"Još smo daleko od normale": Šangaj treći dan zaredom bez kovida u zonama bez karantina

Šangaj planira da po etapama nastavi sa aktivnostima na otovrenom, a neke prodavnice će se otvoriti ove nedelje

  • 0
Šangaj, Kina, korona, kovid 19

Foto: Tanjug/AP

Šangaj je danas dostigao dugo čekani cilj od tri uzastopna dana bez novih kovid slučajeva u delovima grada gde nema karantina, ali će većina građana morati da se još strpi po pitanju samoizolacije, pre nego što se vrate normalnijem životu.

Kada je reč o ostalim gradovima u Kini koji su pod lokdaunom, treći dan bez novih slučajeva u opštinama znači "nulti kovid" status i početak ublažavanja mera, preneo je Rojters.

Gradske vlasti Šangaja, grada od 25 miliona stanovnika, u ponedeljak su odredile raspored za izlazak iz lokdauna posle sedam nedelja, ali je plan naišao na skepticizam kod mnogih stanovnika koji su videli da će izolacija potrajati još.

- Vrlo daleko smo od normale - rekao je jedan stanovnik Šangaja.

Šangaj planira da po etapama nastavi sa aktivnostima na otovrenom, a neke prodavnice će se otvoriti ove nedelje, međutim, vehina restriktivnih mera će ostati na snazi najmanje do 21. maja, nakon čega bi gradski saobraćaj i još neke javne službe trebalo da prorade, takođe postepeno.

Do juna, lokdaun bi trebalo da bude ukinut, ali će od građana biti traženo da se često testiraju.

Većina ljudi može od ove nedelje da izlazi iz kuće, pa su primećeni rekreativni trkači i šetači sa psima, kao i pecaroši.

Video: Dramatičan snimak iz Šangaja: Ceo kvart u blokadi zbog jednog slučaja korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA