haos i tragedije koji su iz njih proizašli - naterali su građane da shvate koliko su njihova prava krhka u odnosu na državni aparat koji ne podnosi neslaganje i bezosećajnu birokratiju koja je obučene da prima naređenja odozgo bez i malo fleksibilnosti.

Recimo, u Šangaju, najbogatijem i najglamuroznijem gradu u zemlji, stanovnici su izloženi ozbiljnoj nestašici hrane, nedostatku medicinske nege i prinudnom karantinu u spartanskim improvizovanim objektima. Vlasti su u početku odvajale malu decu od roditelja u izolaciji - i promenile kurs tek nakon negodovanja javnosti.

Tokom protekle nedelje, lokalni zvaničnici su primorali stanovnike da predaju svoje ključeve nakon što su odvedeni u karantin, kako bi zdravstveni radnici mogli da uđu i dezinfikuju stvari obolelog - uz malo naučnog opravdanja za svoje postupke ili poštovanje prava privatne imovine. Za mnoge stanovnike to je bila kap koja je prelila čašu.

Čak ni domovi - privatni prostor i poslednje utočište - nisu pošteđeni revnosnog sprovođenja vladine "nulte kovid" politike.

- Ko je voljan da ima decu kada su stvari došle do ovoga? Ko se usuđuje da ima decu? Vaša vladavina se završava sa mnom. I patnja koju ste naneli takođe se završava sa mnom  - upitao je korisnik na Veiba.

Video: U Kini se celi tržni centri momentalno zatvaraju zbog kovida: Svako ko se zatekne ostaje zaključan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    17. maj 2022 | 09:26

    Dusciplina bato!Nije zašao otrov demokratije u kinesko drustvo i to je kljuc njihovog uspeha!Zamisli 1,5 milijardu ljudi koja radi sta hoće!?Ne bi ih bilo za 2 godine a Američki sektaši hoće da prsnu od muke jer ne mogu da im se uvuku u sistem pa čak ni preko društvenih mreža.Nisu Kinezi glupi pa da dozvole ovoj Frankenstajn naciji da ih poremeti i id njih naprave novu zombi naciju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA