≫ 

Slucki: SAD krive za prekid pregovora Ukrajine i Rusije. Finska i Švedska potpisale zahtev za prijem u NATO

* Supruge boraca koji se nalaze u Azovstalu apeluju na pomoć od Erdogana * Abazović: Crna Gora podržava ulazak Finske u NATO * Kličko: Povratak u Kijev još nije bezbedan * NATO: Sukob u Ukrajini ne ide onako kako je Moskva planirala

  • 99
Ukrajina rat blog Foto-montaža: Tanjug/AP

Činjenice: 

  • Švedska podnela zahtev za ulazak u NATO
  • Evropska unija još uvek nije postigla dogovor o šestom paketu sankcija
  • Kijev: Evakuisani ranjeni vojnici iz Azovstala
  • Rusija prestala da izvozi struju u Finsku
  • Putin razgovarao sa Lukašenkom
  • Borelj: Još uvek bez dogovora o šestom paketu sankcija Rusiji

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 83. dan.

Vlada Švedske danas je donela zvaničnu odluku da će njihova zemlja aplicirati za članstvo u NATO. Norveška, Danska i Island su u zajedničkom saopštenju najavile podršku kandidatima za NATO Švedskoj i Finskoj u slucaju da ih neko napadne.

Nakon što je švedska premijerka saopštila odluku o apliciranju za članstvo u NATO, oglasio se i Kremlj koji je zabrinut zbog odluke da se dve, njima susedne države, posle toliko godina odbijanja priključe ovom savezu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija pomno prati pokušaje Finske i Švedske da se pridruže vojnom savezu NATO-a koji predvode SAD i da je uveren da njihovo pristupanje ni na koji način neće ojačati evropsku bezbednosnu arhitekturu.

Nakon višenedeljnih borbi i apela boraca Azova da se ranjenim vojnicima omogući evakuacija iz čeličane Azovstal. Rusko Ministarstvo odbrane se prvo oglasilo ovim povodom navodeći da je u čeličani uveden "režim tišine" i da je otvoren humanitarni kridor za evakuaciju ranjenika. U međuvremenu se oglasilo i ukrajinsko ministarstvo odbrane koje je potvrdilo da su ranjenici evakuisani.

Evropska unija još uvek nije postigla dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, a najviše problema predstavlja embargo na uvoz ruske nafte koje pojedine članice ne podržavaju.

- Nastavićemo sa uvođenjem sankcijama Rusiji kako bismo učinili da posledice invazije budu nepodnošljive za Kremlj. Nastavljamo da razgovaramo o tome. Nažalost, danas nije bilo moguhe postići dogovor o finalizaciji šestog paketa sankcija - rekao je Borelj.

Iz časa u čas:

00:41 Bračni par Zelenski prvi put zajedno u javnosti od početka sukoba u Ukrajini

00:06 Guverner Kurdske oblasti:Ukrajinci granatirali ruski granični prelaz Tetkino

Granični prelaz Tetkino na rusko-ukrajinskoj granici večeras se našao na udaru minobacačkih granata, saopštio je guverner Kurske oblasti Roman Starojt, navodeći da nije bilo žrtava.

- Prelaz Tetkino u Gluškovskom okrugu Kurske oblasti bio je granatiran danas oko 20.30 časova. Projektili su ispaljeni sa ukrajinske teritorije - napisao je guverner Kurske oblasti na Telegramu.

23:26 Slucki: SAD krive za prekid pregovora Ukrajine i Rusije

Član pregovaračke delegacije Rusije Leonid Slucki optužio je danas Sjedinjene Američke Države da su doprinele tome da pregovori sa Ukrajinom, koji su počeli 28. februara, uđu u stagnaciju i da se više ne vode ni u kom formatu.

- Siguran sam da su vašingtonski mentori Zelenskog dali značajan doprinos tome da su pregovori, koji su počeli na zahtev Ukrajine 28. februara, na kraju ušli u stagnaciju i da se sada ne vode ni u kom formatu - napisao je Slucki na svom Telegram kanalu.

Ocenio je da Vašingtonu ne treba ni mir u Ukrajini, ni mirovni sporazum, ni uspeh u pregovorima.

- Oni su objavili hibridni rat Rusiji i vode ga tuđim rukama. Stejt department ne bi trebalo da pokušava da stvara uslove kroz vojnu pomoć Kijevu. To je beskorisno. Svi ciljevi specijalne operacije će biti postignuti - poručio je Slucki.

22:41 Nehamer otkrio da li će Austrija ući u NATO: Potpuno smo solidarni sa Ukrajinom

Karl Nehamer Foto: Tanjug/AP

22:01 SZO: Moguće izbijanje kolere u Mariupolju

Menadžerka Svetske zdravstvene organizacije za incidente u Ukrajini Dorit Nican rekla je danas da se SZO priprema za potencijalno izbijanje kolere u Mariupolju, gde su oštećeni mnogi infrastrukturni objekti.

- Mnoge cevi su oštećene, a dobijamo informacije sa terena da su na ulicama bare i da su pomešane kanalizacija i voda za piće - rekla je Nican.

Prema njenim rečima, SZO to ocenjuje kao ogromnu pretnju od pojave mnogih infekcija, uključujući koleru.

21:23 SAD: Uspeli napori da se Rusiji uskrati pristup visokoj tehnologiji

Američka sekretarka za trgovinu Đina Raimondo saopštila je da su zajednički napori Evropske unije i SAD da Rusiji ograniče pristup visokoj tehnologiji uspeli "u velikim razmerama".

"U suštini smo prestali da šaljemo visokotehnološke proizvode u Rusiju, što im je potrebno za njihovu vojsku", rekla je Raimondo.

20:49 Pojedini evropski lideri "promenili ploču" oko Ukrajine: Šta se krije iza toga?

20:16 Finska potpisala zahtev za prijem u NATO

19:42 Makron: Intenziviraćemo isporuke oružja Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas u telefonskom razgovoru ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će se isporuke oružja iz Francuske u Ukrajinu u narednim danima intenzivirati i da je Pariz spreman da odgovori na dodatne zahteve za pomoć, saopštila je Jelisejska palata.

Kako se navodi, Makron je rekao i da će zemlje članice Evropske unije razmatrati zahtev za prijem u članstvo Ukrajine na samitu u junu, prenosi Rojters.

19:24 Borci iz Azovstala stigli na teritoriju pod kontrolom Rusije

Sedam autobusa sa ukrajinskim borcima koji su se nedeljama borili protiv ruskih snaga u čeličani Azovstal Mariupolju stiglo je danas u bivšu kaznenu koloniju u gradu Olenivka u blizini Donjecka, rekao je svedok za Reuters.

Ni Rusija ni Ukrajina još uvek nisu zvanično potvrdile da su borci stigli.

Agencija navodi da ruski Istražni odbor planira da ispita vojnike, od kojih su mnogi pripadnici Azova, u sklopu istrage o onome što Moskva naziva "zločinima ukrajinskog režima".

19:05 Zelenski i Makron razgovarali telefonom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je imao "dug i sadržajan" telefonski razgovor o ratu u toj zemlji sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

- Razgovarali smo o tome kako se odvijaju borbe, o operaciji spasavanja vojske iz Azovstalja i perspektivi pregovaračkog procesa. Pokrenuto je i pitanje snabdevanja Ukrajine gorivom - objavio je Zelenski na Tviteru.

18:46 Borelj: EU neće dopustiti da Ukrajina ostane bez vojne opreme

17:21 Poljska predložila da EU poveća vojnu pomoć Ukrajini

Poljski ministar idbrane Mariuš Blaščak pozvao je EU da poveća fond vojne pomoći Ukrajini.

On je to saopštio novinarima u Briselu gde se trenutno održava šefova vojnih resora EU.

Ranije je šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao članice EU da povećaju obim vojne pomoći za 500 miliona evra.

17:09 Sedam autobusa sa ukrajinskim vojnicima napustilo Azovstal?

Najmanje sedam autobusa sa ukrajinskim borcima, koji su se predali, napustilo je danas čeličanu Azovstal, u pratnji proruskih oružanih snaga, javlja Rojters pozivajući se na očevice.

Neki od njih izgledaju kao da nisu ranjeni, dodaje Rojtersov očevidac.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov ranije danas je rekao da je više od 265 militanata "nacionalističke jedinice Azov" i ukrajinskih vojnika, koji su se krili u čeličani Azovstalj u Marijupolju, položilo oružje i predalo se.

Ukrajinska vojska saopštila je da se radi na evakuaciji preostalih boraca iz čelicane Azovstalj u Marijupolju, cicme bi Rusija preuzela potpunu kontrolu nad tim gradom.

16:55 Zaharova: SAD "guraju" Švedsku i Finsku u NATO

Sjedinjene Američke Države "gurajući" Finsku i Švedsku da uđu u NATO daju odrešene ruke Rusiji, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- To što sada Finska i Švedska rade pod pritiskom Vašingtona, ali ne i njihovi narodi, već njihove političke snage, daju odrešene ruke Rusiji - rekla je Zaharova u emisiji "Solovjov lajv", prenosi Sputnjik.

Dodala je da to moraju da imaju na umu kada sledeći put "izmisle još jednu rusku pretnju" prehrambenoj i energetskoj bezbednosti.

16:40 Međunarodni krivični sud poslao 42 službenika u Ukrajinu

Međunarodni krivični sud (MKS) poslao je 42 službenika u Ukrajinu kako bi istražili navode o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti u toj zemlji, izjavio je danas glavni tužilac Karim Kan.

- Ovo je najveća misija stručnjaka moje kancelarije od njenog osnivanja - rekao je Kan, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodao je da osoblje uključuje istražitelje, stručnjake forenzike i pomoćno osoblje.

Tužilaštvo MKS je 2. marta pokrenulo istragu u Ukrajini, a Kan je 11. marta rekao da je istražni tim suda počeo da prikuplja dokaze u okviru istrage.

16:16 Šolc: Pojačaćemo vojnu saradnju sa Finskom i Švedskom

Nemačka će pojačati vojnu saradnju sa Finskom i Švedskom, izjavio je danas kancelar Olaf Šolc, dodajući da će se Nemačka zalagati za veoma brzu ratifikaciju o pristupanju dve zemlje NATO savezu.

- Intenziviraćemo našu vojnu saradnju, posebno u regionu Baltičkog mora i kroz zajedničke vežbe - poručio je Šolc na konferenciji za novinare sa premijerom Lihtenštajna Danijelom Rišom, prenosi BBC.

On je izrazio uverenje da će Turska podržati ulazak Finske i Švedske u Alijansu uprkos njenim prvobitnim primedbama.

16:03 Bajden uveren u konsenzuz NATO sa Švedskom i Finskom

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uverena je da NATO može da postigne konsenzus o kandidaturama Švedske i Finske za pridruživanje tom vojnom savezu, izjavila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer, prenosi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

- Turska ne može da kaže "da" članstvu Finske i Švedske u NATO, bez uvrede, to je nemoguće - rekao je Erdogan, prenose RIA Novosti.

15:29 Putin: Događaji u Ukrajini rezultat loše politike Zapada

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da su najnoviji događaji u Ukrajini povezani sa loše osmišljenom politikom Zapada.

- Sve što se sada dešava, uključujući na naše veliko žaljenje i Ukrajinu, povezano je sa loše osmišljenom politikom takozvanog kolektivnog Zapada - poručio je ruski lider na skupu o situaciji u naftnom sektoru, prenosi agencija TAS S.

Putin je rekao da su ove zemlje "decenijama ignorisale apsolutno legitimnu zabrinutost Rusije za njenu bezbednosti i na svaki mogući način podsticale nacionalističke, neofašističke elemente u rukovodstvu Kijeva".

14:41 Finski parlament izglasao članstvo u NATO

Finski poslanici su u odobrili odluku o podnošenju zahteva za članstvo u NATO sa 188 glasova za i 8 protiv.

14:18 Izveštaj Rusa o evakuaciji iz Azovstala

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se 265 ukrajinskih boraca "predalo" u opkoljenoj čeličani Azovstal u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju.

Više od 50 je "teško ranjeno", saopštilo je ministarstvo, dodajući da su oni kojima je potrebna medicinska nega prebačeni u bolnicu u gradu Novoazovsku, istočno od Mariupolja.

Ruske vlasti objavile su slike, kako tvrde, ranjenih ukrajinskih vojnika koji su napustili čeličanu i koji su sada u ruskom pritvoru.

13:36 U napadu na Černigov osmoro stradalih

Osam osoba je poginulo, a 12 je ranjeno nakon što je Rusija izvela raketni napad na selo Desna u severnom ukrajinskom regionu Černigov, saopštila je ukrajinska državna služba za vanredne situacije.

Regionalni guverner Vjačeslav Čaus rekao je da je Rusija lansirala četiri rakete oko 5 sati ujutro po lokalnom vremenu. Dve rakete su pogodile zgrade u selu, rekao je on.

Nije bilo u mogućnosti da se nezavisno provere ove tvrdnje.

12:53 Rusija se povukla iz Saveta država Baltičkog mora

12:11 Putin planira da poseti Tursku

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da predsednik Rusije ima u planu da ispoštuje poziv i poseti Tursku. Ipak, kako je naveo, put nije planiran u bliskoj budućnosti.

12:00 Rusi tvrde da su gađale konvoj oružja sa Zapada

Rusija tvrdi da je pogodila "pošiljku američkog i evropskog oružja u raketnom napadu u blizini ukrajinske oblasti Lavov, koja je i sama blizu granice sa Poljskom".

Ove tvrdnje nije bilo moguće nezavisno potvrditi.

11:55 Rusija proteruje finske diplomate

Rusija proterala dvoje zaposlenih u finskoj ambasadi.

11:30 Zelenski razgovarao sa Šolcom

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izrazio je zahvalnost za nemačku pomoć nakon razgovora sa kancelarom Olafom Šolcom.

On je rekao da su razgovarali o povećanim sankcijama Rusiji i izgledima za mir.

Zelenski je takođe rekao da ceni podršku zemlje, "uključujući i odbrambenu" kao i da računaju na "dalju pomoć Nemačke Ukrajini na njihovom putu do članstva u EU".

11:18 Evropski savet "snažno podržava" prijavu Švedske i Finske u NATO

Evropski savet "snažno podržava" zahtev Švedske i Finske za pridruživanje Severnoatlantskom savezu (NATO), ponovio je u utorak glavni diplomata bloka Žozep Borelj.

- Oni će dobiti snažnu podršku, siguran sam od svih država članica, jer to povećava naše jedinstvo i čini nas jačima - rekao je Borelj novinarima uoči sastanka Evropskog saveta o odbrani u Briselu, dodajući da se "nada" da će NATO biti u stanju da prevaziđe prigovore Turske.

- Siguran sam da će Savet izuzetno podržati ... članstvo Švedske i Finske u NATO. Znam da je Turska stavila neke primedbe. Nadam se da će NATO uspeti da ih prevaziđe - dodao je.

11:01 Parlament Finske danas o prijavi za NATO

Finski parlament će danas glasati o prijavi te zemlje za članstvo u NATO-u, prenosi finski javni servis Yle.

Odbor za spoljne poslove jednoglasno je podržao prijavu, ocenjujući da Finska mora da postane članica NATO-a.

10:41 Lavrov: Ulazak Finske i Švedske u NATO neće napraviti razliku, Moskva će izvući zaključke

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Moskva sagledati kako će teritoriju Švedske i Finske koristiti NATO, iz čega će "izvući zaključke".

- Da vidimo kako će njihovu (finsku i švedsku) teritoriju zapravo koristiti Severnoatlantska alijansa, pa ćemo izvući zaključke - rekao je Lavrov.

On je dodao i da Finska i Švedska, kao i druge neutralne zemlje, već dugi niz godina učestvuju u vojnim vežbama NATO-a.

- NATO uzima u obzir njihovu teritoriju kada planira vojno napredovanje ka istoku. Tako da u tom smislu verovatno nema velike razlike - zaključio je.

10:00 Švedska potpisala zahtev za članstvo u NATO

Švedska ministarka spoljnih poslova En Linde potpisala je danas zahtev kojim se proglašava da zemlja želi da se pridruži NATO-u.

Ovaj potez označava formalni korak Stokholma ka pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD — okončavajući decenije vojne neutralnosti.

09:22 Ukrajina kaže da ima mnogo žrtava u ruskim raketnim udarima severno od Kijeva

Ukrajinske vlasti saopštile su u utorak da je ima dosta žrtava u ruskim raketnim udarima daleko od linija fronta, ali da su ruski napori da napreduje odbijeni.

U Černigovskoj oblasti severno od Kijeva, Vjačeslav Čaus, načelnik vojne administracije, rekao je da su Rusi jutros ispalili projektile na selo Desna.

- Ima mrtvih i mnogo ranjenih - naveo je Čaus, ne navodeći šta je bila meta.

09:04 Novi snimak Putina podstakao nove spekulacije o njegovom zdravlju

08:56 Rusi pogodili deo železničke infrastrukture kod Lavova

Gradonačelnik Lavova Maksim Kozicki objavio je na Telegramu da je preko noći raketa pogodila regionalni krak Lavovske železnice u Javorivu i da je oštećena infrastruktura. Kozicki takođe tvrdi da je protivvazdušna odbrana Ukrajine sinoć oborila tri krstareće rakete. Tvrdnje nisu nezavisno proverene.

07:34 Rusko selo na meti napada?

Selo u zapadnoj ruskoj pokrajini Kursk koja se graniči sa Ukrajinom našlo se u utorak pod ukrajinskom vatrom, rekao je regionalni guverner Roman Starojt, prenosi Rojters.

U napadu nije bilo povređenih, iako su pogođene tri kuće i škola.

07:19 Borelj: Još bez dogovora o šestom paketu sankcija Rusiji

Evropska unija još uvek nije postigla dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije, izjavio je sinoć visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

07:16 Erdogan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

07:11 Senat odlučio da se krene sa isporukom pomoći Ukrajini

Američki Senat doneo je odluku da se krene sa isporukom pomoći Ukrajini vrednom 40 milijardi dolara, što otvara put zakonu koji bi mogao da bude izglasan kasnije ove nedelje, nakon što su vojna i humanitarna pomoć zaustavljene zbog protivljenja jednog republičkog senatora.

07:05 Ukrajinski borci evakuisani iz Azovstala

Više od 260 ukrajinskih vojnika, od kojih su mnogi ranjeni, evakuisano je iz opkoljene čeličane Azovstal u lučkom gradu Mariupolju.

06:58 Rusi gađali vojnu bazu kod granice sa Poljskom

Ukrajinska vojna baza, koja je udaljena oko 15 kilometara od granice sa Poljskom bila je meta ruskog raketnog napada u utorak rano ujutro, rekao je Maksim Kozicki, šef regionalne vojne administracije Lavov.

Video: Poslednji srpski vozač kamiona iz Ukrajine stigao u Beograd: Pomogli su mi volonteri Crvenog krsta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA